Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Farkas-Bozsik Gábor

tűzoltó alezredes, tűzvizsgáló

 1822 | |

Farkas-Bozsik Gábor cikkei

Farkas-Bozsik Gábor

Alu és réz: a tűz csak idő kérdése?

2017. október 11. |  45 786

A cikkben bemutatott elektromos eredetű tűzesetnek az is lehetne a címe, hogy: nincs új a nap alatt! – Nil novi sub sole. Ez a latin szállóige lefedi azt a tűzesetet, pontosabban az eset kialakulásához vezető folyamatot, amely egy Fejér megyei községben, Fehérvárcsurgón történt.

Farkas-Bozsik Gábor

A tűz csak idő kérdése

2017. augusztus 2. |  6313
20 4.83 (18)

A következő sorokban ismertetésre kerülő tűzesetnek azt a címet is adhattam volna: nincs új a nap alatt! – Nil novi sub sole. Ez a latin szállóige lefedi azt a tűzesetet, pontosabban az eset kialakulásához vezető folyamatot, amely egy Fejér megyei községben, Fehérvárcsurgón történt 2017 elején.

Farkas-Bozsik Gábor

Tragikus tanulság a karbantartás hiányáról

2015. november 12. |  33 135
39 4.76 (29)

Az elektromos energia a megállapított tűzkeletkezési okok kétes hírű mezőnyében stabilan az első három között szerepel. Szakemberek és laikusok is egyaránt tudják, hogy az elektromosság, számos egyéb veszélyeztető tulajdonsága mellett, tűzveszélyt is jelent, jelenthet életünkre, egészségünkre, értékeinkre nézve.

Farkas-Bozsik Gábor

Amire nem is gondolnánk...

Halált okozott a sérült vezeték

2015. július 2. |  8686
2 5 (1)

A gondatlanságra visszavezethető tűzkeletkezési okok között a három leggyakrabban előforduló gyújtóforrás az elektromos energia, a dohányzás és a nyílt láng. Rangsort nem is érdemes felállítani közöttük, az említett kategórián belül messze a lista elején foglalnak helyet. Mi az, ami miatt az elektromosságot ki lehet emelni a felsorolásból?Farkas-Bozsik Gábor

Több hibahely, egy végeredmény

Lángtenger a raktárban

2014. február 13. |  5550
1 4 (1)

Annyira természetes, olyan nagy mértékben beépült az életünkbe, hogy észre sem vesszük a jelenlétét, csak akkor kapjuk fel a fejünket, amikor nem világít a lámpa, nem működnek a gépeink, berendezéseink.

Farkas-Bozsik Gábor

Egy étterem végórái

Pusztító tűz a kórház büféjében

2013. szeptember 16. |  6326
2 3 (2)

Az elektromos energia számtalan áldásos felhasználása, hasznosítása mellett veszélyeket is rejt magában. Ezeket a veszélyeket lehet kivédeni az előírások, a szabványok, a villamos szakmák írott és íratlan szabályainak betartásával. A biztonság megteremtéséhez természetesen még hozzáadódnak a felhasználók cselekedetei, a rendeltetésszerű használat, az esetleges hibajelenségek figyelembe vétele, az okok feltárása és a hibák kijavíttatása. A következő sorokban egy olyan estről fogok számot adni, ahol a nagy anyagi kárral járó tűz minden valószínűség szerint megelőzhető lett volna, amennyiben a biztonsági berendezések „jeleit” figyelembe veszik.

Farkas-Bozsik Gábor

Réz kontra alumínium

2013. március 16. |  47 529
8 4.86 (7)

Az életünk minden területén jelenlévő elektromos energia számtalan szolgálatot tesz nekünk. Szinte már észre sem vesszük a jelenlétét, nem úgy, ha szünetel a szolgáltatás. Automatikusan nyúlunk a kapcsolókhoz: legyen világos, legyen hűvös vagy éppen meleg, azonnal kapcsolódjunk az információs szupersztrádákhoz, és a felsorolás szinte végtelen lehetne. Az otthonokban, munkahelyeken nem láthatók azok a végtelen hosszúságú elektromos vezetékek, biztonsági és kapcsoló berendezések, amelyek kifogástalan műszaki állapota elengedhetetlen a biztonságos és folyamatos energiaellátáshoz.

Farkas-Bozsik Gábor

Süt, főz, melegített

2012. december 10. |  4997

Véleményem szerint a tágabb és szűkebb értelemben vett társadalmunk is jelentős kutatási alapot szolgáltat korunk társadalommal, szociológiával foglalkozó tudósainak, gondolkodóinak. A gazdasági nehézségek (de nyugodtan mondhatom, hogy sok ember és család életében már nem nehézségekről kell beszélni, hanem a teljes ellehetetlenedésről) napi szinten keserítik meg az életünket.

Farkas-Bozsik Gábor

Égi csapás – bárkit utolérhet a baj

2012. október 17. |  6258
1 5 (1)

Az elektromos energia számtalan formában van jelen az életünkben.Egyre modernebb technológiákat alkalmazva az emberiség is előállítja és felhasználja. Modern civilizációnk elképzelhetetlen lenne nélküle, azonban a természet is képes erre a „mutatványra”. Sőt! Kiszámíthatatlan, elképesztő, emberi ésszel szinte felfoghatatlan energiával rendelkező, az emberiséget a mai napig is csodálattal és félelemmel eltöltő jelenségről lesz szó: a villámlásról, a villámcsapásról. Hivatásom során számtalan emberrel találkoztam, akik megdöbbenve, nem egyszer lesújtva nézték végig, vagy csak az esemény végén szembesültek az őket ért tragédiával, amikor a tűz gonosz és pusztító arcát mutatta feléjük. A következőkben egy olyan eset leírását „vetettem papírra”, amikor a károsultak egy pillanat alatt megértették, hogy bárkit utolérhet a baj, és pillanatok alatt külső szemlélőjévé válhatunk a saját életünknek.

Farkas-Bozsik Gábor

A hosszabbító hosszabbítója

2012. június 1. |  12 296
1 5 (1)

Számtalan példát lehetne felsorolni az előírásokat megszegő, kókler szerelésekkel kapcsolatban. Mindannyian találkoztunk már kisebb-nagyobb szabálytalanságokkal. Vannak olyanok, amelyek hosszú évekig nem okoznak problémát, azonban az elégséges körülmények együttállása esetén a nem megfelelő kivitelezések műszaki meghibásodást, de akár tragédiát is okozhatnak.