Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Szükséges az érintésvédelmi felülvizsgálat az elektromos autók műszaki vizsgája során?

2022. augusztus 8. | VL online |  3115 |

Szükséges az érintésvédelmi felülvizsgálat az elektromos autók műszaki vizsgája során?

A műszaki vizsgaállomások között évek nincs egyetértés abban a kérdésben, hogy a külső forrásból tölthető (tehát tisztán elektromos és plugin hibrid) autók vizsgáztatása során szükség van-e érintésvédelmi felülvizsgálatra vagy sem. Ennek a kérdésnek a végére kerül pont egy rendeletmódosítással.

A tapasztalatok szerint Voltak olyan állomások, ahol ezt kérték, máshol fel sem merült a kérdés – írja a villanyautosok.hu

A bizonytalanságot az okozta, hogy a 6/1990 (IV.12.) KöHÉM rendelet 9. § (3) pontja szerint: „a villamos meghajtású, valamint villamos berendezéssel felszerelt járműnek meg kell felelnie a vonatkozó érintésvédelmi előírásoknak”.

Ez a pont vélhetően a trolibuszok miatt van benne a rendeletben, az elektromos autók tekintetében némileg furcsa volt. Ahol a vizsgaállomás a jogalkotó célját követte, ott eltekintettek ettől a felesleges papírtól, ahol pedig a betűjét, ott extra költségekbe verték az autósokat. De úgy tűnik, hogy ennek vége.

A Magyar Közlönyben 2022. augusztus 1-én jelent meg a technológiai és ipari miniszter 9/2022. (VIII. 1.) TIM rendelete, ami az 5/1990 (IV.12.) KöHÉM rendelet 12. §-hoz (7a) pontként az alábbiakat szúrja be: Az MR. 9. § (3) bekezdésében meghatározott követelmény teljesítésének ellenőrzése – a trolibuszok kivételével –, ha a hibrid és tisztán elektromos hajtáslánc elemei a vizsgálat során sértetlenek és gyári kivitelűek, nem része az időszakos vizsgálatnak.

Ha tehát a hibrid és tisztán elektromos járműnek sértetlen és gyári kivitelűek (nem módosították) a hajtáslánc elemei, akkor már nincs szükség érintésvédelmi felülvizsgálatra a műszaki vizsga során. A rendeletmódosítás a kihirdetést követő 5. naptól, vagyis 2022. augusztus 6-tól hatályos.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

E-mobilitásElektromos autóÉrintésvédelem

Kapcsolódó