Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Kerekes László

okl. villamosmérnök

 772 | |

Kerekes László cikkei

Kerekes László

Az áram-védőkapcsolók kiválasztása

2008. március 1. |  31 382
3 5 (2)

A szaklap előző számában láthattuk az áram-védőkapcsolók (ávk) áttekintő táblázatát, benne a 2- és 4-pólusú típusokkal, a pillanatkioldású és szelektív változatokkal, az A- és AC-osztályú készülékekkel. Az áram-védőkapcsolóknak – mint azt látni fogjuk – több altípusa is a felhasználók rendelkezésre áll. Ennek ellenére inkább csak az alaptípus, a klaszszikus FI-relé terjedt el, noha az áram-védőkioldó és a kombinált készülék is méltán tarthat igényt a villanyszerelők nagyobb érdeklődésére. A továbbiakban az „általánosságban vett”, 125 A-ig használatos, 35 mm-es DIN-sínre (kalapsínre) szerelhető áram-védőkapcsolók kiválasztásáról írok. Ezen termékek felhasználása az elmúlt években örvendetesen növekedett, elsősorban a lakossági jellegű területen, és ez mindenképpen kedvező tendenciaként értékelhető.

Kerekes László

Helyi hálózatok kialakítása vállalati környezetben III.

2004. június 1. |  22 855
1

Az Ethernet hálózat ötlete az 1970-es években merült fel először, Robert Metcalfe és David Boggs jóvoltából. Az általuk papírra vetett séma nem maradhat ki egyetlen ilyen hálózatot leíró ismertetésből sem.

Kerekes László

Helyi hálózatok kialakítása vállalati környezetben 2. rész

2004. április 1. |  4128
1

A legalapvetőbb szempont a helyes vezetékezés kialakításhoz az EMC (Electromagnetic Compatibility) előírások maximális figyelembe vétele.

Helyi hálózatok kialakítása vállalati környezetben I.

2004. március 1. |  2890

Amióta számítógépek léteznek, folyamatosan jelentkező feladat a közöttük lévő adatcsere minél biztonságosabb és gyorsabb megoldása.Lakásáramkörök kialakítása

2003. május 1. |  33 764
4 4 (1)