Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Szabványok

Napelemes rendszerek vizsgálati, dokumentációs és karbantartási követelményei 2.

2022/11. lapszám | Rátai Attila |  1667 |

Napelemes rendszerek vizsgálati, dokumentációs és karbantartási követelményei 2.

Az októberi lapszámban kezdtük el a közelmúltban magyar nyelven is megjelent az MSZ EN 62446-1:2022 Fotovillamos (PV-) rendszerek. Vizsgálati, dokumentációs és karbantartási követelmények. 1. rész: Hálózatra kapcsolt rendszerek. Dokumentáció, üzembe helyezési vizsgálatok és szemrevételezés című szabvány ismertetését. Ugyan a közelmúltban a törvényalkotók korlátozásokat vezettek be a napelemek létesítésének körülményeivel kapcsolatban, azonban hazánk villamosenergia-termelésének már több mint 10%-át naperőművek adják, ezért érdemes folytatni a szabvány tárgyalását.

Váltakozó áramú rendszer

A PV-rendszer szemrevételezésének legalább a következő igazoló ellenőrzéseket kell tartalmaznia:

  • Az inverternek van-e elválasztása a váltakozó áramú oldalon?
  • Az összes elválasztó- és kapcsolóeszközt úgy csatlakoztatták-e, hogy a PV-rendszer vezetékei a „terhelés” oldalra, a villamos táphálózat vezetékei pedig a „forrás” oldalra csatlakozzanak?
  • Az inverter üzemi paramétereit a helyi előírásoknak megfelelően programozták-e?
  • Ha telepítettek áram-védőkapcsolót (RCD) az inverter váltakozó áramú betáplálására, akkor az RCD típusát az IEC 62548:2016 követelményeinek megfelelően választották-e ki? Ha B típusú szükséges, azt telepítették-e? (Figyelem! Az IEC 62548:2016 magyar szabványként nem létezik.)

A cikk még 23 263 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 950 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

DokumentálásMéréstechnikaNapelemNaperőmű

Kapcsolódó