Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Tüzet okozott az áramlopás

2021. április 8. | VL online |  1714 |

Tüzet okozott az áramlopás

A márciusi lapszámunkban indítottunk egy új cikksorozatot, amely elektromos eredetű tűzesetekkel foglalkozik. A folytatásban az áramlopás témakörét érintjük, ahol olyan esetekről lesz szó, amelyben a szolgáltatói, méretlen vezeték és a fogyasztói, mért vezeték direkt összekötését valósítják meg a mérő megkerülésével.

Nem ezen cikksorozat keretei között kerülne terítékre a téma, ha ezek a szabálytalan vételezések nem okoztak volna tüzet és nem került volna sor tűzvizsgálati szakértő bevonására.

Az április számunkban szintén egy nagyobb lélegzetű anyagban ejtünk szót a tűzálló kábelrendszerek tervezéséről és kivitelezéséről. A tűzálló kábelrendszer létfontosságú eleme azoknak a tűzvédelmi rendszereknek, amelyek működtetéséhez – akár tápellátásuk részeként, akár kommunikáció céljából – vezetéken továbbított villamos energiára van szükség. Ennek ellenére jól tetten érhető a gyakorlatban, hogy a tervezés és a kivitelezés során egyre gyakrabban jelentkeznek olyan problémák, amelyek elkerülhetőek lennének, ha a szakemberek tudatában lennének e rendszerek fontosságának és létesítésük szabályainak.

A villamosipari gyártók kínálatában számos eszköz létezik az 1/2020. (I. 16.) MEKH rendeletben előírt mérések megvalósítására. Korábban szóltunk a mérőkészülékekkel és áramváltókkal történő mérésekről, foglalkoztunk a készülékekbe épített belső mérésekkel, illetve tárgyaltuk a miniatürizált, vezeték nélküli mérőeszközökkel való mérés megvalósítását. A témát lezáró cikkben a motoros leágazások esetén alkalmazható frekvenciaváltók használatával foglalkozunk.

Április 14-én megjelent a VL 2021/4. lapszáma!

Ízelítő a tartalomból:

  • Király András: Miért tűzveszélyes az áramlopás?
  • Kruppa Attila: Tűzálló kábelrendszerek tervezése és kivitelezése
  • Hárfás Zsolt: Alig csökkent a hazai áramfogyasztás
  • Kb. 2000 lm fényáramú, 4000 K-es LED-mélysugárzók áttekintő táblázata
  • Némethné Vidovszky Ágnes: Gyakorlati világítástechnika
  • Porempovics József: Automatikus helyiségvezérlés
  • Rátai Attila: MSZ 18014:2019 Alapozásföldelők – Tervezés, kivitelezés és dokumentáció
  • Kozma László: Megfelelés a MEKH rendeletnek Motoros leágazások esetén frekvenciaváltókkal

Legyen Ön is a VL előfizetője!

4000 előfizető nem téved!

Egy nyomtatott kiadvány nem létezhet előfizetők nélkül, így a mi célunk is az, hogy minél több, a szakmáját szerető, a munkájára igényes villanyszerelőt, az épületvillamossági területen dolgozó szakembert tudhassunk az olvasóink között. Ha Ön is egy ilyen kolléga, akkor szavazzon nekünk bizalmat és a VL-re való előfizetéssel fejezze ki a szakma iránti elkötelezettségét. A VL előfizetési díja egy évre 6500 Ft, amit akár azonnal, bankkártyával is kiegyenlíthet. Ezért az összegért 10 lapszámot juttatunk el Önhöz, ami azt jelenti, hogy egy szám mindössze 650 Ft-ért kerül a postaládájába. Mit kapunk manapság ennyi pénzért? A napi munkavégzéshez elengedhetetlen szakmai ismereteket biztosan nem!

ÉRDEKEL →

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 7990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

ElőfizetésTűzveszélyVillanyszerelők Lapja