Villanyszerelők Lapja

14 ország fog össze az energiapiacon

| |  996 | |

14 ország fog össze az energiapiacon

14 országnak válik egységessé az energiapiaca, ám Magyarország nincs közöttük. Korábban elképzelhetetlen dolog történik az EU-t illetően.

Új fejezet kezdődik az Európai Unió energiapiacán: 14 ország fog együttműködni egy nagy piacként. Ez szoros csapatmunkát igényel a rivális szolgáltatók között, de gyakorlatilag a fél EU energiapiaca úgy működhet majd, mintha egyetlen országról beszélnénk. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy elméletileg egy francia kórház vehet áramot akár spanyol megújuló energiaforrásoktól is, amíg a nemzetközi hálózat kapacitása megengedi. 

A legtöbb most kimaradó ország jövőre tervezi a csatlakozást a rendszerhez, jelenleg azonban látványos a határ az együttmükődö és kimaradó országok között: Olaszország kivételével az összes nem résztvevő ország 2004 után csatlakozott.

A következő országok piaca egyesül tehát: Ausztria, Belgium, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Németország, Lettország, Litvánia, Norvégia, Hollandia, Portugália, Spanyolország, Svédország.

Megújuló energetika