Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Tűzvédelem

Az épületekbe beépíthető kábelek tűzvédelmi jellemzői és megfelelőségük igazolása

Tűzvédelem 2.

2023/9. lapszám | Kruppa Attila |  413 |

Az épületekbe beépíthető kábelek tűzvédelmi jellemzői és megfelelőségük igazolása

A kábelek és vezetékek tűzvédelmi jellemzői villamossági szempontból nincsenek a leglényegesebb műszaki paraméterek között számontartva, és ez sok tekintetben érthető. Vannak ugyan olyan alkalmazások, ahol a tűzállóság, a halogénmentesség vagy hasonló tulajdonság előtérbe kerül, de felhasználhatóságról általánosságban a villamos jellemzők alapján születik döntés. Pedig a kábelek felhasználásának lehetősége alapvetően függ a tűzvédelmi jellemzőiktől is.

A CPR rendelet

2013-ban megjelent a ma is hatályos 275/2013. Kormányrendelet, az ún. „CPR rendelet”, mely a hazai szabályozásba is átültette az Európai Unió 305/2011/EU direktíváját. A direktíva és a rendelet az ún. „építési termék”-ek építményekbe történő beépítését hivatott szabályozni: nevesíti azoknak a szokásosan beépítésre kerülő termékeknek a körét, amelyek műszaki jellemzői lényegesen befolyásolják az építmények biztonságosságát, ezáltal a jogalkalmazás szempontjából „építési termék”-nek minősülnek, és többé-kevésbé egységes eljárásrendet ad megfelelőségük igazolásához. A rendeletben felsorolt termékeknek a döntő többsége (falazó- és burkolóanyagok, betontermékek, nyílászárók, szigetelőanyagok stb.) nem a villamos szakmához tartozik, és ez a tény rányomja a bélyegét a gyakorlatra: egyrészt a nem villamossági szakemberek egy része azt feltételezi, hogy villamossági termékek is kivétel nélkül a rendelet hatálya alá esnek, másrészt a villamossági szakemberek egy részének mind a mai napig nincs tudomása arról, hogy egyes villamos termékek a rendelet hatálya alá esnek. Ennek következtében sokan indokolatlanul várják el a rendeletben előírtak betartását, mások pedig nem teljesítik azokat – attól függően, hogy milyen villamossági termékről van szó. Témánk szempontjából a CPR rendelet jelentőségét az adja, hogy a kábelek egyértelműen olyan villamossági termékek, amelyek az építési termékek körébe tartoznak, és ebből fakadóan a kábelek megfelelőségének igazolásánál a jogszabályban leírt eljárásrendnek meg kell felelni.

A cikk még 23 167 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 450 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

450 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

KábelTűzvédelem

Kapcsolódó