Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Épül Magyarország egyik legnagyobb naperőműve!

2018. június 28. | Kósa Krisztina |  6178 |

Az alábbi tartalom archív, 6 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Épül Magyarország egyik legnagyobb naperőműve!

Már javában épül a MET Csoport 17,6 megawattos fotovoltaikus erőműve Százhalombattán, amely az ország egyik legnagyobb naperőműve lesz. A Dunai Solar Park beruházás 40 hektáron, részben a társaság tulajdonában álló Dunamenti Erőmű, részben egy egykori halgazdaság területén valósulhat meg.

Az épülő naperőmű olyan 280 wattos panelekből áll, mint amilyeneket a háztartási kiserőművekben is alkalmaznak. Hatalmas különbség azonban, hogy míg utóbbiakban mindössze 8-10 ilyen elemre van szükség, addig a Dunai Solar Parkban több mint 76 000 napelempanelt telepítenek majd. 

Az áramtermelés a terv szerint ősz elején indulhat, és évente összesen 25 gigawattóra villamosenergiát fog termelni, így mintegy kilencezer háztartást láthat majd el árammal. Míg a Dunai Solar Park kisebbik egysége 3,9 MW csúcsteljesítményre lesz képes, az összesen 794 MW teljesítményű Dunamenti Erőmű egyetlen hűtővíz-szivattyúja 2 MW körüli teljesítményigénnyel bír..
A projektről 2016-ban született meg a döntés, majd a megvalósíthatósági tanulmány elkészülte után augusztusban az engedélyezési folyamat is elindult; az utolsó engedély 2017 májusában érkezett meg. A beruházás elindítása egybeesett a KÁT-rendszer kivezetésének, illetve a hazai megújuló energiatámogatási rendszer átalakításának időszakával.

Ami a helyszínválasztást illeti, jelentősen mérsékli a beruházási költségeket, ha a közelben használható hálózati csatlakozási pont található, ahogyan a terület telepítésre való alkalmassága is meghatározó. A megtermelt áram a Dunamenti Erőmű központi kapcsolóterében kerül feltranszfolmálásra, 20 kV-ról 120 kilovoltra, onnan pedig már a Mavir-hálózat alállomása a következő állomás. A központi transzformátort a naperőmű-építéshez kapcsolódóan fejlesztették, de úgy tervezték meg, hogy a transzformátor a jövőben még létrejövő további termelő-kapacitásokat is ki tudja szolgálni. 

A Dunamenti Erőmű területén több helyszínen még összességében körülbelül 5 MW kapacitás telepíthető be, bár ezek megépítésének gazdaságossága egyelőre nem igazolt.

A fővállalkozó a következő sorrendben építi fel az erőművet a csapadékelvezetéshez szükséges dőlésűre kialakított területen: 

  • tartószerkezet alapjainak lerakása (cölöpözés);
  • tartószerkezet felépítése;
  • ezzel párhuzamosan a kábelek elvezető árkainak kialakítása, a kábelezés előkészítése;
  • inverterek felszerelése;
  • trafók telepítése;
  • panelek telepítése.

A beruházás értéke 25 millió euró (mintegy 8 milliárd forint). Egy hasonló projekt megtérülése tíz évet vesz igénybe. A naperőmű bekerülési költsége fajlagosan ugyan magasabb, igen alacsony viszont a működési költség. A beruházási költségeknek a panelek hozzávetőleg 40%-át teszik ki, a központi transzformátorállomás fejlesztése szintén milliárdos tétel. Az inverterek ára a panelekénél kisebb mértékben ugyan, de szintén csökkent az elmúlt években.
Az erőmű alkatrészei nagyrészt a globális gyártókapacitások zömének helyet adó Délkelet-Ázsiából érkeztek, a panelek pedig Kínából kerültek Százhalombattára. A naperőmű várható élettartama legalább huszonöt év, amely időszak első húsz évére a kötelező átvételi (KÁT) engedély szerinti szerződés biztosít árbevételt. A fő alkatrésznek számító panelek élettartama előzetes számítások szerint meghaladja ezeket a számokat, míg az inverterek átlagos várható élettartama tíz év. 

A naperőművet kerítés választja el a körülötte elterülő ritkán lakott területektől, a villámcsapástól való védelmet a tartószerkezeten sűrűn elhelyezett villámhárítók biztosítják, a jégeső ellen pedig a panelek felületi kialakítása óvja meg az erőművet. 

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

ÁramtermelésEnergiahatékonyságNapelemNapenergiaNaperőműZöld energia