Villanyszerelők Lapja

Mindkét oldalán áramot termel az új napelem

| |  2731 | |

Mindkét oldalán áramot termel az új napelem

Egy egyszerű trükk segítségével 25%-kal megemelte az ipar a fotovoltaikus berendezések termelőkapacitását. Kutatóintézetek és vállalatok olyan szilíciummodult fejlesztettek ki, amely képes a hátoldalán is áramot termelni.

A telepítési helytől függően a kétoldalú panelek akár 25%-kal több áramot is termelhetnek, mint a hagyományos napelemek.

Az ágazat olyan meghatározó szereplői, mint a SolarWorld, a Trina Solar, a Yingli vagy az LG már megjelentek a piacon az első kétoldalú napelemekkel. Az új modulok elsősorban abban különböznek a hagyományosoktól, hogy a hátoldalukon egy vékony üvegréteg van, amely megvédi a panelt az időjárás hatásaitól, ellenben a napfényt átengedi.

Thorsten Dullweber, a Hamelni Napenergia-kutatási Intézet fotovoltaikus részlegvezetője szerint a másik jelentős különbség az, hogy az új napelemnek nem a teljes hátoldalát fedték le alumíniumréteggel, hanem csupán egy100 mikrométer vékony alumínium- vagy ezüst vezetőpályákat helyeztek el rajta, ez pedig azt jelenti, hogy a napsugarak akadálytalanul érhetnek célba. 

A megoldás 10-15%-os kapacitásnövekedést eredményez, ha az új napenergia-modulokat sivatagokban vagy olyan területeken állítják fel, ahol a föld jórészt homokos. Amennyiben a paneleket olyan berendezésre szerelik fel, amely a Nap útját követi, akkor a kapacitásnövekedés akár 25%-os is lehet.

A kétoldalú napelemek előnye még, hogy csak 4-7%-kal drágábbak, mint a hagyományos rendszerek. Hátrányuk viszont, hogy az ilyen modulok között a szereléskor több helyet kell hagyni, hogy még véletlenül se árnyékolják le a mellettük elhelyezett paneleket. 

ÉrdekességNapelemNapenergia