Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Társasházakban jelentkező többletigények teljesítése

2020. december 7. | Benyák László |  1597 |

Társasházakban jelentkező többletigények teljesítése

Az ügyfél szeretné, ha a többletigényének kielégítése gyorsan, zökkenőmentesen és minél olcsóbban történne meg. Ugyanakkor a gyakorlatban tapasztalható kaotikus helyzetek, a vonatkozó előírások és követelmények, valamint a piaci verseny jelentős kihívás elé állítja a szakembereket. A társasházakban jelentkező többletigények kielégítésével kapcsolatos vizsgálat, valamint a követelmények teljesítése sem egyszerű feladat.

A társasházakban lévő összekötő berendezések felújítására vonatkozó előírásokat, követelményeket, a VL január-februári (2020/1-2.) számában részleteztük, most a gyakorlati szakembereket segítő szempontokat, mint javasolt eljárási szabályokat – egy gyakorlati példán keresztül – foglaljuk össze. Egy 1970-ben épült társasház 5. emeletén lévő lakás tulajdonosa, a meglévő 1×25 A csatlakozási áramerősség helyett 1×40 A-t szeretne. Ezért szakemberhez, regisztrált villanyszerelőhöz fordult.

Alaphelyzet

Az épület villamosenergia-ellátása 4×95 mm² keresztmetszetű földkábellel történik. Tulajdonjogi határ, a csatlakozási pont – a legtöbb esetben – a csatlakozó földkábel felhasználó felőli végpontja, amely jelen esetben az épület főbejáratánál, a külső falsíkba süllyesztett tokozott szekrénybe csatlakozik.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

áramfogyasztásElosztóhálózatMérőhely

Kapcsolódó