Villanyszerelők Lapja

A 10 legolvasottabb cikkünk 2016-ban

2016. december 20. | Fülöp Miklós | szóljon hozzá!

A 10 legolvasottabb cikkünk 2016-ban

Örülünk, ha egy cikk kiemelkedően magas olvasottságot produkál és a nyomtatott megjelenésen túl az online felületeinken is több ezer, esetenként több tízezer olvasóhoz eljut. Válogatásunkban a 2016-os év legolvasottabb cikkei közül idézünk fel tízet.

HIRDETÉS

Szeret-e családi házba csapni a villám?

Ha végignézzük az elmúlt néhány év híradásait, azt tapasztalhatjuk, hogy azokban szinte kizárólag olyan eseteket találunk, amelyekben villámcsapás hatására családi házak égtek le. Ennek alapján kézenfekvőnek tűnik a kérdés felvetése, hogy miért hallhatunk kevesebbet más jellegű építményekben bekövetkező károkról? A villám kifejezetten „szeret” családi házba csapni, netán veszélyesek a családi házak?
Tovább a cikkhez »

Életveszélyes éjjeli lámpa a barkácsboltból

Az üzletek polcain egyre-másra találkozhatunk különböző elektronikai termékfurcsaságokkal, amelyek jelentős része élet- és balesetveszélyes. Olvasónktól kaptunk egy eszközt, melynek igazából a nevét sem tudjuk megmondani, nevezzük „éjjeli lámpának”, amit egy Pécs környéki műszaki boltban lehet megvásárolni - vizsgálatnak vetettük alá: az eredmény lesújtó!
Tovább a cikkhez »

Hogyan lehetek regisztrált villanyszerelő?

Számos érdeklődés érkezik hozzánk a regisztrált villanyszerelő jogosultság megszerzésével kapcsolatban, így felkerestük a témában a legilletékesebbeket, a MEE Villamos Energia Társaságot, ahol a képzéseket, vizsgákat szervezik. Kovács László elnök és Kunyik Sándorné irodavezető mindenre kiterjedő részletességgel válaszolt a kérdéseinkre.
Tovább a cikkhez »

Szigetelt vezetékek keresztmetszet-csökkenésének problémái

Azt gondolhatnánk, hogy a munkánk során használt vezetékeink egyik fő jellemzője a termék címkéjén, a gyártó által feltüntetett keresztmetszet mérőszáma. Meglepő, de ez még sincs így, hiszen a vonatkozó termékszabvány nem tartalmaz keresztmetszetre vonatkozó előírást. A tapasztalatok alapján ez odavezet, hogy a gyártók jelentős mértékben csökkentik a vezetékek keresztmetszetét, számos gyakorlati problémát előidézve ezzel. Cikkünkkel együttgondolkodásra és problémamegoldásra kérjük azokat a kollégákat, akik érintve érzik magukat a kérdésben.
Tovább a cikkhez »

Nanocsoda és az életveszélyes marketing

Víz alatt világító izzólámpa, vízben működtetett fúrógép és hajszárító – elég hatásos marketingeszközök egy spray alapú termék hatékonyságának bizonyítására, amely nanotechnológiás védőbevonatot kínál elektromos készülékeink számára nedvesség, korrózió és rövidzárlat ellen.
Tovább a cikkhez »

Védővezető folytonosságának vizsgálati módszerei

Fontos megjegyezni, hogy a hazai előírások jelenleg minden kiterjedt fém rész, illetve I. érintésvédelmi osztályú szerkezet testének bekötésére szolgáló vezetőt védővezetőnek neveznek, cikkünkben a gyakorlati szóhasználatban elterjedt védővezető és egyenpotenciálra hozó vezető elnevezéseket fogjuk használni. A folytonosság ellenőrzésének méréstechnikája szempontjából az adott vezető hibavédelemben betöltött szerepe nem meghatározó.

Tovább a cikkhez »

Veszélyes hosszabbítók az áruházak polcain

Sajnos ezúttal is megtörtént esetről írunk, amely ráadásul nem is egyedi történet. Szerkesztőségünkhöz is eljutott egy ilyen, most is szabadon beszerezhető hosszabbító, hogy nézzünk utána, vajon mi lehet vele a probléma.
Tovább a cikkhez »

Telepítsünk napelemet!

Eljött az ideje annak, hogy felszereljük a napelemeket a házunkra vagy akár kisebb üzemünkre, így a továbbiakban a Háztartási Méretű Kiserőművek (HMKE) felépítéséről és engedélyezéséről fogok szót ejteni.
Tovább a cikkhez »

Világításkapcsolások bővítése és átalakítása

A helyiségek világításának hagyományos kapcsolástechnikája szinte lerágott csont. A telepítések során mindennapos tevékenység az alternatív és keresztkapcsolók vezetékezése, bekötése és talán az impulzusrelék alkal-mazása is a több helyről történő kapcsolások lehetőségének biztosítására.
Tovább a cikkhez »

A villamos szakmát érintő új tűzvédelmi műszaki irányelvek

2016. július 1-jével ismét fontos változások történtek a tűzvédelem szabályrendszerén belül, amelyek jelentős része a villamos szakterületet is érinti. Cikkünkben a módosított Villamos TvMI-nek és az új Felülvizsgálati TvMI-nek azokat a részeit tekintjük át, amelyek a legtöbb villamos szakember érdeklődésére tarthatnak számot.
Tovább a cikkhez »

Méréstechnika Erősáram Energetika Épületvillamosság


A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Blog

Tudja ön, hogyan működik a dodzsem?

Tudja ön, hogyan működik a dodzsem?

Elgondolkozott már azon, miközben őrülten próbálta ütközésre bírni a vurstliban a dodzsemet, hogyan is működik ez a népszerű játék? Nem? Akkor most segítünk…

HIRDETÉS

Események

jan.
24

Dokumentáció cunami

Dokumentáció a gyakorlatban. Írás, kitöltés és számolgatás...

jan.
31

Tűzvédelmi felülvizsgálat és dokumentáció

Ezen a területen rengeteg tévhit kering az amúgy kiváló szakemberek között is...

febr.
7

Infoshow Miskolc

Országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat. Téma: Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában – Épületek villamos berendezéseinek biztonsága.

febr.
7
febr.
8

VIII. LED Konferencia

A Világítástechnikai Társaság Budapesten az Óbudai Egyetemen rendezi meg a VIII. LED Konferenciát.

febr.
16
febr.
19

Bauen & Energie – Bécs

Téma: építőipar, energiahatékonyság, okos otthon.

febr.
21

Infoshow Veszprém

Országos szakmai kiállítás- és konferenciasorozat. Téma: Trendek és új lehetőségek az elektrotechnikában – Épületek villamos berendezéseinek biztonsága.

Facebook

Legutóbbi hozzászólások

Csak érjen véget a nagy hideg január 16-ig!...
A hideg időjárás miatt nem kapcsol ki senkit az E.ON

Furcsa, hogy a cikk csak az előnyöket taglalja, a hátrányokat nem, mintha valami reklámot olvasnék.P...
Az infrafűtésről

Nem vagyok sem villamosmérnök, sem villanyszerelő (kivitelező mérnök), azonban már nagyon vártam ezt...
A metró biztosítóberendezései szakmai szemmel

Az FI -mint a német neve is mutatja-, HIBAáram-védőkapcsoló. Az áramvédőkapcsoló kifejezés értelmezh...
Kell-e ÁVK a gázkazán mellé?

T. Urak!Csak jelzem, hogy a szóban forgó rendelet március 2-ától hatálytalan !?!?!?!Akkor ez most ho...
Kell-e ÁVK a gázkazán mellé?

Kedves J.BalázsAh, így már mindent értek! :-)...
Kell-e ÁVK a gázkazán mellé?

Olvasta már?

Címkék

Még több címke