Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Tűzvédelem

Elfeledett vezetők

Villamos eredetű gyulladások a tűzvizsgáló szakértő szemével 11.

2023/3. lapszám | Király András |  1276 |

Elfeledett vezetők

Mielőtt bárki félreértené, nem a régmúlt nagy államférfiairól lesz szó a cikkünkben, hanem azokról a villamos vezetékekről, amiket kár (tűzkár) volt bennhagyni az áramkörökben.

A tűzvizsgálatok alkalmával sokszor megdöbbenve látom, hogy a rendszerről már régen leválasztott (vagy annak hitt) villamos vezetékek, kábelek futkosnak szerteszét lakásokban és akár nagyobb ipari telephelyeken is. A szakik, akik ezeket a vezetékeket odarakták, még tudták mi célból, honnan hova tartottak, de később, pl. tulajdonosváltás vagy a régi kollégák nyugdíjba vonulása után már elfelejtkeznek a létükről, aztán akár évtizedeken át senkit nem zavarnak. Közben épülnek az új áramkörök, a régi alumíniumot felváltja az új réz, de kinek van kedve és pénze a régit kiszedni a falból, egyébként is jó lesz az még valamire. Aztán eljön az igazság pillanata és büdös „amperszag” lengi be a szobát, vagy csendben kigyullad a padlás. Nincs olyan villanyszerelő, aki ezekkel a gondokkal ne találkozott volna már!

A közelmúltban két olyan tűzvizsgálatom is volt, ahol a régi és az új nem fért meg egymással, pedig kis odafigyeléssel a baj elkerülhető lett volna. Természetesen több példa is adódna, de azok az esetek olyanok, amikre sokan ráismerhetnek és a szakértői titoktartás kötelez…

A cikk még 6 737 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 450 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

450 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

BalesetveszélyTűzvédelemTűzveszélyTűzvizsgálatVillanyszerelés

Kapcsolódó

Ég a lámpa, ég

Ég a lámpa, ég

Villamos eredetű gyulladások a tűzvizsgáló szakértő szemével 6.

Szauna, a meleget adó tűzforrás

Szauna, a meleget adó tűzforrás

Villamos eredetű gyulladások a tűzvizsgáló szakértő szemével 7.

Ég a vezeték a falban

Ég a vezeték a falban

Fogyasztói hálózatok falban és falon kívül

Miért tűzveszélyes az áramlopás?

Miért tűzveszélyes az áramlopás?

Villamos eredetű gyulladások a tűzvizsgáló szakértő szemével 2.