Villanyszerelők Lapja

Technológiák

A KNX épületfelügyeleti rendszere Európában

2011. szeptember 21. | Balogh Zoltán |  5180 | |

Az alábbi tartalom archív, 9 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Sokan talán nem is gondolnák, de Európa legtöbb országában a KNX rendszer elterjedtsége akár 7-szer nagyobb az azt követő rendszerhez képest. Az EIB-szabvány (a KNX korábbi neve) 21 évvel ezelőtt debütált a piacon. Elsősorban a német nyelvterületeket...

Sokan talán nem is gondolnák, de Európa legtöbb országában a KNX rendszer elterjedtsége akár 7-szer nagyobb az azt követő rendszerhez képest. Az EIB-szabvány (a KNX korábbi neve) 21 évvel ezelőtt debütált a piacon. Elsősorban a német nyelvterületeket hódította meg, majd később terjedt tovább Európában. Az elmúlt években Ázsia vezető rendszere is lett. Jelenleg a főleg európai gyártók készülékeit Kínába viszik, és nem fordítva. Ez egy minőségi ugrás! De vajon melyek azok az okok, érvek, amik miatt a KNX piacvezető szerepet tudott elérni?

Kompatibilitás
A KNX 100%-os kompatibilitást biztosít az egyes készülékek között! Ez azt jelenti, hogy valamennyi KNX-logóval ellátott készülék, melyet forgalomba hoznak a gyártók, kompatibilis az összes többi készülékkel. Nem fordulhat elő, hogy egy készüléket ne tudnánk beilleszteni a rendszerünkbe, csak azért, mert nem ugyanattól a gyártótól van, mint a többi. A kompatibilitást a szabványhoz kapcsolódó brüsszeli szervezet felügyeli (knx.org). Minden egyes új készüléknek egy nagyon szigorú ellenőrzésen kell keresztülmennie ahhoz, hogy megkaphassa a jogot a KNX-logó használatára. A KNX-rendszer megfelel a következő szabványoknak: európai (CENELEC EN 50090 and CEN EN 13321-1), nemzetközi (ISO/IEC 14543-3), kínai (GB/Z 20965), amerikai (ANSI/ASHRAE 135).

MSZ EN 50090
Egy több szabványból álló sorozat írja le, hogy milyen kívánalmaknak kell eleget tennie egy épületfelügyeleti rendszernek, melyet alkalmazhatunk az épületeinkben. A sorozat nagyon pontosan meghatározza a rendszer felépítését, a nyomvonal (kábelezés) kiépítését, az egyes készülékek felépítését, de még a kommunikáció legfontosabb elemeit is. A szabvány nagyon pontosan és egyértelműen előírja, hogy csak olyan rendszer felel meg, mely gyártófüggetlen, és kellően rugalmas a későbbi bővítésekhez. Természetesen ezen felül fontos előírá- sokat tartalmaz a működéssel és annak biztonságával kapcsolatban is.

Hiszen egy ilyen rendszer a teljes épületünket felügyeli, nem lehet olyan megoldást választani, amely nem 100%-osan megbízható. A rendszernek tehát gyártó-függetlennek kell lennie: csak nyitott protokollal rendelkező rendszer alkalmazható. Jelenleg két olyan rendszer létezik a világon, mely megfelel a szabvány követelményeinek (KNX és LON), egyetlen gyártófüggő, egyedi megoldás sem! Ez azért fontos, mert így elkerülhető a felhasználó kiszolgáltatottsága a gyártókkal szemben. Nagyságrendekkel nagyobb készülékválasztékot kínál, és biztosított a folyamatos fejlesztés is. Hazánkban is kínáltak olyan, nem KNX-rendszert, melynek gyártója 3-4 éves próbálkozás után kivonta azt a forgalomból. Vajon mi történt azokkal, akik ezt a rendszert vásárolták?

 

jövőálló technológiáról beszélünk
A 15-20 évvel ezelőtt gyártott készülékek tökéletesen együttműködnek a mai, pl. fejlett IP-technológiára épülő KNX-es készülékekkel. A KNX ezen sajátossága mind a magán, mind a nagy üzemeltetők számára megnyugtató, mert rendszerük alkalmas lesz a mindenkori legújabb innovációk integrálására a rendszer teljes vagy részleges lecserélése nélkül. A rendszert korlátlan bővíthetőség jellemzi: a világon jelenleg legnagyobb készülékszámmal üzemelő rendszer a londoni Heathrow 5-ös terminálja, amelyben a világítási rendszert 7000 KNX-es készülék összehangolt működése vezérli. Magyarországon egy 1000 m2 alapterületű családi ház vezérléséhez 250 db készülék elegendő, ami még mindig csak egy töredéke a felső korlátnak tekinthető 40 000, egy rendszerbe köthető készüléknek. A rendszert tehát bátran korlátlanul bővíthetőnek tekinthetjük.

 

Egységes szoftver
Sokan azt gondolják, hogy a KNX egy számítógépvezérelt rendszer. Ez azonban nem igaz. Ugyanakkor a rendszer, a készülékek üzembe helyezéséhez valóban szükség van egy szofverre. Ennek segítségével lehet a teljes hálózatot üzembe helyezni, meghatározni az egyes készülékek feladatát, beállítani a paramétereket és hibát keresni. A KNX rendszert egyetlen szoftverrel, az ETS-sel lehet programozni. Ezzel a KNX egyedülálló a világon. Ugyanis ezt a szoftvert nem az egyes gyártók, hanem egy a gyártóktól független szervezet fejleszti és forgalmazza. Ez biztosítja, hogy bármely készüléket felprogramozhassuk ugyanazzal a szoftverrel, azt, hogy minden egyes KNX készülék képes legyen kommunikálni a hálózattal, és ne érjék meglepetések az üzembehelyezőt. Annak, aki ilyen rendszereket szeretne telepíteni, elegendő ezt az egy szofvert megvásárolnia, és azzal bármilyen KNX-rendszert fel tud programozni.

Készülékválaszték
Jelenleg 216 gyártó kínál különféle készülékeket a KNX-rendszerhez. Annak idején, amikor létrehozták a szabványt, fontos szempont volt az, hogy minden egyes gyártó tegye hozzá tudását. Jelenleg is az a koncepció, hogy nem érthet mindenki mindenhez, hanem az egyes gyártók elsősorban olyan készülékeket kínálnak, amikkel korábban is foglalkoztak. Tehát például kazánvezérlőt olyan gyártók kínálnak, akik korábban is kazánokkal foglalkoztak. Mivel a gyártók közt a nagyon különböző, speciális szakterületeket ismerő cégeket találunk, gyakorlatilag az épületek valamennyi funkciója megvalósítható KNX-szel. A gépházi vezérlésektől az audiovizuális berendezésekig minden feladatra van célkészülék. Jelenleg több mint 7000 készülék közül lehet választani!

Magyarországon még sokan úgy gondolják, hogy a gépházi vezérlésekre nem megfelelő a KNX. Azonban, mint ahogy a bevezetőben is olvasható volt, a KNX Európa vezető rendszere. Nyilvánvalóan nem lehetne az, ha nem tudná a gépházi vezérléseket teljes mértékben megvalósítani. Számtalan olyan készülék lé- tezik, mely képes a legösszetettebb gépészeti berendezéseket is kezelni, beleértve a kazánok, a folyadékhűtők vagy éppen a légtechnikai berendezések vezérlését is. Léteznek olyan készülékek, melyekkel hatalmas napcella-telepek is felügyelhetők.

A megújuló energia-felhasználás vezérlésére szintén léteznek célkészülékek. A KNX rendszer terepi készülékeinél (szobatermosztátok, kezelőfelületek) nagyon fontos szerepet kap a dizájn. Mivel a kezelőfelületeket általában olyan gyártók kínálják, melyek korábban is kapcsoló szerelvényeket gyártottak, biztosított, hogy minden funkció azonos dizájnban jelenjen meg a falon (lásd az ábrát), valamint az összes egyéb szerelevény, mint például a dugaljak, a számítógép-csatlakozók vagy éppen a fali jelenlét-érzékelők is azonos megjelenésűek. Így a kor belsőépítészeti elvárásai is teljesíthetők.

Megbízhatóság
Egy épületfelügyeleti rendszer esetében az egyik legfontosabb követelmény a megbízhatóság. Mivel egy ilyen rendszerre bízzuk az épületek szinte valamennyi gépészeti és elektromos vezérlését, nem mindegy, hogy ez mennyire üzembiztos. A brüsszeli szervezet csak olyan készülékeket akkreditál, melyek megfelelnek a nagyon szigorú előírásoknak. Nem lehet a piacon olyan készülék, mely akár csak középszerű megbízhatósággal rendelkezik.

Természetesen azért lehetnek különbségek az egyes gyártók készülékei közt ebből a szempontból is, de az azért elmondható, hogy a KNX esetében ezek a minőségi különbségek kisebbek, mint más hagyományos készülékek esetében. Az ipari kívánalmakat kielégítő megbízhatóság egyik feltétele a decentralizált felépítés, ami azt jelenti, hogy a rendszer központi számítógép igénybevétele nélkül üzemel, vagyis nincs olyan szerver, aminek a leállása a rendszer teljes összeomlásához vezetne. A KNX rendszert a legkülönbözőbb épület- típusokban használják. Kórházakban, repülőtereken, bevásárló központokban, óriás irodaházakban és ipari létesítményekben is.

Például a pekingi repülőtér 3. termináljának a vezérlését is KNX végzi: az épület alapterülete közel 1 millió m2! Magyarországon KNX-vezérlés található a győri Audi gyár minden csarnokában. De számtalan más jellegű épületben is megbízhatóan működik. Aki ma Magyarországon elkötelezett a KNX-rendszer felé, az biztos lehet benne, hogy jövő áll előtte. Az európai tapasztalatok azt mutatják, hogy ez a piac még mindig folyamatosan fejlődik. Gondoljanak csak bele: ma már nem lehet személyautót központi zár, motoros ablakok és sok egyéb kényelmi funkció nélkül vásárolni. Ehhez képest nálunk még a „luxus” családi házakban is elvétve találkozunk ilyen rendszerekkel. Nem kell jövőbelátónak lennünk ahhoz, hogy biztosak lehessünk abban, ez a jövő. Már csak az a kérdés, hogy ki szeretne ezen a várhatóan hatalmas piacon részt venni?


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem