Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Elektromos autó

Új utazás

2023/5. lapszám | támogatott cikk |  995 |

Új utazás

Nem kötelező elektromos furgont vásárolni. Viszont rendkívül kifizetődő lehet. Nem azért, mert egy e-szállítót olcsóbb szervizelni vagy „tankolni” a hagyományos motorral szereltnél, hiszen ezeket a költségeket be lehet építeni az árakba, hanem mert a világ változásának, az elvásárok alakulásának az iránya egyértelmű: aki nem lép időben, lemarad.

Mi a Pappas Autonál ezt tudva sem arra törekszünk elsősorban, hogy minden hozzánk fordulónak eladjunk egy elektromos furgont. Azt szeretnénk, ha ügyfeleink a számukra legmegfelelőbb, az igényeikhez és a fejlődésükhöz, piaci szerepükhöz és céljaikhoz legjobban passzoló haszonjárművet kapják tőlünk. Egy hasznot hajtó járművet. Ha erre a feladatra a villanyfurgon a legmegfelelőbb, akkor természetesen azt.

Az elektromos autó nem új találmány. Az első igazi villanyautót mindössze egy évvel Benz robbanómotoros gépkocsijának megjelenése után, 1887-ben mutatták be, az 1893-as chicagói világkiállítás legnagyobb sztárja pedig már egy 30 kilométer/órás végsebességre képes, cirka 50 kilométeres hatótávú elektromos autó volt. Benzines modellt talán ki sem állítottak akkor. Nem csoda, hiszen a robbanómotoros autók vezetése akkoriban nehézkes volt, kurblival kellett beindítani őket, a sebességváltás problémákat okozott és testi erőt igényelt, a hajtás zajos és büdös volt. Azonban elkezdődött egy új utazás, és aki nem váltott időben, komoly versenyhátrányba került. Próbálkozhatott egy darabig, figyelmen kívül hagyva a nyilvánvalót, de nem volt esélye. Kis túlzással még a kocsisok előtt is nagyobb perspektíva maradt, mint a letűnt korok villanyautósai előtt.

A kocka most legalább akkorát fordult, mint bő száz évvel ezelőtt, és a mobilitásba visszatértek az elektromos hajtási megoldások. Az előrejelzések szerint 2025-re már egyenlő darabszámú tisztán elektromos vagy hibrid, illetve robbanómotoros gépjármű készül majd, és a változás trendje egyértelmű. Most éppen a villanyautó győz majd. Sorra vehetnénk ennek okait, de felesleges. Elég annyi, hogy ismét egy új utazás vette kezdetét, és aki ezt nem veszi figyelembe, ki akar maradni belőle, pont ugyanúgy kerül versenyhátrányba, mint aki az előző trendfordulót „aludta át”.

A Pappas Autonál világosan látjuk, hogy a tiszta, kibocsátásmentes szállítási megoldásoké a jövő. Az ügyfelek egyre inkább elvárják majd, hogy a cégek, amelyekkel üzletelnek, felelősségteljesen és fenntarthatóan működjenek, minimalizálva a karbonlábnyomukat. Előbb-utóbb minden vállalkozás felé elvárás lesz a partnerei részéről a lehető legkisebb CO2-kibocsátással járó üzletmenet, és ennek szellemében segítünk megtalálni az ügyfeleink üzleti profiljához leginkább illeszkedő furgonjainkat. Amelyek elsősorban eszközök, munkagépek. Haszongépjárművek, vagyis az elnevezésükhöz híven hasznot termelnek, a kor elvárásainak megfelelő módon. Mert másképpen nem is lehet.

Elektromos autó