Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Tényleg minden vezetékhosszabbító veszélyes?

2022. március 8. | VL online |  5172 |

Tényleg minden vezetékhosszabbító veszélyes?

2022 februárjában a teljes hazai sajtót megjárta az a hír, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium akkreditált laboratóriuma tizenhárom vezetékhosszabbító készletből és elosztóból tizenhármat ítélt tűzveszélyesnek. Négy vizsgált termék használata ezen felül áramütéssel is járhat, az összes eszköz forgalmazását megtiltották.

A vezetékhosszabbító készletek és elosztók általában egy csatlakozódugóból, egy vezetékből, és egy vagy több csatlakozóaljzatból állnak. Az alkatrészek mindegyikének meg kell felelnie a névleges áramértékre vagy legkisebb keresztmetszetre szabványban rögzített követelményeknek.

Az ITM akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratóriumában megvizsgált hosszabbító készletek és elosztók közül egyik vezetékének érkeresztmetszete sem érte el a kötelező minimumot. A termékek ezért kivétel nélkül tűz- és égési sérülés-veszélyesnek bizonyultak. Négy esetben azt mutatta ki a vizsgálat, hogy a védőérintkezők előírt legnagyobb értéket meghaladó távolsága áramütést okozhat. Általános tapasztalat volt, hogy a csatlakozódugókat és -aljzatokat a 10 és 16 amper névleges értékek kevert alkalmazásával rögzítették a vezetéken. A veszélyes termékek tételes listája a Fogyasztóvédelmi portálról ide kattintva pdf-ben letölthető.

Milyen szabványok vonatkoznak a hosszabbítókra?

A vonatkozó, jelenleg érvényben lévő szabványok tartalmazzák a termékek műszaki kialakítására és vizsgálati feltételeire vonatkozó előírásokat. Az MSZ IEC 60884-1:2007 váltakozó áramú csatlakozódugókra és rögzített vagy hordozható csatlakozóaljzatok általános követelményeire vonatkozik. Ez a szabvány érvényes a vezetékhosszabbító készletek csatlakozódugóira és hordozható csatlakozóaljzataira is – adott tájékoztatást a Magyar Szabványügyi Testület.

Az MSZ IEC 60884-2-7:2020 Csatlakozódugók és csatlakozóaljzatok háztartási és hasonló célokra. 2-7. rész: Vezetékhosszabbító készletek kiegészítő követelményei szabvány egyesített változatként tartalmazza az alapdokumentumot, annak módosítását és az ehhez kiadott helyesbítést is. A szabvány kiegészíti vagy módosítja az MSZ IEC 60884-1-ben levő megfelelő fejezeteket; az újravezetékezhető és nem újravezetékezhető vezetékhosszabbító készletekre vonatkozik, amelyek védőérintkezővel vannak ellátva vagy anélküliek; névleges feszültségük pedig 50 V-nál nagyobb, de legfeljebb 440 V, névleges áramerősségük pedig legfeljebb 16 A; és amelyeket szintén háztartási és hasonló célokra és szabadtéri vagy belső téri használatra terveztek.

Azontúl, hogy a szabvány e része megadja a vezetők névleges keresztmetszetének értékét a vezetékhosszabbító készletekben alkalmazott hajlékony vezeték típusától és hosszától függően, olyan, további fontos követelményeket fogalmaz meg, mint például hogy a hajlékony vezetéknek (kábelnek) a csatlakozóaljzat(ok) pólusszámával megegyező számú vezetője legyen, ahol a védőérintkező(k) – ha van(nak) – egy pólusnak tekintendő(k). A vezetékhosszabbító készletek hajlékony vezetékére (kábelére) az IEC 60227 vagy az IEC 60245 érvényes.

Az MSZ EN 61242:2000 érvényes a felcsévélésre alkalmas eszközzel ellátott, háztartási és hasonló felhasználású vezetékdobos hosszabbítókra. A szabvány a módosításaival együtt érvényes, melyek közül az  magyar nyelvű változatainak megjelenése is – olvasható az MSZT honlapján.

Hosszabbítókészletek vizsgálata

A Villanyszerelők Lapjában korábban kimerítően foglalkoztunk azokkal az összehasonlító vizsgálatokkal, amelyek a szabványi követelményeket nem kielégítő 1,0 mm2 keresztmetszetű vezetékkel, valamint a szabvány követelményeinek megfelelő 1,5 mm2 keresztmetszetű vezetékkel szerelt hosszabbítókészletek azonos terhelőáramok által létrehozott melegedési és működési viszonyainak ellenőrizését és dokumentálását célozták. A vizsgálatokat 20 méter hosszúságú, 1,0 mm2 keresztmetszetű vezetékkel, valamint azonos hosszúságú 1,5 mm2 keresztmetszetű vezetékkel szerelt hosszabbítókészleten, azonos vizsgálati körülmények között hajtottuk végre.

A vizsgálattal foglalkozó cikkeink (itt és itt) 2015-ben íródtak, ám azok megállapításainak döntő része ma is aktuális és helytálló.

Mit mondanak a forgalmazók?

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetékhosszabbító-készleteket és elosztókat elmarasztaló közlése után több érintett gyártót/forgalmazót is megkerestünk felkínálva a lehetőséget, hogy reagáljanak a fogyasztóvédelmi intézkedésre, de semmilyen hivatalos állásfoglalást nem kaptunk.   

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár elmondta: „A fogyasztóvédelemben a biztonság az első, ezért a vezetékhosszabbító készleteket idén fokozottan fogjuk ellenőrizni. A célzott témavizsgálat nemcsak a kereskedelmi forgalomban kapható termékekre terjed ki, a kockázatos árucikkeket a vámhatósággal szorosan együttműködve már a vámhatáron igyekszünk megfogni. A fogyasztóvédelmi hatóság megtiltotta a már megbukott termékek árusítását, elrendelte a forgalomból való kivonásukat, egy hosszabbítót a vásárlóktól is visszahívnak.”

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

BalesetveszélyHosszabbítóTűzveszélyVizsgálat

Kapcsolódó