Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2013. szeptember

Villamos- és elektronikus rendszereink hatásos túlfeszültség-védelme

Szücs Gábor |  9505
1

A villamos energiaellátó és elosztó rendszereink biztonságos működése alapvetően befolyásolják épületeink és létesítményeink megbízható működését. Azonban nem csak az energiaellátásban, elosztásban közvetlenül résztvevő eszközök vannak kitéve egy túlfeszültség jelentette veszélynek, hanem valamennyi ezen rendszerekhez csatlakozó eszköz, rendszer jelentős károsodást szenvedhet el tranziens okozta hatások miatt.

Kisfeszültségű kapcsolóberendezések szerelés szabványának változásai

Szijártó Gábor Ruff Engelbert |  16 062
1

A Villanyszerelők Lapja elmúlt számaiban sorra jelentek meg a szabványváltozásokkal, és -értelmezésekkel kapcsolatos cikksorozatok. Jelen írás a közeljövő (2014) egy igen jelentős szerelési szabványával kíván foglalkozni: az MSZ EN 61439-cel (IEC 61439). Cikksorozatunkban ismertetni fogjuk a legfontosabb változásokat az új szabványt illetően az előző (MSZ EN 60439 [IEC 60439]) tartalmához képest. Kitérünk arra is, hogy miért előnyös ezen szabvány alkalmazása, mit jelent a szabvány bevezetése a piaci szereplők számára (a villanyszerelők, a villamos tervezők és a berendezésgyártók szemszögéből). Végül foglalkozni kívánunk azon fontosabb jellegzetességekkel, amelyeket az üzemeltetők, beruházók részéről tudni érdemes a szabvány alkalmazása vonatkozásában.  

Hova tűnt közel 1000 millió forint Győrben?

Fábián Attila |  4179

Demonstrációt tartottak a győri székhelyű Raabvill Villanyszerelő Kft. károsult alvállalkozóinak képviselői augusztus 16-án Győrött a városháza előtt, mert a követeléskezelő szerint a közel 200 alvállalkozónak összesen 1 milliárd forinttal tartozik a társaság.A résztvevők forgalomlassító megmozdulásként autóikkal a győri városháza előtt sorakoztak fel. A demonstráció ideje alatt a követeléskezelő Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője, Szabó Bálint sajtótájékoztatót tartott, majd utána petíciót adtak át Borkai Zsolt győri polgármesternek, melyben arra kérték a politikust, hogy kezdeményezze a vonatkozó jogszabályok szigorítását, „a jogszabályi kiskapuk bezárását” az Országgyűlésben. Szabó a magyar körbetartozások iskolapéldájaként mutatja be az esetet.  

Egy étterem végórái

Pusztító tűz a kórház büféjében

Farkas-Bozsik Gábor |  6326
2 3 (2)

Az elektromos energia számtalan áldásos felhasználása, hasznosítása mellett veszélyeket is rejt magában. Ezeket a veszélyeket lehet kivédeni az előírások, a szabványok, a villamos szakmák írott és íratlan szabályainak betartásával. A biztonság megteremtéséhez természetesen még hozzáadódnak a felhasználók cselekedetei, a rendeltetésszerű használat, az esetleges hibajelenségek figyelembe vétele, az okok feltárása és a hibák kijavíttatása. A következő sorokban egy olyan estről fogok számot adni, ahol a nagy anyagi kárral járó tűz minden valószínűség szerint megelőzhető lett volna, amennyiben a biztonsági berendezések „jeleit” figyelembe veszik.

Energiamegtakarítás elemi méréssel

Opitzer Gábor |  9293
1

Napjaink slágere az energiamegtakarítás, így számtalan publikáció lát napvilágot a témában a legkülönfélébb platformokon. Ezen cikkek legtöbbje különböző javaslatokat fogalmaz meg az energiafelhasználásunkat csökkentő technikai, technológiai megoldásokra. Cikkünk egy olyan módszert ismertet, amely közvetlenül nem csökkenti az energiafelhasználásunkat, azonban az alkalmazásával mégis jelentős energiamegtakarítás, ezáltal költségcsökkenés érhető el. A módszer Svájcban került kidolgozásra, azonban több mint egy éve Magyarországon is alkalmazzák. A rendszer lényegét nem egy különleges technológiai megoldás adja, hanem a fogyasztás láthatóvá tétele – amit néhány lépésben megvalósíthatunk -, amely elősegíti és megérteti azokat a további lépéseket, amelyek a tényleges energiamegtakarítást előidézik.  

Navigálás a változó előírások tengerében XIII.

Rátai Attila |  21 952
5 4.75 (4)

Számítások TN, TT és IT-rendszerben – avagy tud folyni annyi áram, amennyi szükséges?   Nézzük meg a védelmi mód elnevezését: Táplálás önműködő lekapcsolása hiba esetén, mit is jelent ez? A szabvány meghatározása szerint: bizonyos esetek kivételével az áramkörben vagy a szerkezetben lévő fázisvezető és a test vagy a védővezető között fellépő elhanyagolható impedanciájú hiba esetén egy védelmi eszköznek bizonyos lekapcsolási időn belül meg kell szakítania az áramkör vagy szerkezet fázisvezetőjének tápellátását. Boncolgassuk ezt a mondatot a lekapcsolási idő szempontjából.

Az elektromos áram emberre gyakorolt hatásai

Schön Tibor |  89 538
3 1 4.67 (3)

A mindennapi munkavégzésünk állandó kisérője az elektromos áram, éppen ezért nem hátrányos, ha tisztában vagyunk az élettani hatásaival.

Vízenergia-hasznosítás a Jangcén

Turai Péter Nagy László |  6177
1 5 (1)

A fosszilis energiahordozó bázisok közelgő kimerülése, az olaj árának drágulása, a felgyorsult energiaéhség, az egyre szigorodó természet- és környezetvédelmi feltételek mind-mind a megújuló energiaforrások felé fordították a világ figyelmét. Egyre több ország a hasznosítható vízerő készletei kiaknázása mellett dönt. Ami tegnap még nem volt gazdaságos, mára már az lett. A Kínai Népköztársaság ezen a téren is a világ élvonalába tartozik, jelenleg 10 nagyobb és több száz kisebb vízerőmű, tározó építése van folyamatban.

18 modulos, falon kívüli elosztók

Áttekintő táblázat

netadmin |  4939