Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Kínából érkezett a Németországban telepített napelemek zöme

2023. március 7. | VL online |  950 |

Kínából érkezett a Németországban telepített napelemek zöme

A Németországba importált fotovoltaikus berendezések túlnyomó része, 87 százaléka Kínából származott 2022-ben. A berendezések importértéke 3,1 milliárd euró volt. Tavaly összesen 3,6 milliárd euró értékben importált napelemes eszközöket Németország.

Kína után óriási lemaradással Hollandia szállította a legtöbbet Németországnak 143 millió euró értékben, a termékkategória teljes importjának 4 százalékát. Tajvanból 94 millió euró volt az import, 3 százaléka a teljesnek – áll a nemzeti statisztikai hivatal, a Destatis jelentésében.

A fotovoltaikus termékek importja tavaly több mint kétszeresen felülmúlta az exportot, ami 1,4 milliárd eurót tett ki. A német export legnagyobb felvevőpiaca Európa. Ausztria az export 14 százalékát vette fel 206 millió euró értékben, Hollandia 11 százalékát 164 millió euró értékben, Olaszország szintén 11 százalékát 160 millió euró értékben – írja az MTI.

Németországban jelentős mértékben, 44 százalékkal 2,9 millióra nőtt tavaly az első három negyedévben a fotovoltaikus áramtermelő rendszerekhez szükséges napelemmodulok gyártása. A koronavírus-járvány előtti utolsó év, 2019 első három negyedévében gyártott 1,7 millió napelemet a tavalyi volumen 75 százalékkal múlja felül.

A fotovoltaikus rendszerek a napenergiát árammá alakítják át. A napenergiát hőenergiává átalakító „napkollektorok” gyártási volumene stagnált: a tavalyi harmadik negyedévben 202 ezer darab készült belőlük, míg egy évvel korábban 200 ezer. A 2019 első három negyedévi 161 ezret 25 százalékkal haladja meg a tavalyi gyártás.

Tavaly novemberben 2,5 millió volt az installált fotovoltaikus berendezések száma Németországban 63,7 gigawattos névleges áramtermelési kapacitással, ami az installált berendezések számában 14 százalékkal haladja meg a 2021 novemberit, a névleges áramtermelési kapacitásban pedig 13 százalékkal. Az első adatgyűjtés idején, 2018 januárjában 1,7 millió fotovoltaikus berendezés volt installálva 42,3 gigawattos névleges áramtermelő kapacitással. A berendezések száma azóta 47 százalékkal, az áramtermelő kapacitás pedig 51 százalékkal nőtt.

Januártól novemberig tavaly 53,4 terawattóra elektromos áramot tápláltak be fotovoltaikus berendezések a német áramellátó hálózatba, 20 százalékkal többet a 2021 január-novemberi 44,5 terawattóránál és 33 százalékkal a 2018-as azonos időszaki 40,2 terawattóránál.

A német áramellátó hálózatba tavaly januártól novemberig betáplált elektromos áram 12 százalékát fotovoltaikus berendezések termelték. 2021 azonos időszakában 9 százalékos volt a napenergiás betáplálási arány. Az eddigi német csúcs a 2022 júniusában 7,6 terawattóra betáplálásával elért 20 százalékos arány.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

NapelemNapenergiaNaperőmű

Kapcsolódó