Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Három tűzeset tanulságai

Megjelent a VL decemberi lapszáma!

2021. december 6. | VL online |  3936 |

Három tűzeset tanulságai

A villanyszerelők és a tűzoltók munkájának találkozási pontjai között találhatók a szaunák, ezért egy átfogó anyaggal foglalkozunk a terület tűzvédelmi sajátosságaival.

Az idei utolsó lapszámunkban olvasható cikkünkben három tanulságos tűzesetet mutatunk be, amelyek mindegyikében az elektromos áram és a nem megfelelő kivitelezés volt a kiváltó ok. Az első esetben a nem megfelelően kiválasztott szerelési anyagok okozták a bajt, második tűzesetben egy hagyományos, villamos árammal fűtött szaunakályháról lesz szó, ahol a nagy áramfelvétel a szokottnál is nagyobb odafigyelést igényelt volna a szerelést végző személytől, a harmadik történetben pedig egy infraszauna tűvizsgálatába pillantunk be, ahol a sugárzó panel és egy apró kivitelezői mulasztás volt a hibaforrás.

Napjainkban a közvilágítás korszerűsítése a világítástechnika egyik központi témája. Az elavult berendezéseket minden esetben újabb és korszerűbb LED-fényforrású világítótestek váltják fel. A lecserélésre ítélt lámpatestek között szép számmal akadnak tizenéves, élettartamuk felénél járó készülékek is, amelyek az akkori technikai színvonalon modernnek tekinthető nagynyomású nátriumlámpás és kompakt fénycsöves fényforrások utolsó generációját hordozzák magukban. Cikkünkben arra keressük a választ, hogy indokolt-e ezeknek a lámpatestek cseréje, ha még messze nem érték el tervezett élettartamuk végét?

A VL decemberi számának olvasásához tartalmas kikapcsolódást kíván a szerkesztőség.

Ízelítő a tartalomból:

  • Király András: Villamos eredetű gyulladások a tűzvizsgáló szakértő szemével 7.
    Szauna, a meleget adó tűzforrás:
    – Világítani a szaunában is kell
    – Tűz a családi ház szaunájában
    – Füstöl a szaunám! Hívjam a tűzoltókat, vagy sem
  • Dr. Cselkó Richárd, Székely László, Dr. Németh Bálint: Indukált áram ellen védő ruházat és vizsgálati követelmények fejlesztése
  • Rátai Attila: MSZ EN 62305-3:2011 Norma szerinti villámvédelem. Építmények fizikai károsodása és életveszély III.
  • DIN-sínre szerelhető, moduláris, 24 V DC kimenettel rendelkező kapcsolóüzemű tápegységek áttekintő táblázata
  • Nádas József, Gombár Kristóf: Közvilágítási lámpatestek avulása I.
  • Karácsonyi nyereményjáték
  • Porempovics József: Süllyeszthető időzítők

Legyen Ön is a VL előfizetője!

4000 előfizető nem téved!

Egy nyomtatott kiadvány nem létezhet előfizetők nélkül, így a mi célunk is az, hogy minél több, a szakmáját szerető, a munkájára igényes villanyszerelőt, az épületvillamossági területen dolgozó szakembert tudhassunk az olvasóink között. Ha Ön is egy ilyen kolléga, akkor szavazzon nekünk bizalmat és a VL-re való előfizetéssel fejezze ki a szakma iránti elkötelezettségét. A VL előfizetési díja még ebben az évben 6500 Ft, amit akár azonnal, bankkártyával is kiegyenlíthet. Ezért az összegért 10 lapszámot juttatunk el Önhöz, ami azt jelenti, hogy egy szám mindössze 650 Ft-ért kerül a postaládájába. Mit kapunk manapság ennyi pénzért? A napi munkavégzéshez elengedhetetlen szakmai ismereteket biztosan nem!

ÉRDEKEL →

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

ElőfizetésTűzTűzvédelemVillanyszerelők LapjaVL

Kapcsolódó

Ég a lámpa, ég

Ég a lámpa, ég

Villamos eredetű gyulladások a tűzvizsgáló szakértő szemével 6.

Miért tűzveszélyes az áramlopás?

Miért tűzveszélyes az áramlopás?

Villamos eredetű gyulladások a tűzvizsgáló szakértő szemével 2.

A fogyasztói hálózatok végpontjai

A fogyasztói hálózatok végpontjai

Dugaljak, elosztók, hosszabbítók. Villamos eredetű gyulladások a tűzvizsgáló szakértő szemével 5.

Ég a vezeték a falban

Ég a vezeték a falban

Fogyasztói hálózatok falban és falon kívül