Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Elektromos fűtés napelemmel? A pályázati források eltékozlását vetítik előre a szakértők

2021. szeptember 13. | VL online |  1686 |

Elektromos fűtés napelemmel? A pályázati források eltékozlását vetítik előre a szakértők

Az Energiaklub, a Habitat for Humanity Magyarország és a Magyar Természetvédők Szövetsége szakértői véleménye alapján a „Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva” c. pályázat tervében leírtak megvalósítása a helyreállítási források eltékozlásához vezetne.

Bár még jóvá sem hagyta az Európai Bizottság, a Magyar Kormány megkezdi a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz forrásainak elosztását, a tervek szerint mintegy 35 000 háztartás számára 100%-os támogatást nyújtva napelemek telepítésére vagy napelemmel kombinált fűtéskorszerűsítés céljára. 

Örvendetes, hogy a kormány segíteni szándékozik hazai háztartásokat az energetikai fejlesztésben.  Azonban a három szakmai civil szervezet szerint a pályázati terv nincs összhangban Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervében (HET) rögzített célokkal és szempontokkal, valamint súlyos szakmai hiányosságokkal is terhelt, emiatt jelen formájában nem tanácsolják a megjelentetését. Jelentős átdolgozást javasolnak annak érdekében, hogy a pályázat valóban az energiaszegénységben élőket segíthesse az energiaszámláik tartós csökkentésével.

A legfontosabb kezelendő szakmai hiányosságok/problémák a következők:

  1. Az HET szerint az intézkedés fő célja a lakóépületek fűtéséből származó környezetszennyezés, illetve az energiaszegénység csökkentése. A pályázati felhívás tervezete ugyanakkor nem tartalmaz területi szűkítést annak érdekében, hogy a támogatás valóban a cél szerinti területeken érjen el érzékelhető hatást, sem pedig energiaszegénységgel kapcsolatos szempontokat.
  2. A támogatni tervezett fűtéskorszerűsítés az energiahatékonyság javítása nélkül energia- és pénzpazarló. A felhívás tervezete csak nyílászárócserét támogat, egyéb energiahatékonysági beruházást nem. A villanyfűtés (infrapanel, villanyradiátor) épületfűtésre való alkalmazhatósága erősen korlátozott, ezek telepítésének támogatása átlagos (vagy annál rosszabb) épületek esetében nem elfogadható. A villamos energiával történő fűtés a villamosenergia-hálózat túlzott terhelését és indokolatlan károsanyag-kibocsátást is eredményezi. A lényegesen hatékonyabb hőszivattyús alkalmazások – különösen hőtárolással együtt – és ezekkel párhuzamosan napelemes rendszerek megvalósítása valóban támogatásra érdemes, de csak energiahatékonysági beruházásokat követően, a fűtési igények csökkentése mellett/után.
  3. Hiányzik az energiaszegénységben élőkre való fókuszálás és túl széles kör számára elérhető a 100%-os támogatás. Az épületek energiahatékonyságának nagymértékű és szakszerű fejlesztése nélkül a legkiszolgáltatottabb családokon egyáltalán nem segítene az elektromos fűtőtestek alkalmazása, mert irreálisan megnövelné a villamosenergia-felhasználást. A kiírásban szereplő jövedelmi korlátra vonatkozó feltételek túl kedvezőek, azok is pályázhatnak, akik önerőből (vagy pl. támogatott hitelből) is képesek lennének a beruházások megvalósítására. A szegényebb, több gyermeket nevelő vagy egyéb sérülékeny háztartások nem élveznek elsőbbséget vagy egyéb előnyt. A pályázatok várható dömpingje (lásd korábbi évek hasonló célú támogatásai esetében) sok felesleges kapacitást köt le és a célzott támogatás lehetőségét veszi el.

A három szakmai szervezet, az Energiaklub, a Habitat for Humanity Magyarország és a Magyar Természetvédők Szövetsége részletes, közös véleménye és a konkrét javaslatok a ide kattintva olvashatók, amit a szervezetek beküldenek a hivatalos csatornákon a pályázat kiírója számára.

„Az egyik támogatandó beruházás típus a lakossági fűtési rendszerek “elektrifikálása”. Azonban a napelemes rendszerek telepítésének és fűtési, valamint HMV előállító rendszereik elektrifikálásának vissza nem térítendő támogatással történő ösztönzése az energiaköltségek csökkentésére kizárólag akkor észszerű, ha előtte sor került az épület vagy lakás hőigényénének csökkentésére, sőt, a fűtés elektrifikálása sok esetben még ekkor sem jelent költséghatékony energetikai beruházást.”

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 7990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Elektromos fűtésEnergetikaNapelemNapenergia

Kapcsolódó