Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Tanulságos történetek

Egy kórteremtűz tanulságai

2008. november 25. | Bartha Iván |  2777 | |

Az alábbi tartalom archív, 12 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Néhány éve tűzvizsgáló ügyeletesként a tűzoltóság hírközpontján keresztül „beutalót” kaptam egy pszichiátriai és neurológiai intézetbe, ahol az egyik kórteremben csaptak fel a lángok Egyébiránt normál esetben az itt tartózkodás lehetősége meglehetőse...

Néhány éve tűzvizsgáló ügyeletesként a tűzoltóság hírközpontján keresztül „beutalót” kaptam egy pszichiátriai és neurológiai intézetbe, ahol az egyik kórteremben csaptak fel a lángok Egyébiránt normál esetben az itt tartózkodás lehetősége meglehetősen szűkre szabott, lévén, hogy a társaság ebben a klubban zártkörű. A tűz a négyágyas kórterem egyik fekvőhelyénél keletkezett.

Az intézményben dolgozó alkalmazottak beszámoltak arról, hogy az eseményt először a betegek észlelték. Két fiatalabb egy harmadik, idősebb ápoltat támogatott ki a folyosóra. A negyedik beteg – akinek az ágyánál keletkezett a tűz — kényszergyógykezelés alatt állt. Állapotáról úgy nyilatkoztak, hogy „beszámíthatatlan, ön és közveszélyes”. Közkedveltségnek örvendett. Akcióinak tárháza szinte kifogyhatatlan volt. Több ízben előfordult például, hogy a szomszédos kórtermek valamelyikét meglepetésszerűen összerondította. A probléma megelőzésére ezért az ágyba fektették, és végtagjait az ágyhoz rögzítették. Így volt ez a kérdéses időszakban is. Ennek ellenére a beteg – Hudini módjára, mintegy szabaduló művész – az este folyamán többször is eloldotta kezeit a kötésből. Ez menekítés közben is tapasztalható volt.

A helyszíni szemle alkalmával az ágy mellett elhelyezett éjjeliszekrényen cigarettásdobozt és öngyújtót találtunk. A tanúk elmondása szerint az említett úriember dohányzott. Látszólag tehát kényelmesen hátradőlve megállapítható lett volna az, hogy a tűzeset dohányzás következménye és az így felcsapó lángok károsították az ágy melletti falra szerelt több funkciós, fénycsőarmatúrás elektromos szerelvényt. Alaposabb szemrevételezés során azonban viszonylag kis területen belül jelentős mértékben különböző hőelváltozásokat tapasztaltunk a fénycsőszerelvény alkatrészeinek környezetében. A jelek egyértelműen egy, szinte a felismerhetetlenségig megsemmisült zavarszűrő kondenzátor irányába mutattak.

A megsemmisült berendezés részlete középen az összeolvadt kondenzátorral

 

Egy másik sértetlen elektromos szerelvény

Az ok-okozati összefüggések alapos, minden kétséget kizáró feltárása érdekében a tűzvizsgálati eljárásba elektromos szakértőt vontunk be. Az azonos típusú berendezések vizsgálata arra vezetett, hogy a kérdéses alkatrész feszültségtűrési paramétere alulméretezett, 250 V-os volt. Ez a konstrukciós hiba vezetett a tűzeset kialakulásához. Ezt egy kis fejszámolás után könnyen beláthatjuk akkor, ha figyelembe vesszük a hálózati feszültség megengedett ingadozásának lehetséges mértékét, továbbá az alkatrész hibatűrésének százalékos értékét. Nem elhanyagolható tényező az sem, hogy a tervezés és kivitelezés idejéhez képest a hálózati feszültség névleges értéke 10 V-tal növekedett.

Az elektromos szakértő szakvéleményében kifejtette, hogy a 250 V-os feszültséghatárral rendelkező zavarszűrő kondenzátorra jutó tényleges feszültség minden további nélkül a kritikus határérték közelébe kerülhetett, vagy azt akár meg is haladhatta. Ilyen körülmények között műszakilag sokkal indokoltabb, biztonságosabb lett volna egy 400 V-os, vagy akár egy 630 V-os feszültség-határárral rendelkező kondenzátor beépítése Nagy valószínűséggel megállapítható volt tehát, hogy gondosabb, szakszerűbb tervezés, kivitelezés esetén a tűz és a haláleset elkerülhető lett volna.

A fentiek alapján a berendezés gyártója, tervezője, illetve az alkatrészt beszerelő személye kapcsán felmerül a halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés, és/vagy a közveszély okozás vétségének gyanúja. Az eset kapcsán rendőrségi feljelentést tettünk, továbbá az illetékes szerbeknél kezdeményeztük a hasonló berendezések haladéktalan felülvizsgálatát.Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem