Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Zalaszentgróton transzformátorállomást fejlesztenek, Kisbéren új alállomás épül

2022. március 17. | VL online |  651 |

Zalaszentgróton transzformátorállomást fejlesztenek, Kisbéren új alállomás épül

Kiemelt beruházásokkal folytatódik idén az észak-dunántúli áramhálózat korszerűsítése az Európai Unió által támogatott, határon átnyúló együttműködésben megvalósuló Danube InGrid projekt keretében. Zalaszentgróton a most is üzemelő transzformátorállomás fejlesztése, Kisbéren pedig egy új alállomás építési munkálatai kezdődhetnek el az idén.

Székesfehérvár déli alállomásának bővítése februárban már befejeződött. Répcelakon, Szombathelyen, Veszprémvarsányban, Várpalotán, Zircen és Lepsényben az új, vagy megújult alállomásokat 2024-ben, illetve 2025-ben adják majd át. Csorna, Répcelak és Csepreg között 49 kilométeren, továbbá a Bakonyon keresztül 63 kilométer hosszan új távvezeték épül, továbbá több mint 6 ezer távműködtetésű kapcsolóberendezést és zárlatjelzőt is telepítenek a program keretében – közölte az E.ON az MTI-vel.

A közlemény szerint a fejlesztések javítják a hálózat ellenőrizhetőségét, így a hibákat gyorsabban el lehet majd hárítani. A program eredményei közül kiemelték az új energiatermelők csatlakozását, hiszen a napelemes rendszerek bekapcsolódása ma már az elektromos hálózatok egyik legnagyobb kihívása. Az okos eszközöket alkalmazó hálózatépítés, az intelligens mérés, a fogyasztók részvétele hatékonyabb működést, rugalmas hálózati integrációt, biztonságosabb ellátást eredményez – tették hozzá.

Az Észak-Dunántúl áramhálózata a nyugat-szlovákiaival együtt a 2020-ban kezdődött Danube InGrid projektben több mint 100 milliárd forintból újul meg 2025-re. A csaknem 50 milliárd forint belföldi beruházáshoz 17 milliárd forint érkezhet az EU Hálózatfinanszírozási Eszközéből (Connecting Europe Facility, CEF), a szlovákiai munkálatokhoz további 19 milliárd forintnyi támogatással járulnak hozzá. A határon átnyúló együttműködésben magyar részről az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt., valamint a Mavir (Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.) vesz részt.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 7990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

ÁramellátásÁtviteli hálózatElosztóhálózat

Kapcsolódó