Villanyszerelők Lapja

A 10 legolvasottabb cikkünk 2016-ban

| |  1707 | |

A 10 legolvasottabb cikkünk 2016-ban

Örülünk, ha egy cikk kiemelkedően magas olvasottságot produkál és a nyomtatott megjelenésen túl az online felületeinken is több ezer, esetenként több tízezer olvasóhoz eljut. Válogatásunkban a 2016-os év legolvasottabb cikkei közül idézünk fel tízet.

Szeret-e családi házba csapni a villám?

Ha végignézzük az elmúlt néhány év híradásait, azt tapasztalhatjuk, hogy azokban szinte kizárólag olyan eseteket találunk, amelyekben villámcsapás hatására családi házak égtek le. Ennek alapján kézenfekvőnek tűnik a kérdés felvetése, hogy miért hallhatunk kevesebbet más jellegű építményekben bekövetkező károkról? A villám kifejezetten „szeret” családi házba csapni, netán veszélyesek a családi házak?
Tovább a cikkhez »

Életveszélyes éjjeli lámpa a barkácsboltból

Az üzletek polcain egyre-másra találkozhatunk különböző elektronikai termékfurcsaságokkal, amelyek jelentős része élet- és balesetveszélyes. Olvasónktól kaptunk egy eszközt, melynek igazából a nevét sem tudjuk megmondani, nevezzük „éjjeli lámpának”, amit egy Pécs környéki műszaki boltban lehet megvásárolni - vizsgálatnak vetettük alá: az eredmény lesújtó!
Tovább a cikkhez »

Hogyan lehetek regisztrált villanyszerelő?

Számos érdeklődés érkezik hozzánk a regisztrált villanyszerelő jogosultság megszerzésével kapcsolatban, így felkerestük a témában a legilletékesebbeket, a MEE Villamos Energia Társaságot, ahol a képzéseket, vizsgákat szervezik. Kovács László elnök és Kunyik Sándorné irodavezető mindenre kiterjedő részletességgel válaszolt a kérdéseinkre.
Tovább a cikkhez »

Szigetelt vezetékek keresztmetszet-csökkenésének problémái

Azt gondolhatnánk, hogy a munkánk során használt vezetékeink egyik fő jellemzője a termék címkéjén, a gyártó által feltüntetett keresztmetszet mérőszáma. Meglepő, de ez még sincs így, hiszen a vonatkozó termékszabvány nem tartalmaz keresztmetszetre vonatkozó előírást. A tapasztalatok alapján ez odavezet, hogy a gyártók jelentős mértékben csökkentik a vezetékek keresztmetszetét, számos gyakorlati problémát előidézve ezzel. Cikkünkkel együttgondolkodásra és problémamegoldásra kérjük azokat a kollégákat, akik érintve érzik magukat a kérdésben.
Tovább a cikkhez »

Nanocsoda és az életveszélyes marketing

Víz alatt világító izzólámpa, vízben működtetett fúrógép és hajszárító – elég hatásos marketingeszközök egy spray alapú termék hatékonyságának bizonyítására, amely nanotechnológiás védőbevonatot kínál elektromos készülékeink számára nedvesség, korrózió és rövidzárlat ellen.
Tovább a cikkhez »

Védővezető folytonosságának vizsgálati módszerei

Fontos megjegyezni, hogy a hazai előírások jelenleg minden kiterjedt fém rész, illetve I. érintésvédelmi osztályú szerkezet testének bekötésére szolgáló vezetőt védővezetőnek neveznek, cikkünkben a gyakorlati szóhasználatban elterjedt védővezető és egyenpotenciálra hozó vezető elnevezéseket fogjuk használni. A folytonosság ellenőrzésének méréstechnikája szempontjából az adott vezető hibavédelemben betöltött szerepe nem meghatározó.

Tovább a cikkhez »

Veszélyes hosszabbítók az áruházak polcain

Sajnos ezúttal is megtörtént esetről írunk, amely ráadásul nem is egyedi történet. Szerkesztőségünkhöz is eljutott egy ilyen, most is szabadon beszerezhető hosszabbító, hogy nézzünk utána, vajon mi lehet vele a probléma.
Tovább a cikkhez »

Telepítsünk napelemet!

Eljött az ideje annak, hogy felszereljük a napelemeket a házunkra vagy akár kisebb üzemünkre, így a továbbiakban a Háztartási Méretű Kiserőművek (HMKE) felépítéséről és engedélyezéséről fogok szót ejteni.
Tovább a cikkhez »

Világításkapcsolások bővítése és átalakítása

A helyiségek világításának hagyományos kapcsolástechnikája szinte lerágott csont. A telepítések során mindennapos tevékenység az alternatív és keresztkapcsolók vezetékezése, bekötése és talán az impulzusrelék alkal-mazása is a több helyről történő kapcsolások lehetőségének biztosítására.
Tovább a cikkhez »

A villamos szakmát érintő új tűzvédelmi műszaki irányelvek

2016. július 1-jével ismét fontos változások történtek a tűzvédelem szabályrendszerén belül, amelyek jelentős része a villamos szakterületet is érinti. Cikkünkben a módosított Villamos TvMI-nek és az új Felülvizsgálati TvMI-nek azokat a részeit tekintjük át, amelyek a legtöbb villamos szakember érdeklődésére tarthatnak számot.
Tovább a cikkhez »

EnergetikaÉpületvillamosságErősáramMéréstechnika