Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Konnektor okozott lakástüzet

2022. augusztus 2. | Király András |  5274 |

Konnektor okozott lakástüzet

Szilveszter előtti készülődés zajlott a régi pesti bérházban. Az ifjú bérlő éppen hazaért a vásárlásból, majd bekapcsolta az előző nap édesapjától kapott olajradiátort és elvonult a fürdőszobába tusolni. Nem sokkal később az utcán egy járókelő arra lett figyelmes, hogy az emeleti ablakból füst szivárog....

A füstöt észlelő járókelő, felszaladt, csengetett, de a csengő nem szólt, betörte az ajtót és kimentette az ifjú hölgyet a zuhany alól. Ez eddig a legszebb bulvárhír, ami ráadásul igaz is ...de a lakás csúnyán kiégett.

Az olajradiátor a bűnös?

A bérbeadó és a biztosító az új fűtőtestre gyanakodott, ezért tűzvizsgálatot kért, amely során lapunk állandó szerzője, Király András, tűzvizsgálati szakértő és Professzor dr. Kováts László Dezső anyag- és szerkezetkárosodási szakértő vizsgálta meg a helyszínt.

A szemlén látható volt, hogy az ágy teljesen elégett, a környezete is hőtől károsodott. Az oldalfalról a vakolat levált, az ablakok kiégtek. A tűz keletkezési helye a falon kirajzolódott, nem teljesen szabályos V-alakú égésnyom alapján volt vélelmezhető. 

1. kép: A kiégett ágy, előtte balra az olajradiátor, a falon a vakolatleválás alsó felén a dugaszolóaljzat.

Az olajradiátor a tűzben kiégett, de a belső villamos vezetékein azon kívül, hogy a szigetelés leégett, semmi más értékelhető elváltozás nem volt látható. Ez arra utalt, hogy a készülékben már nem volt feszültség, amikor a tűz elérte. 

2. kép. Az olajradiátor villásdugója

A dugaszolóaljzat

A nagy mennyiségű törmelék aprólékos válogatása és eltávolítása során a falba süllyesztett kettős, földelt dugaljzat maradványai előkerültek. Az érintkező lemezeket összeszorító egyik patkórugó hiányzott, itt a lemezek jelentősen szét voltak nyílva.

3. kép. A dugaszolóaljzat érintkezői

A szétnyílt lemezvégen egy olvadási nyom is azonosítható volt. Ez a jelenség akkor jön létre, ha a dugaljzat lemezei a rugó nélkül szétnyílnak, emiatt a csatlakozás bizonytalanná válik, esetleg a villásdugót sem megfelelő mélységben nyomták be. Emiatt az érintkező felület lecsökken, bizonytalanná válik, az érintkezési helyen az áramfolyás hatására melegedés lép fel, és végül a szigetelés vagy a dugó műanyag része meggyullad.

4. kép. A dugaszolóaljzat az egyik érintkezőjén a helyi melegedés nyoma látható

A tűz során a fűtőtestnek csak annyi szerepe volt a gyulladásban, hogy áramterhelést adott a hibás csatlakozásnak. A rendellenes melegedés során az átfolyó áram mértéke nem nő meg, ezért azt a védelem nem tudja érzékelni. A hálózati védelem csak akkor lépett működésbe, amikor már a kialakult égés miatt zárlat keletkezett.

Pontos statisztika ugyan nincs arról, hogy a csatlakozók hibái hányszor okoztak tüzet, de megkockáztatható, hogy a villamos eredetű gyulladások között ez az első számú keletkezési ok, ezért mind a felhasználók, mind a villanyszerelők részéről kiemelt figyelmet érdemelnek.

Ha a dugaszolóaljzatban (konnektorban) laza, lötyőgős a dugvilla, ha az illeszkedés nem pontos, akkor nem kívánt melegedés lép fel. Ha a kapcsolat nagyon gyenge, akkor a melegedés mértéke elérheti a műanyag szigetelésbomlási hőmérsékletét, ami végül gyulladást okozhat!

A Villanyszerelők Lapjában rendszeresen közlünk cikkeket elektromos eredetű tűzesetekről, ilyeneket találhat itt és itt is.

A borítókép csak illusztráció.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

BalesetBalesetveszélyCsatlakozódugóCsatlakozódugóTűzvédelemTűzveszély

Kapcsolódó

Inverterek tűzveszélye – az ismeretlen gyújtogató

Inverterek tűzveszélye – az ismeretlen gyújtogató

Villamos eredetű gyulladások a tűzvizsgáló szakértő szemével 9.

Tűz a fogyasztásmérő előtt

Tűz a fogyasztásmérő előtt

Villamos eredetű gyulladások a tűzvizsgáló szakértő szemével 3.