Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

EIB technológia

Az energiahatékonyság javítása új építéseknél és meglévő épületek felújítása során

2010/12. lapszám | Balogh Zoltán Giba Gergely |  4052 |

Figylem! Ez a cikk 12 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Ma már nagy figyelmet fordítanak az energiahatékonyságra mind az új építések, mind a régi épületek felújítása során. A 2010-es Light+Building kiállításon számos gyártó demonstrálta, hogy a modern és gondosan megtervezett villanyszereléssel jelentéken...

Ma már nagy figyelmet fordítanak az energiahatékonyságra mind az új építések, mind a régi épületek felújítása során. A 2010-es Light+Building kiállításon számos gyártó demonstrálta, hogy a modern és gondosan megtervezett villanyszereléssel jelentékeny mennyiségű energia takarítható meg. A beavatkozási lehetőségek száma szinte végtelen, tekintsünk át néhány példát ezekre – az automatizálás különböző szintjein!

Az irodaépületek, gyártócsarnokok és raktárházak építői számára a kérdés világosan megfogalmazható: az energiafelhasználásnak hatékonynak kell lennie, mivel az üzemeltetési költség a legjelentősebb tényező, amely vonzóvá teszi a kereskedelmi ingatlanokat a potenciális bérlők számára. Privát ingatlanok vagy lakástulajdonosok esetében néha mások a prioritások, de az egyre növekvő energiaköltségek és a terjedő környezettudatosság mellett a kérdést illető magatartások folyamatosan változnak. A gondosan tervezett elektromos hálózatok, berendezések és termékek célzott felhasználása érzékelhető energia-megtakarítást eredményez.

Az egymással is versengő vállalatok különböző alkalmazási területekre a termékek széles választékát kínálják, ezzel is hozzájárulva a teljes energiafelhasználás jelentős csökkentéséhez. A tapasztalat azt mutatja, hogy a „tökéletes újépítésű” öko-házak sem mindig a legjobb módját kínálják a kedvezőbb energiafelhasználás elérésének. A már meglévő ingatlanok elektromos berendezéseinek korszerűsítése kiemelt fontossággal rendelkezik a sikeres megoldás, az energiahatékonyság megvalósításában. Sajnos még nem eléggé elterjedt az a szemléletmód, hogy az egyszerű megoldások – például dimmer, mozgásérzékelő, automata redőny és szobatermosztát alkalmazásai – gyakran éppen olyan jó eredményt garantálhatnak, mint az összetettebb, „high-tech” módszerek.

Az új technológia megoldja az energiatakarékos fényforrások fényerő-szabályozásának problémáját.

A megfelelő fénymennyiség
Az embereknek szükségük van fényre, de hogy pontosan mennyire, az több tényezőtől is függ: az évszakoktól vagy napsza- koktól, a napfény mennyiségétől és a személyes igényektől. A dimmerek tökéletes módon biztosítják a világítások széles skálán történő optimális használatát: a meghitt, alacsony fényerőtől az erős, hatékony megvilágításig. A hagyományos izzók, amelyek az Európai Unió szabályozásának megfelelően folyamatosan kivonásra kerülnek a kereskedelmi piacról, könnyedén szabályozhatók. Az új, energiatakarékos fényforrások esetében viszont nem feltétlenül ez a helyzet. „Remegés”, szabálytalan fényerő vagy akár a fényforrás meghibásodása is előfordulhat a helytelen alkalmazás következményeként.

A dimmergyártók, valamint egyes világítási eszközöket gyártó cégek egy közös kezdeményezést hoztak létre ennek a problémának a megoldására. Ez egy egészen új dimmertechnológia kifejlesztéséhez vezetett, amelyet először a Light+ Building-en mutattak be a nagyközönség számára, „dimmereké a jövő” jelmondattal. Ez a megközelítés a dimmereket vezérlőegységekre váltja, amelyek a rendszerben vezérlő információkat küldenek a fényforrásoknak egy központi kábelen keresztül: a meglévő vezetékek ugyanúgy használhatók, mint korábban.

A kompakt fénycsövek és a LED-fényforrások az integrált elektronikus előtéteken keresztül regisztrálják és használják ezeket az információkat, így a fényerő könnyen szabályozható: az eljárás megfelel az aktuális előírásoknak. Ha megfelelő típusú LED-et használunk, a világítás színét is módunkban áll szabályozni az új eljárás segítségével. Ez az új fényerő-szabályozó technológia garantálja ugyanazt a kényelmi és a funkcionális minőséget, mint a korábbi dimmer-technológiák, s ezalatt akár 45%-kal több energia is megtakarítható. Ez azért van, mert az intelligens dimmerek kombinálva vannak az állandó fényerőre szabályozással: ekkor figyelembe veszik a környezet fényerejét, és csupán annyi fényt adnak, amennyi feltétlenül szükséges. A vezérlőegységek és fényforrások fejlesztése jelenleg nagyon jól halad, az első termékek már 2010 végén megjelennek a piacon. Érdemes utánajárni a lehetőségeknek!

Energiatakarékos mozgásérzékelők
Milyen gyakran fordul elő az, hogy a folyosón vagy az ablak nélküli szobában, fürdőszobában égve maradnak a villanyok? Valaki elfelejtette, hogy lekapcsolja a lámpát. A mozgásérzékelők vagy jelenlétérzékelők telepítése biztosítja, hogy ez többé már nem fordulhat elő, mivel az „automatikus világításkapcsoló” mozgástól vagy jelenléttől függően szabályoz. Ezért a világítás csak és kizárólag akkor működik, amikor arra ténylegesen szükség van. Ha senki sem tartózkodik a szobában vagy a lépcsőházban, a világítás lekapcsol. Hála az intelligens mozgás- és jelenlétérzékelőknek, a villamosenergia-fogyasztás akár 30%-kal is csökkenthető.

Minden ellenőrzés alatt
Az energia-megtakarítás vonatkozásában a másik legfőbb tényező a fűtés. A helyiségenkénti egyedi hőmérsékletszabályozás a legjobb és legegyszerűbb módja annak, hogy az energiafogyasztást csökkentsük. Ez abból adódik, hogy a kívánt hőmérséklet minden egyes szobában külön kerül szabályozásra. Azokat a helyiségeket, amelyeket gyakrabban használnak, általában magasabb hőmérsékleten tartják, míg a fürdőt csak akkor fűtik fel, amikor abban ténylegesen tartózkodnak, tehát a ritkán használt helyiségeket saját igények szerint alacsonyabb hőmérsékleten tartják. Egy szoba hőmérsékletének 1 °C-kal történő csökkentésével a felhasznált energiamennyiség 6%-kal csökken, ami világosan bizonyítja, hogy menynyire hasznos ez a technológia. A helyiségenkénti hőmérsékletszabályozás akár 40%-os energia-megtakarítást is eredményezhet.

„Intelligens” árnyékolók
Az intelligens árnyékolók nem csak a hő és a napfény ellen védenek: ezen felül óvják a magánéletet, és nem utolsó sorban segítenek energiát megtakarítani! Nyári időszakban védik a szobát a magas hőtől, így csökkentve a légkondicionáló berendezések energiafogyasztását, míg télen csökkentik az épület hőveszteségét. Ha az árnyékolók vezérlését automatikus időzítővel kombináljuk, akkor nincs is többé szükség manuális szabályozásra, minden automatikusan történik. Ezek a termékek azt mutatják, hogy ma már minden otthon és iroda lehet energiatakarékos anélkül, hogy drága, „high-tech” megoldásokat alkalmaznánk.

Szépen megtervezett „energia-megtakarítók”: helyiség hőmérsékletszabályozással.

A leghatékonyabb megoldás: KNX
Fentebb megismertünk néhány hatékony megoldást, melyek önmagukban is képesek hatalmas energiamennyiséget megtakarítani. Ezzel szemben ki kell jelentenünk, hogy az úgynevezett „sziget” megoldások csak elenyésző menynyiségű energiát takarítanak meg ahhoz képest, amennyire együtt lennének képesek. Tehát a jövő ezeknek a különálló rendszereknek az integrálása, amikor is a fent jellemzett eszközök kommunikálnak egymással és hatnak egymás működésére, ami azt jelenti, hogy a lehető legtöbb tényező figyelembevételével határozzák meg az energiafelhasználást.

Ez a jövő már valójában inkább jelen, mert a KNX-nek köszönhetően egyre több új épületet már ilyen módon terveznek meg. Mint azt korábban említettük, a KNX egy épületfelügyeleti szabvány, amelyhez különböző alkalmazási területekről mára már 215 gyártó csatlakozott világszerte. Ennek eredményeképpen szinte minden alkalmazást támogat az épületfelügyeleti szabályozástól kezdve a világítás- és zárvezérlésen át a különböző biztonsági rendszerekig, és ekkor még nem is említettük a fűtés, a szellőzés, a légkondicionálás, a monitoring, a riasztó, a vízellenőrzés, az energiakezelés, az intelligens fogyasztásmérés, valamint a háztartási gépek, az audioberendezések sorát.

A KNX az épületfelügyeleti rendszerek egyetlen világszabványa, egy egyszerű és gyártó független üzembe helyező szoftverrel (ETS), amely támogatja az összes kommunikációs eszközt (TP, PL, RF és IP stb.). A KNX-et jóváhagyta az európai (CENELEC EN 50090 és EN 13321-1 CEN) és a nemzetközi (ISO/IEC 14543-3) szabvány. Ez a szabvány több mint 20 éves piaci tapasztalaton alapul, magába foglalva az elődeiét is, az EIB, EHS és BatiBUS-ét. Mindent összevetve megállapítható, hogy a lényeges kérdések azon múlnak, hogy hogyan gondolkodunk, milyen lépéseket teszünk az energiatakarékosság megvalósítása során. A fentiekben különböző szinteket érintettünk annak érzékeltetésére, hogy akár teljes rendszerben gondolkodunk, akár egyes funkciókat tartunk szem előtt, ma már a lehetőségek széles palettája áll rendelkezésre az energiahatékony üzemeltetés elérésére.