Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Oszlopon kialakított fogyasztásmérőhelyek problémái

2023. szeptember 8. | VL online |  1645 |

Oszlopon kialakított fogyasztásmérőhelyek problémái

Még áprilisban kezdtünk a tárgyalásába annak a problémakörnek, amit egy látszólag egyszerű megrendelői kérés, egy dugaszolóaljzat mérőszekrénybe való utólagos beépíthetősége jelent. Nem jelentkeznénk immáron a harmadik cikkel ebben a körben, ha nem lenne számos buktatója a megvalósíthatóságnak.

Az első részben egy családi ház földre telepített fogyasztásmérő-szekrényén keresztül vizsgáltuk a megbízói elvárás teljesítésének körülményeit. Második cikk példaesete egy családi ház külső falsíkján kialakított, fogyasztásmérő-szekrénnyel egybeépített, mért felhasználói főelosztó volt – ezen feltételek mentén részleteztük a dugaszolóaljzat kialakításának lehetőségeit. A cikksorozat harmadik – a VL 2023/9. számában olvasható – részében pedig egy beépítetlen teleken létesítendő, oszlopon kialakított ideiglenes fogyasztásmérőhely esetében ismertetjük a csatlakozóaljzat beépíthetőségére vonatkozó előírásokat.

A szakmánknak vannak slágertémái, amelyek folyamatosan a szakmai diskurzusok, viták központjában vannak, tipikus példája ennek a fürdőszobák villanyszerelése, amellyel kapcsolatban havi rendszerességgel teszik fel az olvasók ugyanazokat a kérdéseket, így annak ellenére, hogy a Villanyszerelők Lapja hasábjain többször volt már szó ezekről, átismételjük a tudnivalókat. A témának szentelt cikkben tisztázzuk a fürdőhelyiségek kapcsán gyakran ismételt kérdéseket.

A fentieken túl szó lesz az épületekbe beépíthető kábelek tűzvédelmi jellemzőiről és a megfelelőségük igazolásról, valamint bemutatunk néhány fázisválasztó kapcsolást, amelyekkel egy három fázissal ellátott ingatlanban bekövetkező részleges áramszünet esetén működtethetünk néhány fontos fogyasztót.

A szeptemberi lapszámunk olvasásához tartalmas kikapcsolódást kíván a szerkesztőség!

Beleolvasok

Ízelítő a Villanyszerelők Lapja 2023/9. számának tartalmából:

  • Deme László: Új fényköntösben a Lánchíd
  • Benyák László: Beépíthető-e a csatlakozóaljzat a mérőszekrénybe? III.
  • Ekler Attila: Világításvezérlés integrációja és innovatív újdonságok a KNX-rendszerben
  • 4-pólusú, 16 A-es, C karakterisztikájú, 6 kA zárlati szilárdságú kismegszakítók áttekintő táblázata
  • Rátai Attila: Fürdőhelyiségek villanyszerelése
  • Porempovics József: Fázisválasztó kapcsolások
  • Kruppa Attila: Az épületekbe beépíthető kábelek tűzvédelmi jellemzői és megfelelőségük igazolása

Érdekel

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

CsatlakozóaljzatFogyasztásmérőFogyasztásmérőhelyMérőhelyVillanyszerelő

Kapcsolódó