Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Hogyan lehetek regisztrált villanyszerelő?

2016. szeptember 14. | Lantos Tivadar |  55 408 |

Az alábbi tartalom archív, 7 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Hogyan lehetek regisztrált villanyszerelő?

Számos érdeklődés érkezik hozzánk a regisztrált villanyszerelő jogosultság megszerzésével kapcsolatban, így felkerestük a témában a legilletékesebbeket, a MEE Villamos Energia Társaságot, ahol a képzéseket, vizsgákat szervezik. Kovács László elnök és Kunyik Sándorné irodavezető mindenre kiterjedő részletességgel válaszolt kérdéseinkre.

Elöljáróban talán annyit, hogy ősszel lesznek változások a regisztrált villanyszereléssel kapcsolatosan, jelenleg folynak az egyeztetések a MEE VET és az egyetemes szolgáltatók között, majd erről bővebben is tájékoztatni fogjuk a kollégákat.

Megfelelő gyakorlat kell

A regisztrált villanyszerelők vizsgarendszere országos szintű, ami azt jelenti, ha valaki például Győrben vagy Pesten levizsgázik, akkor az összes áramszolgáltató elfogadja ezt az alapjogosultságot. A központi nyilvántartás, a regisztrációs szám kiadása, a vizsgák központi szervezése Budapesten a MEE VET-nél történik. Vidéken a MEE helyi szervezetei tartják a képzéseket. A regisztrált villanyszerelői jogosultság megszerzésének egyik alapfeltétele a megfelelő gyakorlati idő, amely a végzetségtől is függ. Szakirányú szakmunkás vizsgával öt év szakmai gyakorlat, technikusi, középfokú vagy mérnök szakképesítéssel három év szakmai gyakorlat szükséges. A mestervizsgához nem kell gyakorlati időt igazolni.

Az igazolást nyilatkozat formájában a vizsgázónak kell kitöltenie, nem kell elvinnie a volt munkahelyeire, és ott gyűjtögetnie az igazolásokat. Mindenki saját maga vállalja a nyilatkozatáért a felelőséget, hogy ténylegesen rendelkezik a szükséges gyakorlati idővel. Ezen kívül a jelöltnek rendelkeznie kell saját vállalkozással vagy valamely vállalkozásban alkalmazotti státuszban kell lennie. Ezzel a feketemunka kikerülése az elsődleges cél. Ezen felül a jelölteknek vizsgát kell tenni. A regisztráció három évig érvényes, ezután ismeretfelújító képzésen kell részt venni, melynek időtartama egy nap. Az újonnan jelentkezetteknek két napos képzésen kell felkészülniük a regisztrált villanyszerelő vizsgára.

Széleskörű ismeretanyag

A képzés anyagát a MEE VET állította össze, melyet az összes elosztói engedélyes vállalat hagyott jóvá. Ezen kívül a regisztrált villanyszerelőket is megkérdezték, hogy az ismeretfelújító képzésen miről szeretnének bővebben hallani, így került be a tananyagba a megújuló energiákkal kapcsolatos ismeretek. Az újonnan jelentkezettek az első napon képet kapnak a regisztrált villanyszerelésre vonatkozó jogszabályokról, előírásokról, az eljárási, és üzletszabályzatokról, valamint a mértékadó szabványokról. Ezen kívül az elektrotechnikai alapismereteket is felfrissítik. Ebben a tápellátórendszerekről, érintésvédelemről, túlfeszültség és villámvédelemről stb. is szó van.

A képzés második napján, amikor az ismeretfelújítók is be tudnak csatlakozni, már szó van a biztonságtechnikáról, munkavédelemről, FAM-ról. Különösen fontos a munkavédelmet kihangsúlyozni, beleértve a környezetvédelmet is, ezen kívül az etikus és tisztességes üzleti magatartásra is oktatják a hallgatókat. Különösen fontos, hogy a villanyszerelők hogyan kössenek szerződést, és mit tartalmazzon ez alapvető fontosságú, ám sokszor elhanyagolt dokumentum. Ezen a napon is vannak gyakorlati ismeretek, mint például az ideiglenes bekapcsolás az ELMŰ, ÉMÁSZ, E-ON stb. hálózataira.

Vizsga és felkészülés

A képzés után írják meg a regisztrált villanyszerelő jelöltek a 120 perces vizsgát, ami tesztjellegű. A MEE VET honlapján találhatók a tesztek - 250 kérdés (a vizsgán ugyanazok a kérdések várhatók) ebből kapnak a jelöltek 50 kérdést. Egy kérdésre egy jó válasz adható, amelyre 2 pont jár, 62 pont a megfelelt szint. Legutóbb 3000 vizsgázó volt, de több mint 50 000-en látogatták meg a tesztkitöltő oldalt, ez azt jelenti, hogy van, aki többször is kipróbálta magát éles helyzet előtt. Annyi változás történt, hogy régebben a tesztekre a jó válaszokat is megadták, ma viszont utána kell nézni azoknak a kérdéseknek, amelyek nem világosak. A vizsga előtt még lehetőség van megvitatni az egyes kérdéseket, így biztosítva a sikeres megmérettetést. A képzéseket a MEE szakemberei tartják, de az áramszolgáltatók ügyfélszolgálati munkatársai, méréstechnikai szakemberei is előadnak.

Élet a vizsga után

A sikeres vizsga után a szakemberek bekerülnek a rendszerbe. A MEE VET honlapján található egy adatbázis, amely az adott lakóhelyhez legközelebb eső regisztrált villanyszerelők elérhetőségéről tájékoztat bennünket. Ez elsősorban a lakosság számára hasznos, de a helyi vállalkozó villanyszerelőknek is segít még több munkához jutni. Regisztrált villanyszerelőnek lenni mindezeken felül számos előnnyel jár, hiszen az áramszolgáltatók által ajánlott, ismert kivitelezők társaságához lehet ezzel a jogosultsággal tartozni. Gyorsabb, hatékonyabb az egyes ügyek intézése az egyetemes szolgáltatóknál. Mivel a regisztrált villanyszerelőknek van etikai kódexe, ezért feltételezhetünk részükről egy tisztességesebb piaci magatartást. Panasz esetén mindig van etikai vizsgálat, ahol figyelmeztetik a szerelőt, súlyosabb esetben elvesztheti a jogosultságát is. Országosan 3500-4000 regisztrált villanyszerelő dolgozik, Budapesten 1700 fő rendelkezik jogosultsággal, ebből az elmúlt hat évben közel húsz etikai ügy fordult elő.

Előny a regisztrált villanyszerelőnél

Jelenleg tipizált fogyasztásmérő helyek kerülnek kialakításra, így egyszerűsödik a hálózatba való bekapcsolás. Míg a ’90-es években bármely cég kiadhatott szerelési igazolást, ma már csak regisztrált villanyszerelő állíthat ki ilyen papírt.  A regisztrált villanyszerelő a fogyasztási mérőhelyet típus-mérőhely alkalmazása esetén, terv nélkül kivitelezheti, csak kivitelezési nyilatkozatot kell kiadnia. Ha valaki nem rendelkezik reg. villanyszerelő jogosultsággal, tervezővel kell megterveztetnie az adott mérőhelyet. Ez a munka lényegesen drágább lesz a fogyasztónak is.

Megváltozott a piaci környezet is az elmúlt évtizedekben. A MEE és a MEE VET közös programot indított a biztonságos villanyszereléssel kapcsolatban, ahol az érintésvédelem is fontos hangsúlyt kap a képzésekben, valamint a legújabb technológiák. Megjelentek a háztartási méretű kiserőművek, az okosmérők, a FAM nagyobb fokú igénye. A lakosság egyre jobban igényli az energiahatékonysági tanácsadást, melyre a szakembereket is fel kell készíteni. Egy regisztrált villanyszerelő mellett mind szakmai, mind pedig erkölcsi szempontból egy nagy múltú, hagyományokkal rendelkező szervezet áll, amely biztosítja azt, hogy a szakember valóban ért a szakmájához. De a villanyszerelők érdekei is jobban érvényesülnek, ha egy szervezethet tartozik. A folyamatos képzéseknek köszönhetőn nem lesz tudása elavult, hasznavehetetlen, sőt időnként a vonatkozó új szabványoknak is ellentmondó.

Az első nap tematikája:
-    Regisztrált villanyszerelői rendszert érintő jogszabályok.
-    Elektrotechnikai alapismeretek.
-    Hálózati és mérőhelyi ismeretek.
A második nap tematikája
-    A regisztrált villanyszerelőket érintő általános változások, munkavédelem és biztonságtechnika.
-    Háztartási méretű kiserőművek, tarifák és kereskedő váltás.
-    Ügyfélszolgálat gyakorlati kérdései.
-    Mérőhely és méréstechnika gyakorlati kérdései.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 7990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

VillanyszerelésVillanyszerelő