Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Bartha Iván

tűzoltó alezredes

 164 | |

Bartha Iván cikkei

Hogyan tegyünk meg mindent anyagi javaink elégetés

2009. január 2. |  3513
1

A lakásból a tűzoltók által kihordott és még el nem égett anyagok egy része (nem fért rá mind egy képre)

Vannak leleményes, kreatívak emberek, akik minden műszaki problémát képesek megoldani egyszerű eszközökkel, saját otthonukban, vagy — ami súlyosabb következményekkel is járhat — akár másokéiban is. Ők igazi polihisztorok és ezermesterek. Kelléktáruk többnyire a mindenhonnan gondosan összegyűjtött és felhalmozott „műszaki hulladékból” áll, amiket az ingatlanaikban tárolnak. Jelszavuk: „ez valamire még jó lesz”. Hiába emberek vagyunk!

Tűzvédelmi szempontból ez a szemléletmód több veszélyforrást is hordoz magában. A „kibányászott”, használt villamos berendezések, alkatrészek előéletéről, műszaki állapotáról vajmi keveset tudhat a felhasználó „mesterember”. Ezeket általában beépítés előtt illene szakszerűen diagnosztizálni, bemérni. Még egy új készülék vagy alkatrészelem esetében is előfordulhat olyan műszaki meghibásodás, amely tűzeset kialakulását eredményezi! Használt alkatrész alkalmazásánál a veszélyeztetés mértéke pedig jóval nagyobb lehet. Előfordulhatnak olyan esetek is, amikor megbontás után már nem biztosítható szakszerű, üzembiztos visszaszerelés. Adott körülmények között ez szintén tüzet okozhat. 

A tűzoltói gyakorlatban nem ritka tapasztalat az sem, hogy a kiérkező fecskendők „rajai” kisebbfajta lomtárat, vagy mondhatnám úgy is, „szemétbányát” találnak a tűzeset színhelyén. Ezeken a helyeken előfordulnak gázpalackok, éghető folyadékok, vezetékek és mindenféle egyéb más éghető anyag, akár nagy mennyiségben is. Nem ritkán általános rendetlenség is tapasztalható a helyszíneken. Jellemzően ezeknek az eseményeknek a színtere magántulajdonú ingatlanokban kialakított hobby-műhelyek, garázsok stb. Az általánosan elfogadott normák szerint élő polgár számára szélsőségesnek tűnhet az, hogy még lakótelepi, folyamatosan lakóhelyként használt lakóingatlanokban is találkozhatunk extrém körülményekkel. Ilyen esetre vonatkozó példát szemléltetnek a mellékelt képek.

Tűzeset a bevásárlóközpontban

2008. december 1. |  4201

A tűzoltóság tűzmegelőzési szempontból is kiemelt figyelmet szentel a manapság egyre szaporodó bevásárlóközpontoknak. Ezekben a létesítményekben az igénybe vehető szolgáltatások listája jellemzően széles skálán mozog. A kínálat jellege, minősége, illetve tűzvédelmi kockázati szintje is eltérő, szerteágazó. A megkülönböztetett hatósági, szakhatósági gondoskodás ellenére azonban időnként ezekben a létesítményekben is bekövetkezhetnek tűzesetek. Az egyik ilyen esemény tűzvizsgálati eredményei sokrétű tanulságos hozadékkal jártak. Ezek bemutatására kerítünk sort az alábbiakban.