Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Kósa Krisztina

 660 | |

Kósa Krisztina cikkei

Kósa Krisztina

4 fontos adat a megújulókról

2018. július 3. |  1424

A cél egyértelműen az, hogy a következő évtizedekben a lehető legnagyobb mértékben át kell térni a tiszta, megújuló energiaforrásokra. Szerencsére a szél- és napenergia kiaknázását lehetővé tevő technológia telepítési költsége ma már jóval alacsonyabb a fosszilis tüzelőanyagokat használó társaikéhoz képest.

Kósa Krisztina

Épül Magyarország egyik legnagyobb naperőműve!

2018. június 28. |  5305

Már javában épül a MET Csoport 17,6 megawattos fotovoltaikus erőműve Százhalombattán, amely az ország egyik legnagyobb naperőműve lesz. A Dunai Solar Park beruházás 40 hektáron, részben a társaság tulajdonában álló Dunamenti Erőmű, részben egy egykori halgazdaság területén valósulhat meg.

Kósa Krisztina

Teljesíthetetlenné válhat a párizsi klímaegyezmény

2018. június 27. |  1067

Hiába nyernek teret az áramtermelésben a megújuló energiaforrások, fűtésnél, hűtésnél és közlekedésnél elenyésző mennyiségű megújulót használunk. Még mindig az olaj és a földgáz az úr.

Kósa Krisztina

A trafológus

2018. június 18. |  1764

Gombor József idén ünnepli 83. születésnapját. Dédelgetett álmát, a Villamossági Múzeumot szeretné megvalósítani, melyhez megszámlálhatatlan ereklyével rendelkezik. Szakmai és családi háttere egyértelművé teszi, honnan is ered a szerelem a villamosság iránt – ő már a hetedik a családban, akit magával ragadott az elektrotechnika világa.

Kósa Krisztina

Mi lesz, ha a szél- és a napenergia szabadságra megy?

2018. június 18. |  1770

Hogyan stabilizálható az az energia, ami olyan forrásból származik, ahol nem küszöbölhető ki a termelés ingadozása? Ez az egyik kulcskérdése az alternatív forrásokból származó energia termelésének és kezelésének.

Kósa Krisztina

Tungsramos akkumulátor jöhet

2018. június 18. |  1575

A LED-es autólámpa lehet az egyik új irány a társaságnál.

Kósa Krisztina

14 ország fog össze az energiapiacon

2018. június 18. |  1364

14 országnak válik egységessé az energiapiaca, ám Magyarország nincs közöttük. Korábban elképzelhetetlen dolog történik az EU-t illetően.

Kósa Krisztina

Elektromos teherautó és kamion a Daimlertől

2018. június 18. |  1932

A Freightliner eM2-es teherautót és az eCascadia nyergesvontatót az észak-amerikai piac igényeire szabták.

Kósa Krisztina

Az E.ON nevével visszaélve kérnek átutalást

2018. június 15. |  715

Az elmúlt napokban az ügyfélszolgálatra visszaélési kísérletekről szóló jelzések érkeztek. Az Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. nevével visszaélve, számítástechnikai termékek értékesítésére vonatkozó ajánlattal és számlára (díjbekérésre) hivatkozva próbálják elérni, hogy különböző összegeket elutaljanak. A kiküldött díjbekérőn megtévesztésre alkalmas módon az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. neve szerepel.

Kósa Krisztina

Hogyan működnek a szélturbinák?

2018. június 13. |  4078

Az alábbi videó bemutatja, hogyan működik a szélturbina, mi a mechanizmusa, illetve hogyan termelnek áramot.

Kósa Krisztina

Pro Lumine Innovatív világítás tervezője 2018-díj

Felhívás

2018. június 12. |  1462

Ismét Magyarország legjobb világítás-tervezőit keresik! A Világítástechnikai Társaság, a világítási szakmát tömörítő országos szervezet idén is meghirdeti a ’Pro Lumine Innovatív világítás tervezője 2018’ díjat. 

Kósa Krisztina

Tíz nagyvállalat a naperőműfronton is az élre tör

2018. június 1. |  979

Egymás után telepítik világszerte a fotovoltaikus rendszereket: magánemberek, állami és önkormányzati szervek, kis- és nagyvállalatok fordulnak egyre nagyobb mértékben az ár-érték arányt tekintve egyre kedvezőbb napelemes rendszerek irányába.

Kósa Krisztina

Itt az elektromos robogó!

2018. május 31. |  2738

A blinkee.city 50 robogóval induló, állomások nélküli járműmegosztó rendszere egyszerre teszi tisztábbá, gyorsabbá, csendesebbé és költséghatékonyabbá a városi közlekedést, illetve 100%-ban környezetkímélő megoldást kínál a dugókra és parkolási problémákra.

Kósa Krisztina

Világviszonylatban tavaly a másfélszeresére nőtt az elektromos autók száma

2018. május 31. |  2034

2017-ben több mint egymillió elektromos autót értékesítettek a világon, és ezek több mint felét Kínában. Világszerte hárommillió elektromos autó volt az utakon tavaly, ami 50%-os növekedés az előző évihez képest..

Kósa Krisztina

Mindkét oldalán áramot termel az új napelem

2018. május 22. |  3148

Egy egyszerű trükk segítségével 25%-kal megemelte az ipar a fotovoltaikus berendezések termelőkapacitását. Kutatóintézetek és vállalatok olyan szilíciummodult fejlesztettek ki, amely képes a hátoldalán is áramot termelni.

Kósa Krisztina

Nagypáli, a magyar csodafalu

2018. május 16. |  5325

Két évtized alatt fenntartható, élhető és nagyszerűen működő települést hoztak létre. Lássuk a részleteket!

Kósa Krisztina

Nagypáli, a magyar csodafalu

2018. május 16. |  1479

Két évtized alatt fenntartható, élhető és nagyszerűen működő települést hoztak létre. Lássuk a részleteket!

Kósa Krisztina

Csak az akksi 4,5 tonnás a világ legnagyobb elektromos autójában!

2018. május 16. |  2978

Ekkora dömpert nem mindennap látni, ezt bátran kijelenthetjük. A valódi monstrum 58 tonnát nyom, és ebből csak maga az akkumulátor 4,5 tonnás.

Kósa Krisztina

Pécsi intelligens lakóház a legjobb hazai fenntarthatósági kezdeményezés

2018. május 8. |  1078

Bejelentették hazánk leginnovatívabb zöld projektjeit, az E.ON Energy Globe Magyarország díjnyerteseit. A verseny fődíját, egy 100% elektromos Nissan LEAF autót a Kistelegdi 2008 Építészeti Iroda pécsi „REBORN HOME” elnevezésű, intelligens házátalakítási pályázata nyerte.

Kósa Krisztina

Naperőművek: fontos változás a kötelező átvételi rendszerben

2018. május 3. |  2773

Módosították a megújuló alapon termelt villamosenergiára vonatkozó kötelező átvételi (KÁT) jogosultság átruházásának és a megvalósítási határidő meghosszabbításának szabályait.

Kósa Krisztina

Szántóföldi napelemek: sok a buktató

Ne kivitelező, hanem szakember tervezze az erőművet

2018. május 3. |  3499

Egyre nehezebb megfelelő szakembert találni, legyen az tervező, kivitelező vagy projektmenedzser, a szolárenergiát hasznosító berendezések tervezése pedig nem egyszerű villamosmérnöki munka.

Kósa Krisztina

MANAP-sajtóközlemény : nem lesznek nemzetközileg sikeresek a magyar naperőmű cégek

Fontos változás a METÁR-ban

2018. április 26. |  2072

2018. április 20-án a kormány módosította a megújuló energiaforrásból termelt villamos energia kötelező átvételéről szóló rendeletét, mindössze 5 napot hagyva arra, hogy a kisméretű erőművek (500 kW alatt) építését tervező cégek beadják kérelmüket. A MANAP Iparági Egyesület a szűk határidő mellett még ijesztőbbnek véli azt, hogy az új kormányrendelet szerint ez várhatóan a jövőre nézve sem fog változni.

Kósa Krisztina

Szárny alakú terelő nyert a madárvédelmi ötletversenyen

2018. április 23. |  1245

Egészen újszerű ötleteket hoztak az E.ON Vigyázz a madárra! című, 24 órás madárvédelmi innovációs ötletversenyén az egyetemista és start-up csapatok. Gumipulival és intelligens madárgyűrűvel is próbálkoznának a fiatalok a madarak védelme érdekében.

Kósa Krisztina

Stratégia születik az energiapazarló épületek felújítására

2018. április 9. |  1260

Az Európai Unió támogatná az energiatakarékos házak építését és a régi épületek felújítását, vagyis az előzetes tervek szerint 2050-re már minden EU-s otthon energiatakarékos lehetne. Ezáltal nem csak a fűtésszámla csökkenhetne, de az üvegházhatású gázok kibocsátása is jelentős mértékben visszaesne.

Kósa Krisztina

Itt az idei Fény Mestere!

2018. április 5. |  920

A világításkultúra fejlődését támogató Nívódíjra harmadik alkalommal lehetett pályázni, az átadás után pedig íme a nyertesek listája.

Kósa Krisztina

200 gigawatt kapacitású naperőművet építenek Szaúd-Arábiában

2018. április 4. |  2297

Egészen hihetetlen méretű, napenergiát árammá alakító létesítményt építenek egy olyan helyen, ahol szinte mindig süt a nap. Szaúd-Arábia nagyon is gondol mostanában az olajkorszak utánra, ugyanis az ország új vezetője, bin Salman koronaherceg komolyan veszi a gazdaság átalakítását.

Kósa Krisztina

VII. Szolár Konferencia – szakmai és befektetői workshop

2018. április 4. |  1140

A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség idén április 25-én rendezi meg VII. Szolár Konferencia szakmai- és befektetői workshopját, melynek célja új napelemes projektek elősegítése, a beruházók döntésének megkönnyítése és a potenciális kivitelezőkkel való kapcsolatépítés.

Kósa Krisztina

Megoldhatóvá válik az áramtárolás problematikája

2018. április 4. |  2455

A francia állami EdF energiaszolgáltató vállalatcsoport (Electricité de France) nagyon komoly összeget, egészen pontosan 8 milliárd eurót invesztál áramtároló technológiai fejlesztésekbe 2018 és 2035 között.

Kósa Krisztina

Transzformátorházból varázsoltak belvárosi art deco épületet

2018. április 4. |  1911

Március 27-én adták át a belváros egyik legkülönlegesebb irodaházát, mely „A„ kategóriás, és arról híres, hogy eredetileg transzformátorházként működött, most viszont karakteres, sajátos belsőépítészeti megoldású art deco épületté avanzsált. A stílusos „látszó gépészet” és a természetes megvilágítás biztosítja a bérlők számára a valódi inspiratív környezetet.

Kósa Krisztina

Március 29.: az InfoShow kecskeméti állomása

2018. március 23. |  824

Az InfoShow-t bizonyára nem kell bemutatni egyetlen olvasónknak sem, viszont azok, aki még nem vettek részt rajta, sok hasznos információt kaphatnak március 29-én Kecskeméten a biztonságos villanyszerelésről és az energiahatékony megoldásokról.

Kósa Krisztina

A jövő energiatermelői: az elektromos autók

2018. március 20. |  1736

Manapság megközelítőleg 4 milliárd ember él városokban, és az ENSZ becslései szerint 2050-re további 2,5 milliárddal emelkedik majd a nagyobb településeken élők száma - 66 százalékra növelve ezzel a városlakók arányát. Ebbe a fejlődésbe csatlakoznak bele az elektromos autók is.

Kósa Krisztina

Tényleg az E.ON-é lesz az Elmű és az Émász?

2018. március 19. |  5966

Amennyiben a német vagy a magyar versenyfelügyelet nem avatkozik közbe, akkor az ELMŰ és az ÉMÁSZ ügyfelei és hálózata is az E.ON-hoz kerülhetnek, ugyanis az RWE és az E.ON óriási, mintegy 10 milliárd eurós energetikai üzletet jelentett be.

Kósa Krisztina

Idén március 24-ére esik a Föld Órája

2018. március 19. |  1741

A Föld Órája nem más, mint a WWF (World Wide Fund for Nature, vagyis Természetvédelmi Világalap) által életre hívott, minden év márciusának utolsó vagy utolsó előtti szombatján megrendezésre kerülő nemzetközi esemény, amikor arra kérik az embereket és a vállalkozásokat, hogy este 20 és 21 óra közt kapcsolják le világítást otthonaikban és munkahelyeiken, ezzel is védve a környezetet.

Kósa Krisztina

Újra hálózatba kötik az öreg, svájci atomerőművet

2018. március 13. |  3070

Három évvel a közel ezer potenciális meghibásodási forrás felfedezése után ismét hálózatra kapcsolják a svájci Beznau atomerőmű 1-es blokkját, mely 1969-ben kezdte meg működését.

Kósa Krisztina

Tube és wire Düsseldorfban: fémipari csúcstalálkozó

2018. március 13. |  607

2018. április 16-20-a között rendezik meg a düsseldorfi vásárközpontban a wire Nemzetközi Huzal- és Kábelipari és a Tube Nemzetközi Csőipari Szakvásárt, hogy bemutassák a két ágazat innovatív technológiáit, új gépeit és szolgáltatásait.

Kósa Krisztina

XIX. Villanyszerelő Konferencia – 2018. március 27.

2018. március 10. |  1675

Az EMOSZ – vagyis az Elektromosipari Magánvállalkozók Országos Szövetsége – és a BKIK ebben az évben is megrendezi a villanyszerelők és villamossági szakemberek legrangosabb szakmai találkozóját, a XIX. Villanyszerelő Konferenciát.

Kósa Krisztina

Hihetetlen vandalizmus: így verik szét Indiában a napelemfarmokat!

2018. február 20. |  5741

Nem fizetik ki a munkádat? Vegyél elégtételt! Legalábbis Indiában néhányan így gondolták, mikor kalapáccsal adtak hangot nemtetszésüknek.

Kósa Krisztina

Vettél már energiát az Ebayen?

2018. február 19. |  1779

Az Ebay mintájára működő weboldal várhatóan 2018 júniusában indul, és elektromos energiával kereskedik majd.

Kósa Krisztina

Hatalmas a bitcoin-bányászat energiaigénye

2018. február 13. |  2050

Izland az az ország, ahol az elmúlt időben szinte robbanásszerűen megnövekedett a bitcoin-bányászattal foglalkozó cégek és adatközpontok által felhasznált energiamennyiség, ami azt eredményezte, hogy idén már több áramot fogyaszthatnak, mint a közel 340 000 lakosú szigetország összes háztartása.

Kósa Krisztina

Pályázati felhívás épületenergetikai fejlesztések támogatására

2018. február 12. |  2348

Itt a megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztések támogatására kiírt pályázati felhívás a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) keretében, melyre a mikro-, kis- és középvállalkozások nyújthatják be igényeiket 52,5 milliárd forintos keretösszegig.

Kósa Krisztina

Újdonság az energiapiacon: akkumulátorok nélküli energiatároló rendszer

2018. február 6. |  1990

Innovatív megoldás, mely felkavarta a fotovoltaikus és napenergia-piaci állóvizet. A szolgáltató olyan energiatárolási megoldást kínál ügyfeleinek, melyhez egyáltalán nincs szükség akkumulátorra. Innentől kezdve a fotovoltaikus rendszerek tulajdonosai korlátlanul és közvetlenül betáplálhatják a megtermelt energiát a SolarCloud elnevezésű rendszerbe.

Kósa Krisztina

Megkezdték a világ legnagyobb tengeri szélfarmjának építését

2018. február 6. |  1424

Már épül a világ legnagyobb tengeri szélfarmja Yorkshire partjainál, az Egyesült Királyság felségvizein. Ha elkészül, rengeteg háztartást láthat majd el tiszta energiával, hiszen egyetlen fordulattal fedezheti egy családi ház napi energia-szükségletét.

Kósa Krisztina

Változás a KÁT-eljárásban: napelemes erőművek

2018. február 6. |  1724

Újabb elemekkel egészült ki a hulladékból vagy megújuló energiaforrásból nyert energiával termelt villamosenergia, illetve a kapcsoltan termelt villamosenergia kötelező átvételéről és átvételi áráról szóló kormányrendelet.

Kósa Krisztina

Tavaly 100 GW fotovoltaikus kapacitás épült világszerte

2018. február 2. |  1412

Elsősorban a véget nem érő kínai keresletnek, másodsorban az ismét erősödő európai igényeknek hála 2018-ban újabb rekord születhet a globálisan telepített napelem-kapacitásokat illetően.

Kósa Krisztina

Napelemes térburkolatrendszer – Magyarországon használják először

2018. január 26. |  5445

Egy magyar startup biztosítja a zöldenergiát a Prologis Park Budapest-Harbor elektromos töltőállomásához, mely egy napelemek térburkolatba történő integrálásával kapcsolatos kísérletnek az eredménye.

Kósa Krisztina

Itt a világ első napelemes autópályája – és már el is lopták

2018. január 15. |  2515

A sikeres tesztelések után Kína átadta az első kétsávos, egy kilométer hosszú napelemes autópályaszakaszát, azonban a legfrissebb hírek szerint már el is loptak belőle egy nagyjából két méteres darabot.

Kósa Krisztina

Tényleg megépült az új ukrán napelemfarm Csernobilban

2018. január 12. |  2860

Sokan nem hittük, mégis megtörtént: nem csupán a lassan harminckét évvel ezelőtti csernobili atomerőmű-baleset, hanem az is, hogy – alig száz méterre az új szarkofágtól (ami valójában egy fémkupola) – megépült, és már csak az indulásra vár Csernobil első napelemfarmja.

Kósa Krisztina

Itt az első napenergiával működő vonat

2018. január 9. |  2428

Egyelőre még nem megy túl messzire – hiszen mindössze 3 kilométeres távot említhetünk –, de tény, hogy elindult. Az ausztrál Byron Bay Railroad Company Új-Dél-Wales-ben található, és egy régi, elhanyagolt, 1949-es évjáratú vonatot alakított át úgy, hogy az csak napenergiát hasznosítva működhessen.

Kósa Krisztina

Egy villanyszerelő lett a dartsvilágbajnok!

Nem mindennapi Feszültség a darts vb-n!

2018. január 3. |  6675

400 ezer font, világranglista 3. hely, és az általános döbbenet mindenki arcán – ez volt az, amit Rob Cross, angol villanyszerelő okozott, miután január elsején megnyerte a darts világbajnoki címét.