Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Vezérléstechnika

Fázisválasztó kapcsolások

2023/9. lapszám | Porempovics József |  1109 |

Fázisválasztó kapcsolások

Egy fázis vagy három fázis? A kérdés biztosan felmerül újonnan épített lakóházak villamos tervezésénél. Nagyon kis alapterületű, kevés helyiséggel vagy kisebb teljesítményű háztartási gépekkel rendelkező lakásoknál bizonyára elegendő egy fázisra tervezni a lakás áramellátását. Nagyobb családi házaknál, főleg, ha kert is van, nagy valószínűséggel a három fázist fogják választani még akkor is, ha elegendőnek találják a 3x10 A vételezési lehetőséget pl. az 1x32 A helyett, hogy a 32 A ingyenesség alatt maradjanak (ismert, hogy 32 A felett már hálózatfejlesztési díjat kell fizetni – és nem fázisonként értendő, hanem összesen). Nem véletlen, hogy háztartási elektromos eszközeink többsége egyfázisú váltakozó áramú hálózatról működik, amellett, hogy természetesen akadnak olyanok, pl. sütő/főző készülék, melyekhez három fázisra van szükség. Az egyfázisú működés még nagyobb áramú készülékeknél is előnyösebb a készülékgyártók oldaláról nézve is, hiszen jóval többet tudnak értékesíteni belőlük.

Áramszünet esetén a csupán egyfázisú hálózattal rendelkező lakóházakban gyertyával, de legalábbis elemes fényforrással lehet világítani, ha nem gondoskodtak valamilyen tartalék tápellátásról (aggregátor, szünetmentes, szigetes napelem stb.). Három fázissal ellátott ingatlanokban se jobb a helyzet, ha mindhárom fázis megszűnik. Előfordulhat viszont, hogy nem minden fázis megy el és legalább egy megmarad. Ilyen esetekben elgondolkodhatunk, hogy milyen jó lenne a megmaradt fázissal működtetni a részleges áramszünet miatt leálló, működésképtelen, de fontos fogyasztókat (pl. a fagyasztót). Az azonnal bevethető relés technika azonban ebben az esetben is segíthet, mert egy egyszerű kis automatikával gondoskodhatunk néhány fontosabb fogyasztó tápellátásáról, figyelembe véve természetesen az egyes fázisokon rendelkezésre álló teljesítményvételezési lehetőségeket – vagyis nem terheljük túl az adott fázist az újonnan rákapcsolt fogyasztókkal (egyébként áramfigyelő relékkel egy fázisnál is reteszelhető az áramszünetkor kevésbé szükséges, de nagyobb teljesítményű fogyasztók működése a fontosabbak elsőbbsége érdekében). A következő néhány áramkör-variáció automatikusan elvégzi a fázisok közötti átváltásokat.

A cikk még 13 637 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 950 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

ReléVezérléstechnika

Kapcsolódó