Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Mucsi Gyula

 1092 | |

Mucsi Gyula cikkei

Mucsi Gyula

Gégecső vagy hajlékony védőcső? III.

Gondolatok a hajlékony fém és a műanyag védőcsövekről

2011. október 18. |  10 569
1 1 4 (1)

A hajlékony fém védőcsövek egyik speciális csoportja az EMC-kivitelű védőcsövek. Ezekből sokféle található a kereskedelmi forgalomban, melyek lényegesen eltérnek egymástól kivitelben, minőségben és árban. Annak, akinek EMC-kivitelű védőcsőre van szüksége nem elég csak annyit meghatároznia, a tervekben leírnia vagy a kereskedő partnertől kérnie, hogy „védőcső EMC-kivitelben”. Ha csak ennyit tenne, akkor szinte biztos, hogy nem a felhasználás céljának leginkább megfelelő és optimális ár/érték arányú termék kerülne kiválasztásra.

Mucsi Gyula

Gégecső vagy hajlékony védőcső? II.

Gondolatok a hajlékony fém és a műanyag védőcsövekről

2011. június 1. |  14 557
2 5 (2)

Villamos kivitelezéseknél leggyakrabban hajlékony műanyag szerelőcsöveket, védőcsöveket használunk. Számos esetben a speciális körülmények miatt (magas hőmérséklet, agresszív környezet, nagy mechanikai igénybevétel stb.) a műanyag védőcsövek nem használhatók. Ekkor van szükség a nagyobb mechanikai szilárdságú és nagy ellenállóképességű, hajlékony fém védőcsövek alkalmazására.

Mucsi Gyula

Gégecső vagy hajlékony védőcső? I.

Gondolatok a hajlékony fém és a műanyag védőcsövekről

2011. május 30. |  27 160
1

Szakmánkban elterjedt az a gyakorlat, hogy a villanyszerelési munkáknál használt hajlékony, bordázott – vagy akár bordák nélküli – csöveket egyszerűen gégecsőnek nevezik. Nézzük meg, hogy ennek mi az oka, tegyük helyre a fogalmakat, és vizsgáljuk meg a különféle hajlékony védőcsövek közötti különbségeket.