Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Nyár végén egy sor fényforrás kivezetésre kerül a piacról

2023. augusztus 8. | VL online |  1240 |

Nyár végén egy sor fényforrás kivezetésre kerül a piacról

A visszaszámlálás megkezdődött: Néhány hét múlva egy sor, sokak által használt fényforrást nem lehet a piacra helyezni az EU-ban, így hazánkban sem. A fényforrásokra és előtétekre vonatkozó 2019-es uniós ökodizájn rendeletek és a 2022 februárjában közzétett, 12 veszélyes anyag alkalmazását korlátozó (ROHS) irányelvek a kompakt (CFL) és lineáris (T5 és T8) fénycsövek uniós forgalomba hozatalára lesz hatással, valamint érinti az általános megvilágítására szolgáló hálózati feszültségű halogénlámpákat (G9) és a kisfeszültségű halogénlámpákat (G4 és GY6,35) is.

Ha még nem történt meg, akkor itt az ideje, hogy konzultálni egy szakemberrel vagy szakcéggel, felülvizsgálni a jelenlegi világítást és megtervezni a LED-es világítási rendszerekre való áttérést.

A halogénlámpák esetén a mechanikai és villamos kompatibilitás könnyen biztosítható, mert nagyszámú helyettesítő termék érhető el. Azonban ebben az esetben is figyelemmel kell lenni, hogy az új helyettesítő termék megfeleljen a felhasználó világítási követelményeinek, elsősorban a fényforrás spektrális eloszlása, színhőmérséklete, színvisszaadási indexe, fényárama és fényeloszlása vonatkozásában. Megfelelő választással jó vizuális élmény és jelentős energiamegtakarítás érhető el. Nem utolsó sorban az új fényforrások hosszabb várható élettartammal rendelkeznek, így a karbantartási költségek is csökkenek.

A fénycsövek esetében a világítási jellemzők számbavétele mellett nagy figyelmet kell fordítani az új megoldás mechanikai és elektromos kompatibilitására, valamint a felhasználók biztonságára. Ha komplett világítótestet szerelnek a régi helyére, akkor a világítótest biztonságéért a világítótest gyártója felel az EU-ban bevezetett megfelelőségi (CE) rendszeren keresztül. Ha viszont a rekonstrukció egy meglévő világítótest villamos és/vagy mechanikai átalakításával történik, akkor a kialakított rendszer biztonságáért az átalakítást végző felel. Ezért mindig vonjon be megfelelő tudással és képesítéssel rendelkező szakembert, aki az átalakítás által létrejött teljes berendezés megfelelőségét dokumentáltan értékelni tudja és a biztonságos működésért írásban is felelőséget vállal.

A leszerelésre kerülő fényforrások és alkatrészek veszélyes hulladéknak számítanak, így azok megfelelő tárolásáról és gyűjtéséről is gondoskodni kell.

A vonatkozó dátumokat az alábbi táblázat tartalmazza:

Kivezetésre kerülő fényforrás típusa Kivezetés dátuma Kivezetést előíró rendelet
Hosszú-élettartamú kompakt fénycső – Long-life CFL 2023. augusztus 25. ROHS
Kétvégén fejelt fénycső – T5 2023. augusztus 25. ROHS
Kétvégén fejelt fénycső – T8 2023. augusztus 25. ROHS
Halogénlámpa – G9 2023. szeptember 1. Ökodizájn
Halogénlámpa – G4 2023. szeptember 1. Ökodizájn
Halogénlámpa – GY6.35 2023. szeptember 1. Ökodizájn

Szerző: Schwarcz Péter
Forrás: Világítástechnikai Társaság

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 7990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

FénycsőVilágítástechnika

Kapcsolódó

Fénycső kontra LED-cső II.

Fénycső kontra LED-cső II.

A fénycsőgyártás kivezetése az EU piacáról és a várható hatások