Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Vezérléstechnika

Világításkapcsolások bővítése és átalakítása

Vezérléstechnikai ötletek V.

2016/5. lapszám | Porempovics József |  10 727 |

Figylem! Ez a cikk 8 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Világításkapcsolások bővítése és átalakítása

A helyiségek világításának hagyományos kapcsolástechnikája szinte lerágott csont. A telepítések során mindennapos tevékenység az alternatív és keresztkapcsolók vezetékezése, bekötése és talán az impulzusrelék alkalmazása is a több helyről történő kapcsolások lehetőségének biztosítására.

Mégis gyakori az olyan megoldások keresése, melyek főként felújítások alkalmával felmerülő egyedi igényeket elégítenének ki; meglévő hálózatokat kellene funkcionálisan átalakítani, vagy éppen új kapcsolási funkcióval szeretnék bővíteni a világítás vezérlését. A következőkben gondolatébresztőként néhány egyszerű, gyorsan telepíthető, a meglévő hálózat csak kisebb módosítását igénylő világításvezérlés kerül bemutatásra.

A vezérlések bővítésének fizikai kivitelezésénél sajnos olykor elkerülhetetlen pl. egy nulla vezető utólagos behúzása, ha csak a meglévő kapcsoló mögé telepíthető a bővítő eszköz és természetesen van lehetőség rá, vagyis van „NULLA” a közeli kötődobozban. Ha nem lehetséges a tisztán vezetékes átalakítás, akkor nincs más választás, valamilyen vezeték nélküli, jellemzően rádiófrekvenciás megoldást kell alkalmazni. Szerencsére ez utóbbira egyre több eszköz, sőt komplett rendszerek állnak rendelkezése, nagyon jó funkcionalitások mellett. A következőkben tehát a teljesség igénye nélkül sorra vesszük a lehetőségeket a meglévő vezérlési hálózatok kiépítettsége szerinti tagolásban, az egyszerű egypólusú (vagy egysarkú) kapcsolások bővítésétől kezdve az alternatív/keresztváltós kapcsolások átalakításáig. Megvizsgáljuk a módosítási lehetőségeket a fényerőszabályozás oldaláról is megközelítve, hiszen a nyomógombos dimmerek többsége impulzusvezérlésű, tehát alapvetően impulzusrelé jelleggel működik: rövid gombnyomásokra be- és kikapcsolják a világítást, és csak hosszú gombnyomásra szabályoznak.

A cikk még 12 465 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 950 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

OkosotthonSzerelvényekVilágítástechnika