Villanyszerelők Lapja

Eszközeink

Gégecső vagy hajlékony védőcső? II.

2011. június 1. | netadmin |  12 923 | |

Az alábbi tartalom archív, 9 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Gondolatok a hajlékony fém és a műanyag védőcsövekről Villamos kivitelezéseknél leggyakrabban hajlékony műanyag szerelőcsöveket, védőcsöveket használunk. Számos esetben a speciális körülmények miatt (magas hőmérséklet, agresszív környezet, nagy mech...

Gondolatok a hajlékony fém és a műanyag védőcsövekről

Villamos kivitelezéseknél leggyakrabban hajlékony műanyag szerelőcsöveket, védőcsöveket használunk. Számos esetben a speciális körülmények miatt (magas hőmérséklet, agresszív környezet, nagy mechanikai igénybevétel stb.) a műanyag védőcsövek nem használhatók. Ekkor van szükség a nagyobb mechanikai szilárdságú és nagy ellenállóképességű, hajlékony fém védőcsövek alkalmazására.

Hajlékony fém védőcsövek
A hajlékony fém védőcsövek széles választéka áll a szakemberek rendelkezésére. Minden védőcsőhöz megtalálhatók a szereléshez szükséges csőrögzítő tömszelencék, toldók, idomok és rögzítőelemek. A hajlékony fém védőcsöveket alapvetően két csoportba sorolhatjuk. Ezek a következők:
■ védőköpenyes hajlékony fém védőcsövek,
■ védőköpeny nélküli hajlékony fém védőcsövek.

A védőköpeny nélküli típusok fő feladata a vezetékek és kábelek mechanikai védelme, IP-védettségük is jellemzően IP40. Anyaguk lehet galvanizált vagy rozsdamentes acél. Az EMC-kiviteleknél a védőcsövet egy árnyékoló fonat veszi körbe. A védőköpeny nélküli fém védőcsövek másik legfontosabb tulajdonsága a magas hőállóság. A galvanizált acél anyagúak hőállósága -100-300 °C, a rozsdamentes kivitelé pedig -100-400 °C. A védőköpenyes hajlékony fém védőcsövek valamilyen műanyag (PA vagy PVC), illetve hőre lágyuló gumiköpennyel készülnek. Az EMC-kiviteleknél ezt a védőköpenyt veszi körbe még egy árnyékoló fonat. Ennek a védőköpenynek köszönhetően ezen védőcsövek IP-védettsége sokkal magasabb. Az alaptípusok IP54-védettségűek, a speciálisabb kivitelek IP65-védettségűek. Végül pedig a különleges kivitelekkel elérhető az IP66, IP67 vagy akár az IP68 védettség is. Természetesen a védőcsövekhez tartozó csőrögzítő tömszelencék és az egyéb szerelvények is hasonló védettséget biztosítanak, így például két berendezést is összeköthetünk védőcsővel úgy, hogy a csőben vezetett kábeleknek és vezetékeknek IP68 védettséget biztosítunk.

■ Hajlékony fém védőcsövek EMC- (elektromágneses összeférhetőség) kivitelben
Az elektromágneses összeférhetőség lényege az, hogy a berendezések (gépek, műszerek, vezetékek, kábelek stb.) ne bocsássanak ki a megadott határértéket meghaladó elektromágneses zavarokat, illetve a környezeti elektromágneses sugárzások ne okozzanak a működésükben zavarokat. Ezt a berendezések, kábelek, vezetékek és védőcsövek megfelelő árnyékolásával tudjuk megvalósítani. A hajlékony fém védőcsövekkel kapcsolatban fennáll egy makacs tévhit, amit szeretnék most eloszlatni. Azzal, hogy a kábeleket vagy vezetékeket hajlékony fém védőcsőbe helyezzük, még nem feltétlenül biztosítottuk a megfelelő elektromágneses összeférhetőséget. A hajlékony fém védőcsövek jelentős része anyagánál és szerkezeténél fogva nem biztosítja a megfelelő árnyékolást. Egy másik jellemző hiba, hogy a védőcső teljesíti a megfelelő árnyékolást, de a felhasznált toldóidomok vagy csőrögzítő tömszelencék nem a megfelelők (pl. műanyag toldót alkalmaznak). A gyártók a katalógusaikban feltüntetik, hogy mely termékeik felelnek meg az EMC-követelményeknek.

Ez a csillapítási érték decibelben (dB) van feltüntetve. Hajlékony fém védőcsövek esetén a 49dB érték alatti csillapítás nem megfelelő, 49-65 dB tartományban átlagosnak mondható, 66 dB felett jó, 72 dB felett pedig kitűnő. A csillapítási érték függ a védőcső szerkezetétől, anyagától, valamint az árnyékoló fonat szerkezetétől és anyagától. Alapvetően a nagyon hajlékony védőcsövek csillapítása alacsonyabb, és a nem hajlékony, hanem csak hajlítható merevebb védőcsövek csillapítása magasabb.

>> 4. ábra: A védőcsövet úgy kell odavezetni és rögzíteni, hogy a mozgás a védőcsövet a legkevésbé hajlítgassa. 

Az árnyékoló fonat anyaga lehet:
■ galvanizált acél,
■ rozsdamentes acél,
■ ónozott vörösréz.

A legjobb árnyékolást az ónozott vörösrézzel, a leggyengébbet a rozsdamentes acéllal érhetjük el. Az EMC kivitelű védőcsövek egy új fajtája a PA (poliamid) anyagú műanyag védő, melyre árnyékoló fonatot helyeznek. Ezzel egy nagy IP-védettségű, könnyű és hajlékony árnyékolt védőcsövet állítottak elő. Ahol nincs szükség nagy mechanikai szilárdságra, ott ezek a védőcsövek is kitűnően alkalmazhatók. Ezekből a tulajdonságokból is látható, hogy a megfelelő EMC-kivitelű, hajlékony védőcső kiválasztása nagy körültekintést igényel, és sok esetben kompromisszumokra van szüktrség.

Hajlékony védőcsövek szerelése
A hajlékony védőcsövek rögzítése számos rögzítőelemmel történhet. A rögzítő lehet például:
■ szorítóbilincs (nyitott vagy zárható),
■ tartókengyel,
■ csőrögzítő bilincs,
■ kötegelő,
■ ragasztószalag.

A rögzítésnél különösen ügyelni kell a csövek hajlítási sugarára. Nem szabad a csöveket a legkisebb hajlítási sugárnál kisebb mértékben meghajlítani, mert sérülhet a cső szerkezete, a cső megroppanhat. Mozgó berendezésre (pl. robot, kamera) szerelt védőcsőnél a hajlítási sugáron kívül ügyelni kell arra, hogy a megfelelő csőhossz biztosítsa a mozgást a teljes mozgási sugárban. A védőcsövet úgy kell odavezetni és rögzíteni, hogy a mozgás a védőcsövet a legkevésbé hajlítgassa. Amennyiben a berendezés mozgása közben a cső megcsavarodna, használjunk szabadon elforduló csőrögzítő tömszelencét. A hajlékony védőcső toldásánál, a csőrögzítő tömszelencébe szerelésénél az egyik legfontosabb a védőcső pontos vágása. Ügyelni kell arra, hogy a vágást megfelelő szerszámmal, a védőcső tengelyére merőlegesen végezzük.

 >> 5. ábra: Amennyiben a berendezés mozgása közben a cső megcsavarodna, használjunk szabadon elforduló csőrögzítő tömszelencét.

A műanyag védőcsövek vágása egyszerűbb, a megfelelő vágószerszámok a kereskedelemben kaphatók. Ha rendszeresen kerül sor védőcsövek szerelésére, célszerű a szerszámba beruházni és nem késsel vagy bicskával darabolni, mivel ezekkel nem lehet körkörös, egyenletes felületet vágni. A fém védőcsövek darabolását megfelelő fűrésszel, speciális vágószerszámmal célszerű elvégezni. Különösen ügyeljünk az EMC-kivitelű védőcsövek árnyékoló fonatának sérülésmentes vágására!

írta: Mucsi Gyula


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem