Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Világítástechnika

Fénycső kontra LED-cső II.

A fénycsőgyártás kivezetése az EU piacáról és a várható hatások

2023/5. lapszám | Dr. Pilter József Zoltán |  836 |

Fénycső kontra LED-cső II.

A cikk első részében vázoltuk fénycsövek kivonásának okait, ismertettük a kivezetés ütemezését és szóltunk a kivételekről. A folytatásban megvizsgáljuk, hogy mit jelent a gyakorlatban a kivonás, bemutatjuk, hogy milyen áthidaló megoldások jöhetnek szóba a készletezésen túl, illetve feltesszük a kérdést, hogy mi lesz a lecserélt, de még üzemképes fényforrásokkal.

Mit jelent a gyakorlatban a kivezetés?

A termék forgalomba hozatala az uniós piacon történő első forgalmazását jelenti. Az uniós harmonizációs jogszabályok szerint minden egyes termék csak egyszer hozható forgalomba az uniós piacon. A piacon forgalmazott termékeknek a forgalomba hozatal pillanatában meg kell felelniük a vonatkozó uniós harmonizációs jogszabályoknak.

Forgalomba hozatal egyszerűen (lásd EU Blue Guide vagy Kék Útmutató):

  • Import (EU-ba) esetén, ami a megadott határidő előtt bekerült az EU piacára (vagyis átjött a vámon), bekerült az importőr árukészletébe és már értékesítés, fogyasztás vagy használat céljára rendelkezésre bocsátották az már piacon van, további határidő nélkül forgalmazható a készlet erejéig.
  • EU területén történő gyártás esetén írásbeli vagy szóbeli ajánlat/megállapodás alapján tulajdonjog, birtoklás vagy adott termékre vonatkozó bármely más jog átruházása:
  • feltéve, hogy a termék le van gyártva a határidőig, akkor is ha fizikailag még nem kerül az új tulajdonoshoz,
  • ellenérték fejében vagy ingyenesen,
  • nem jár szükségszerűen a termék tényleges átadásával.

A cikk még 7 881 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 950 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

FénycsőLEDVilágítástechnika

Kapcsolódó