Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Világításkapcsolások bővítése és átalakítása

Vezérléstechnikai ötletek V.

2016. május 17. | Porempovics József |  9482 |

Világításkapcsolások bővítése és átalakítása

A helyiségek világításának hagyományos kapcsolástechnikája szinte lerágott csont. A telepítések során mindennapos tevékenység az alternatív és keresztkapcsolók vezetékezése, bekötése és talán az impulzusrelék alkalmazása is a több helyről történő kapcsolások lehetőségének biztosítására.

Mégis gyakori az olyan megoldások keresése, melyek főként felújítások alkalmával felmerülő egyedi igényeket elégítenének ki; meglévő hálózatokat kellene funkcionálisan átalakítani, vagy éppen új kapcsolási funkcióval szeretnék bővíteni a világítás vezérlését. A következőkben gondolatébresztőként néhány egyszerű, gyorsan telepíthető, a meglévő hálózat csak kisebb módosítását igénylő világításvezérlés kerül bemutatásra.

A vezérlések bővítésének fizikai kivitelezésénél sajnos olykor elkerülhetetlen pl. egy nulla vezető utólagos behúzása, ha csak a meglévő kapcsoló mögé telepíthető a bővítő eszköz és természetesen van lehetőség rá, vagyis van „NULLA” a közeli kötődobozban. Ha nem lehetséges a tisztán vezetékes átalakítás, akkor nincs más választás, valamilyen vezeték nélküli, jellemzően rádiófrekvenciás megoldást kell alkalmazni. Szerencsére ez utóbbira egyre több eszköz, sőt komplett rendszerek állnak rendelkezése, nagyon jó funkcionalitások mellett. A következőkben tehát a teljesség igénye nélkül sorra vesszük a lehetőségeket a meglévő vezérlési hálózatok kiépítettsége szerinti tagolásban, az egyszerű egypólusú (vagy egysarkú) kapcsolások bővítésétől kezdve az alternatív/keresztváltós kapcsolások átalakításáig. Megvizsgáljuk a módosítási lehetőségeket a fényerőszabályozás oldaláról is megközelítve, hiszen a nyomógombos dimmerek többsége impulzusvezérlésű, tehát alapvetően impulzusrelé jelleggel működik: rövid gombnyomásokra be- és kikapcsolják a világítást, és csak hosszú gombnyomásra szabályoznak.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

OkosotthonSzerelvényekVilágítástechnika