Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Wagner Károly

 152 | |

Wagner Károly cikkei

Épületvillamosság és tűzmegelőzés

Még néhány szó az új OTSZ-ről

2008. szeptember 26. |  3631
Társszerző: Kiss Levente

Korábbi cikkeinkben ismertettük az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat épületvillamosságra vonatkozó, megváltozott követelményeit. Az alábbiakban kiemelünk még néhány olyan kérdéskört, ami szorosan összefügg a tűzvédelemmel.

Wagner Károly

Biztonsági és irányfényvilágítás az új OTSZ fényében III.

Biztonsági jelek

2008. július 8. |  4966
Társszerző: Kiss Levente
1 4 (1)

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat biztonsági világításra vonatkozó előírásai közül érdemes megemlíteni a biztonsági jeleket. Részben azért, mert ezek elhelyezésénél különösen figyelni kell a láthatóságra, észlelhetőségre, részben pedig azért, mert megjelent a jogalkotó álláspontja a jelzések elhelyezésével kapcsolatosan.

Wagner Károly

Biztonsági és irányfényvilágítás az új OTSZ fényében II.

2008. június 1. |  6099
Társszerző: Kiss Levente

Túl vagyunk az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat hatálybalépésének időpontján, de az első sokkon talán még nem. Világítsuk meg részletesen azt, mi is vár ránk. Ahogy az első részben olvasni lehetett, a megújult követelményrendszer igyekszik a „mit” és „hova” kérdéseire választ adni, a tűzvédelmi jogszabályok által korábban nem használt, új fogalmakat vezet be, ugyanakkor első olvasásra túlbonyolítottnak, kaotikusnak tűnik.

Biztonsági és irányfény-világítás az új OTSZ fényében I.

2008. május 1. |  6293
Társszerző: Kiss Levente
1

Május 22. Riadt tervezői, beruházói tekintetek találkoznak e dátum hallatán, és suttogva kérdezik egymást: ugye, kész leszel előtte? Tudod, jön az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ – 9/2008. [II. 22.] ÖTM rendelet), és szörnyű előírásokat tartalmaz! Be kell adnunk a tervet, mielőtt hatályba lép! Épületek természetesen később is épülnek, ezért tekintsük át azt, hogy milyen új előírásoknak kell megfelelni!

Wagner Károly

Épületvillamosság és tűzmegelőzés I.

2008. április 1. |  4878
Társszerző: Kiss Levente

Azt gondolhatnánk, hogy jogerős építési engedély birtokában már nagy baj nem történhet, a használatbavételnek nem lesz akadálya. Az épületek villamos tervezése és kivitelezése során azonban számos, a tűzvédelmet érintő hibát lehet elkövetni, ami a használatbavételi engedély megszerzését késleltetheti. Az elektromos tervezés és a kivitelezés tehát több ponton befolyásolja egy épület tűzbiztonságát, ezért érdemes áttekinteni az idevágó témaköröket.