Villanyszerelők Lapja

Mi lesz, ha a szél- és a napenergia szabadságra megy?

| |  1287 | |

Mi lesz, ha a szél- és a napenergia szabadságra megy?

Hogyan stabilizálható az az energia, ami olyan forrásból származik, ahol nem küszöbölhető ki a termelés ingadozása? Ez az egyik kulcskérdése az alternatív forrásokból származó energia termelésének és kezelésének.

A megújuló energiaforrások egyik nagy kihívása az elektromos áram tárolása, illetve az egyenletes ellátottság biztosítása. A Kraftwerksbatterie Heilbronn, a Bosch és az EnBW vegyesvállalata együttműködésük során során olyan energiatároló-rendszert hozott létre, mely integrálható Németország legfőbb energetikai üzemének irányító technológiájába. Az energiatároló rendszer 768 lítium-ionos akkumulátor modulból áll, maximális teljesítményleadása 5 MW, tárolókapacitása 5 MWh.

Az akkumulátoros tárolórendszer előrelépési potenciáljuk egyik legfontosabb példája, mely új rugalmassági szintet nyit meg, és lehetővé teszi, hogy garantálják az energetikai stabilitást. A megoldás  kimondottan az energetikai piacra lett kifejlesztve, ahol tényleg bizonyítania kell.

Az intelligens, hálózatba kapcsolt megoldások forrást biztosítanak a hatékony energiahálózat számára. Megkönnyítik az okos energiamenedzsmentet, amely megvédi a környezetet és pénzt takarít meg. A lítium-ionos akkumulátorok azonnal tudnak energiát szolgáltatni, ami nagyszerű választás a tartalék biztosításhoz. A tárolórendszer a Heilbronn erőmű teljesítményének csak egyötödét érinti, és másodpercek alatt képes precízen adott mennyiségű energiát felvenni vagy leadni. Egy év alatt 400, kétszemélyes háztartás energiájának átlagos éves fogyasztásával egyenlő energiát mozgat.

Napjainkban elsősorban a nagy erőművek generálják a hálózat stabilitásához szükséges energiát, és ezekkel a nagy erőművekkel biztosítják a megbízható áramellátást.

A megújuló energiák Németország energiamixében egyre nagyobb részt tesznek ki, ezért az energiaszolgáltatóknak is új kihívásokkal kell szembesülniük. Ezen a projekten dolgozva az EnBW alkalmazta tapasztalatait az energiaszektorban, és alkalmazta azokat is, amikor átvette a vezetést az építési munkákban, és az elektromos hálózatokon. A Bosch adta a helyhez kötött tárolási megoldások know-how-ját: a techcég maga fejlesztette és telepítette az akkumulátortároló rendszert. A Heilbronn erőműben tavaly nyáron elkezdett építkezés befejeződött, így megkezdődhet az energiaraktározási rendszer működésének..

EnergiahatékonyságNapenergiaSzélenergia