Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Csatlakozódugók és csatlakozóaljzatok szabványa

2024. április 15. | VL online |  1312 |

Csatlakozódugók és csatlakozóaljzatok szabványa

A Magyar Szabványügyi Testület 2024. április 1-jén közzétette az MSZ IEC 60884-1:2023 Csatlakozódugók és csatlakozóaljzatok háztartási és hasonló célokra. 1. rész: Általános követelmények szabvány magyar nyelvű változatát.

A dokumentum csak váltakozó áramú csatlakozódugókra és rögzített vagy hordozható csatlakozóaljzatokra vonatkozik, amelyek védőérintkezősek vagy anélküliek, névleges feszültségük 50 V-nál nagyobb, de a 440 V-ot nem haladja meg, névleges áramuk legfeljebb 32 A, és amelyek háztartási és hasonló célokra, szabadtéri vagy belső téri használatra valók.

A szabvány a szerelvénydobozok esetében csak azokat a követelményeket tartalmazza, amelyek a csatlakozóaljzatokon végzett vizsgálatokhoz szükségesek.

A dokumentum a következőkre is vonatkozik:

  • a készülékcsatlakozó-készletek részét képező csatlakozódugókra;
  • a vezetékhosszabbító-készletek részét képező csatlakozódugókra és hordozható csatlakozóaljzatokra;
  • az olyan csatlakozódugókra és csatlakozóaljzatokra, amelyek egy készülék alkatrészei, kivéve, ha a vonatkozó készülék szabványa eltérő előírást ad meg;
  • beépített jelzőfényekkel ellátott csatlakozódugókra és csatlakozóaljzatokra.

A szabvány nem vonatkozik:

  • az ipari célokra való csatlakozódugókra, csatlakozóaljzatokra és készülékcsatlakozókra;
  • a készülékcsatlakozókra;
  • az ELV-feszültségszintű csatlakozódugókra, rögzített és hordozható csatlakozóaljzatokra.

További részletek az MSZT oldalán taláhatók ide kattintva.

Csatlakozóaljzatok és csatlakozódugók

A háztartási és hasonló célú felhasználásra szánt csatlakozódugók és -aljzatok lehetővé teszik, hogy a különféle villamos fogyasztókészülékek csatlakoztathatók legyenek a váltakozó áramú energiaellátó rendszerekhez. A dugó általában egy villamos fogyasztókészülék csatlakozóvezetékére van szerelve, a csatlakozóaljzat pedig az épület szerkezeti részeihez van rögzítve, és csatlakozik az épület installációs energiaellátó hálózatához. A dugónak hengeres vagy lemezes csapjai vannak, amelyek alakjukban és méreteikben illeszkednek az aljzat megfelelő nyílásaiba, ill. az azokban lévő érintkezőkhöz, amelyeket hüvelynek neveznek. Az ilyen egymáshoz illeszkedő csatlakozódugók és -aljzatok rendszert képeznek. Az egyes országokban használatos csatlakozó rendszereket – amelyek névleges feszültsége, terhelhetősége, mérete és alakja különböző – az országok nemzeti szabványaikban rögzítik. 

Olvasson tovább

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

CsatlakozóaljzatCsatlakozódugóSzabványok

Kapcsolódó