Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2015. március

Amire nem is gondolnánk...

Halált okozott a sérült vezeték

Farkas-Bozsik Gábor |  8516
2 5 (1)

A gondatlanságra visszavezethető tűzkeletkezési okok között a három leggyakrabban előforduló gyújtóforrás az elektromos energia, a dohányzás és a nyílt láng. Rangsort nem is érdemes felállítani közöttük, az említett kategórián belül messze a lista elején foglalnak helyet. Mi az, ami miatt az elektromosságot ki lehet emelni a felsorolásból?

falon kívüli, min. IP44-es védettségű dugaszolóaljzatok

VL |  5877
1 5 (1)

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget. A táblázat soraira kattintva, billentyűzete jobbra-balra gomjainak segítségével kényelmesen irányíthatja a tartalmat

Vasbeton pillérvázas épületek villámvédelme II.

Kruppa Attila |  8109
1

A vasbeton pillérvázas épületek villámvédelmére koncentráló cikksorozatunk első részében a felfogórendszer kialakításával foglalkoztunk. A második részben a levezetőrendszernek szenteljük figyelmünket.

Csatlakozóaljzatok és csatlakozódugók

Nádassy László |  76 874
20 2 4.31 (16)

A háztartási és hasonló célú felhasználásra szánt csatlakozódugók és -aljzatok lehetővé teszik, hogy a különféle villamos fogyasztókészülékek csatlakoztathatók legyenek a váltakozó áramú energiaellátó rendszerekhez.

A robbanásbiztonság-technikáról I.

Veress Árpád |  8093
1 5 (1)

Egy cikksorozat keretében szeretnénk bepillantást nyújtani a robbanásbiztonság-technika témakörébe, amelyben áttekintjük, hogy szakemberként miért is kell foglalkoznunk ezzel a területtel, milyen a ma robbanás-biztonság-technikája, melyek a kompetencia szintjei, illetve kitekintésként megnézzük, hogy külföldön mik a téma aktualitásai.

Mikroelektronika a villamossági eszközökben IX. – a mikrovezérlő

Porempovics József |  3819
2 5 (2)

A modern, korszerű moduláris kivitelű villamossági eszközök többsége többfunkciós, vagy másképpen multifunkciós, ami azt jelenti, hogy egy eszköz a maga feladatkörében (pl. időrelé) különféle működési módokra képes.

A dugaszolóaljzat és a villanyszerelő

Hegedűs József Kummer Zoltán |  23 067
3 5 (1)

Mindenki ismeri a kifejezéseket: dugaszolóaljzat, dugalj, konnektor, stekker stb. Használjuk is rendszeresen, ez a mindennapi „energiaforrásunk”, ide csatlakoztatjuk a villamos készülékeinket, ha esik, ha fúj. És akár esik, akár fúj, a dugaszolóaljzat kiszolgálja a készülékeinket úgy, hogy nem veszélyeztet sem bennünket, sem a környezetünket. Annyira természetes, annyira része az életünknek, hogy nem is gondolunk bele, milyen sok odafigyelés, tudás eredménye az eszköz.

A tűzvédelmi felülvizsgálatról az új OTSZ tükrében

Rátai Attila |  9685
2 5 (1)

Mielőtt folytatnánk, illetve lezárnánk az MSZ 10900 múlt hónapban megkezdett fejtegetését, essen pár szó az új OTSZ-ről, ahol a tűzvédelmi felülvizsgálattal foglalkozó részeket fogjuk megvizsgálni.

Repülőgépek áramellátó berendezései

Dobai Gábor |  7510
1 5 (1)

Minden villanyszerelő ismeri a kommunális és ipari fogyasztók közcélú villamos hálózatról történő ellátásának minden csínját-bínját, hiszen szeretett szakmánk lényegében erről szól. Vannak azonban a villamos energia felhasználásának, illetve az azzal történő ellátásnak olyan speciális területei, melyeket csak az ezeken a területeken dolgozó szaktársaink ismernek.