Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Áttekintő táblázat alapján

Milyen elektromosautó-töltőt válasszak?

2023/3. lapszám | Kruppa Attila |  1578 |

Milyen elektromosautó-töltőt válasszak?

Az elektromos járművek terjedésével egyre nagyobb az igény a töltőpontokra. Cikkünkben áttekintjük, hogy melyek a kereskedelmi forgalomban kapható – tehát elsősorban a magáncélú felhasználásra szánt – töltők fontosabb műszaki jellemzői, és hogy a felhasználóknak milyen szempontok alapján érdemes választani a kínálatból.

Az elmúlt években az elektromobilitás dinamikus térhódításának lehetünk tanúi, és ez – egyéb kategóriák, pl. kerékpárok, rollerek mellett – az elektromos meghajtással rendelkező autók számának jelentős növekedésében nyilvánul meg. Jelenleg hozzávetőlegesen 30 000 ilyen autó fut az utakon, ami nem egészen 1%-a a hazai járműállománynak, de ha a trendek tovább folytatódnak, akkor részarányuk rendkívül erőteljes növekedésére számíthatunk.

Ezeket a járműveket beépített akkumulátorokban tárolt elektromos energia hajtja, az akkumulátorokat pedig rendszeresen tölteni kell. Ehhez értelemszerűen olyan töltőpontokra, illetve töltőpontokból kialakított hálózatra van szükség, ahol a járművek töltése az adott helyen felmerülő igényeknek megfelelően elvégezhető. A „felmerülő igények” említése azért lényeges, mert más-más igények jelennek meg a különböző helyeken létesített töltési pontokon. A közterületi töltőpontoknál például jogos elvárás, hogy viszonylag rövid idő alatt lehessen tölteni a járműveket, lehetőség legyen a töltőpontok távfelügyeletére és a felhasználói jogosultság ellenőrzésére. Ugyanakkor otthoni töltésnél az időtényezőnek kisebb a jelentősége, a felhasználói jogosultság korlátozása pedig gyakran szükségtelen. A töltőpontok kiválasztásának szempontjai tehát eltérőek annak függvényében, hogy milyen célra szeretnénk azokat használni. Mielőtt azonban részletekbe bocsátkoznánk, tekintsük át röviden, hogy mi is az a töltőpont, milyen fajtái léteznek.

A cikk még 14 286 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 950 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Áttekintő táblázatunkban 13 gyártó falra szerelhető, váltakozó áramú, 3-fázisú, 22 kW-os elektromosautó-töltőállomását hasonlítottuk össze a legfontosabb paraméterek alapján.

E-mobilitásE-töltőElektromos autóGyorstöltésTúlfeszültség-védelem

Kapcsolódó

Elektromosautó-töltőállomások

Elektromosautó-töltőállomások

Falra szerelhető, váltakozó áramú, 3-fázisú, 22 kW-os elektromosautó-töltőállomások áttekintő táblázata