Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2014. január-február

Változások a villámvédelmi kockázatkezelésben

Kruppa Attila |  8387
1

Január 13-án visszavonásra került az MSZ 62305-2 szabvány 2006-ban bevezetett első kiadása, és helyét a 2012 januárjában megjelent második kiadás vette át. Ennek kapcsán cikkünkben röviden áttekintjük, hogy a változások hogyan érintik a villámvédelem gyakorlatát.

2014-es adóváltozások

Dr. Kises Éva |  4896

A 2014. évet érintő adótörvény-módosítások a korábbi évekhez képest nem hoztak drasztikus, koncepcionális jelentőségű változásokat, és nagy számban találhatók közöttük olyanok, amelyek csak az adminisztráció egyszerűsítésére irányulnak, illetve a helyes jogértelmezést elősegítő pontosításokat tartalmaznak. A változások megismerésére és megértésére a biztonságos, egyúttal a kedvez- ményekre a lehető legszélesebb körben építő optimális működés érdekében természetesen most is érdemes időt fordítani. Cikkünkben elsősorban a kis- és középvállalkozásokat közvetlenül érintő, lényegesebb adóváltozásokat tekintjük át.

Várható következmények és a szerelési szabvány jövője

Kisfeszültségű kapcsolóberendezések szerelési szabványának változásai IV.

Szijártó Gábor Ruff Engelbert |  14 750
1 5 (1)

Cikksorozatunk utolsó részében áttekintjük a tervezésnél és a berendezésgyártásnál a főbb szempontokat a szakirodalom és a szabvány- követelmények segítségével. Foglalkozunk azon fontosabb jellegzetességekkel, amelyeket az üzemeltetők, beruházók részéről tudni érdemes a szabvány alkalmazása vonatkozásában. Igyekszünk hasznos tippekkel szolgálni, hogy az átállásnál mire kell odafigyelni. Kitekintünk a szabványváltozáson túlra is, hogy globálisan mit hozhat ez az újítás a villamos szakma jövője számára.

Több hibahely, egy végeredmény

Lángtenger a raktárban

Farkas-Bozsik Gábor |  5023
1 4 (1)

Annyira természetes, olyan nagy mértékben beépült az életünkbe, hogy észre sem vesszük a jelenlétét, csak akkor kapjuk fel a fejünket, amikor nem világít a lámpa, nem működnek a gépeink, berendezéseink.

Mitől kültéri egy kültéri kábelösszekötő-doboz?

Pásztohy Tamás |  6562
2 5 (1)

Az épületek villamosenergia-elosztó hálózatának kivitelezése során mindennapos gyakorlat a falon kívüli – falazatra vagy fém tartószerkezetre – történő szerelési mód alkalmazása. Ennél a szerelési módnál a szükséges kábelösszekötéseket – leágazások létesítését, toldásokat – kábelösszekötő-dobozokban valósítjuk meg.

Fényforrások környezetvédelmi értékelése életciklus-elemzés segítségével II.

Lámpákra vonatkozó fontosabb elemzések

Gröller György Vágó Dorottya |  5721

A decemberi lapszámban bemutattuk az életciklus-elemzést (LCA), amely a leginkább elfogadott módszer termékek, technológiák környezeti hatásának átfogó értékelésére. Továbbá áttekintettük a fényforrások életútját a „bölcsőtől a sírig”, a nyersanyagok előállításától a hulladékká válásig, sorra véve azokat a terheléseket, amelyek az energiafogyasztás mellett kiadják egy lámpa összes környezetterhelését.

MSZ 13207:2000 – 1. rész

Navigálás a változó előírások tengerében XVI.

Rátai Attila |  27 647
5 4.75 (4)

A cikkben tárgyalt szabvány (MSZ 13207:2000 – 0,6/1 kV-tól 20,8/36 kV-ig terjedő névleges feszültségű erősáramú kábelek és jelzőkábelek kiválasztása, fektetése és terhelhetősége) nem új szabvány, de alkalmazását tekintve igen fontos. Egyrészt szinte kivétel nélkül minden munkát érint, másrészt ha itt hibázunk, akkor annak komoly következményei lehetnek, nem beszélve arról, hogy anyagi vonzatai is vannak a szabvány alkalmazásának.

A Mátyás templom belső világítása

Deme László |  9508
1 5 (1)

Amikor 2006-ban elkezdődött a Mátyás templom rekonstrukciója, kevesen gondolták volna, hogy az átadásra 2013 őszén kerülhet csak sor. A munka összetettsége, a műemléki környezet igényessége, az a kérés, hogy a templom mindennapi élete, beleértve a turisták fogadását is, valamilyen szinten mindig biztosítható legyen, mind hozzájárult a tervezett határidő többszöri módosításához.

Kültéri, falon kívüli kötődobozok (100x100 mm)

netadmin |  6814
1

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget. A táblázat soraira kattintva, billentyűzete jobbra-balra gomjainak segítségével kényelmesen irányíthatja a tartalmat