Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Gyakran terv nélkül létesülnek napelemes projektek

| |  1814 |

Gyakran terv nélkül létesülnek napelemes projektek

A háztartási méretű kiserőművek létesítése kapcsán gyakori tapasztalat, hogy a kivitelezést elvállalók részéről hiányoznak a tevékenység gyakorlásához szükséges szakmai ismeretek és jogosítványok.

A családi házak tetejére helyezett napelemek legtöbbször terv nélkül kerülnek csatlakoztatásra, mondván „a hálózati engedélyes nem kér tervet”. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a hálózati engedélyeseknek nem feladatuk vizsgálni, hogy a tervező, kivitelező, felülvizsgáló mindenben jogszerűen, szakszerűen járt-e el, elképzelhető, hogy milyen megoldások születnek. A napelemeket telepítő cégek, az esetek jelentős részében jogszabályi előírásokat, műszaki biztonsági követelményeket hagynak figyelmen kívül. Sajnos, jellemző a területre az „olcsósításra” való törekvés, amelynek hatására az ügyfél, a megrendelő károsul.

Az április 14-én megjelent 2020/4. lapszámunkban olvasható cikkünkben megvizsgáljuk, hogy egy napelemes rendszer felszerelése és üzembe helyezése – családi ház tetején történő létesítése – milyen műszaki és gazdasági feltételekkel lehetséges. Emellett szót ejtünk arról is, hogy a napelemeket telepítő kivitelezőnek miért javasolt regisztrált villanyszerelőnek lennie, illetve miért tanácsos a munkát elvállaló regisztrált villanyszerelőnek érvényes ÉV, EBF, VVF felülvizsgáló jogosultsággal is rendelkeznie.

Ahogy minden épületvillamossági tevékenység kapcsán, úgy a napelemes rendszerek telepítése során is fontos előre átgondolni a szükséges és elégséges műszaki tartalmat, ugyanis ez jelentős mértékben járulhat hozzá a kivitelezés szakszerűségéhez és minőségéhez.

Április 14-én megjelent a Villanyszerelők Lapja 176. száma

Ízelítő a tartalomból:

  • Benyák László: Háztartási méretű kiserőmű hálózatra csatlakoztatása
  • Parádi Ervin: Robbanásbiztonság-technika: tárgyi feltételek II.
  • Hárfás Zsolt: Jövőbe mutató technológiák
  • Falra szerelhető, 3 fázisú, 22 kW-os háztartási elektromosautó-töltőállomások áttekintő táblázata
  • Kozma László: Elektromosautó-töltőállomások kiválasztási szempontjai
  • Rátai Attila: EPH-bekötés szükségességének elbírálása II.
  • Porempovics József: Alternatív és keresztváltó kapcsolások időzítése
  • Barcsi Tamás: Gyengeáramú megrendelések az erősáramú projektek világában

Megnézem a cikkeket

Legyen Ön is a VL előfizetője!

Egy nyomtatott kiadvány nem létezhet előfizetők nélkül, így a mi célunk is az, hogy minél több, a szakmáját szerető, a munkájára igényes villanyszerelőt, az épületvillamossági területen dolgozó szakembert tudhassunk az olvasóink között. Ha Ön is egy ilyen kolléga, akkor kérjük, szavazzon nekünk bizalmat és a VL-re való előfizetéssel fejezze ki a szakma iránti elkötelezettségét. A VL előfizetési díja egy évre 6500 Ft, amit akár azonnal, bankkártyával is kiegyenlíthet. Ezért 10 lapszámot juttatunk el Önhöz, ami azt jelenti, hogy egy szám mindössze 650 Ft-ért kerül a postaládájába. Mit kapunk manapság ennyi pénzért? A napi munkavégzéshez elengedhetetlen szakmai ismereteket biztosan nem!

Érdekel

Legyen Ön is előfizetőnk!

Független épületvillamossági szaklapként a hiteles szakmai újságírást tűztük zászlónkra. Előfizetésével kifejezheti elkötelezettségét az épületvillamosság és a minőségi újságkészítés iránt, egyúttal a mi munkánkat is támogatja. Az előfizetésre több konstrukciót kínálunk, hűséges olvasóinkat pedig kedvezményrendszerrel támogatjuk.

Érdekel az előfizetés

ElőfizetésHMKENapelemVillanyszerelők LapjaVL

Kapcsolódó