Villanyszerelők Lapja

Teljesíthetetlenné válhat a párizsi klímaegyezmény

| |  886 | |

Teljesíthetetlenné válhat a párizsi klímaegyezmény

Hiába nyernek teret az áramtermelésben a megújuló energiaforrások, fűtésnél, hűtésnél és közlekedésnél elenyésző mennyiségű megújulót használunk. Még mindig az olaj és a földgáz az úr.

2017-ben a villamosenergia-termelő kapacitások bővülésének 70%-áért feleltek a megújulók, mégis a globális szén-dioxid-kibocsátás 1,4%-kal nőtt. Ez igen kedvezőtlen eredmény, ugyanis az elmúlt négy évben nem növekedett a globális légszennyezés.

A globális energiafogyasztás 2,1%-kal emelkedett tavaly, ami a fejlődő országok gazdasági növekedésének köszönhető.

  • 29%-kal, 98 gigawattal nőttek a napenergiás kapacitások
  • a szélenergiás infrastruktúra 52 gigawattal bővült
  • 2017-ben összesen 178 gigawattnyi megújuló energiás kapacitást kapcsoltak be a hálózatokba globálisan
  • megközelítőleg kétszer annyit pénzt fektettek megújuló energiás kapacitásokba, mint fosszilis és atomenergiás beruházásokba együttvéve
  • Kínában, Európában és az USA-ban megvalósított beruházások feleltek a megújuló energiakapacitások tavalyi bővülésének 75%-áért
  • az elmúlt 10 évben duplájára nőtt a megújuló energiás erőművek kapacitása (ebbe a vízerőműveket is beleszámítandó)

Hűtés, fűtés, közlekedés: 80%

Az épületek fűtéséhez, hűtéséhez és a közlekedéshez szükséges energiaigényt még mindig nagyrészt fosszilis energiahordozókkal oldják meg. Ez az oka annak, hogy a globális üvegházgáz-emisszió továbbra is nő. 2015-ben például a megújulók csak 10%-át adták a fűtésre használt energiáknak, a közlekedési szektorban pedig 1%-nál is kevesebb volt ez a szám. Jelenleg több mint 30 millió elektromos jármű vana közutakon világszerte, és ebből 1,2 millió darabot 2017-ben értékesítettek – ez 58%-kal többet jelent, mint 2016-ban.

Összesen 48 országban határoztak meg országos célszámot arra, hogy a hűtésre és fűtésre fordított energiahasználatban mennyivel részesedjenek a megújuló energiahordozók. Az áramtermelésben azonban már146 országban van valamilyen szabályozás a megújulók részesedésére.

Ugyan az áramtermelésben nagy léptekkel igyekszünk a 100%-ban megújulók használatán alapuló üzemmód felé, az épületek fűtésében-hűtésében, illetve a közlekedésben még mindig más energiákra hagyatkozunk. Márpedig ez a három szegmens adja a globális energiaigény 80%-át, és ha itt nem gyorsítunk, akkor képtelenek leszünk teljesíteni a 2015-ös párizsi klímaegyezményben vállalt globális emissziócsökkentési célokat.

Ugye az egyezmény által előirányzott ÜHG-kibocsátásmérséklés „jóval 2 Celsius-fok alatt” állítaná meg a globális felmelegedést.

Megújuló energetikaVillamosság