Villanyszerelők Lapja

4 fontos adat a megújulókról

2018. július 3. | Kósa Krisztina |  1220 | |

4 fontos adat a megújulókról

A cél egyértelműen az, hogy a következő évtizedekben a lehető legnagyobb mértékben át kell térni a tiszta, megújuló energiaforrásokra. Szerencsére a szél- és napenergia kiaknázását lehetővé tevő technológia telepítési költsége ma már jóval alacsonyabb a fosszilis tüzelőanyagokat használó társaikéhoz képest.

1. A globális megújulóenergia-kapacitás 2008 óta a duplájára nőtt

2008-ban a megújuló energiaforrások szolgáltatták a világ villamosenergia-termelésének 18,5%-át (főként vízerőművekből). Az azóta eltelt tíz évben a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (IRENA) szerint globálisan megduplázódtak a megújuló energiaforrásokat felhasználó kapacitások, a 2008-as 1058 gigawattól a tavaly mért 2179 gigawattra. Ebből 399 a szélenergia, 375 gigawatt pedig a fotovoltaikus megoldások.

2. Hét ország teljesen megújuló energiaforrásokból fedezi áramigényét

A földön hét olyan ország van jelenleg, amelyek teljes áramigényüket megújuló forrásokból fedezik: Albánia, Bhután, Etiópia, Izland, Lesothó, Nepál és Paraguay.
Ezek mellett a legfrissebb adatok szerint összesen 65 olyan ország van, amelyek a villamosenergia-fogyasztásuk legalább 50%-át megújuló energiaforrásokból nyerik.

3. Kína 2017-ben több fotovoltaikus kapacitást állított rendszerbe, mint amennyi az USA-nak összes van

Tavaly Kína összesen 50 gigawattnyi napelemet állított termelésbe, és ezzel egyeduralkodó lett ezen a téren. Talán meglepő, de a másik gazdasági nagyhatalom, az Egyesült Államok mindössze 35 gigawattnyi fotovoltaikus kapacitással rendelkezett a tavalyi évben.

4. Brazília és Kanada: a két legtisztább gazdasági nagyhatalom

Összesen 16 ország büszkélkedhet legalább évi 1000 milliárd dollár bruttó hazai termék (GDP) előállításával, de ezek közül csak kettőben biztosítják megújuló energiaforrások az ipari villamosenergia-igény több mint felét: Kanada (65%) és Brazília (75%).

 

ÁramtermelésEnergiahatékonyságÉrdekességMegújuló energetikaNapenergiaSzélenergia