Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Újabb tanműhely nyílt a villanyszerelők képzésére

2023. december 12. | VL online |  925 |

Újabb tanműhely nyílt a villanyszerelők képzésére

Sem a lakosság energiaellátása, sem az ország gazdasága nem működhet a villamos szakmák magasan képzett művelői nélkül – ezt ismerte fel az E.ON, amikor egyre bővülő, immár a vállalat teljes szolgáltatási területét lefedő tanműhely-hálózatát létrehozta.

A duális képzési helyeken a szakképzés helyi centrumaival összefogva, kiválóan felszerelt oktatási helyszíneken zajlik a villanyszerelő illetve villamos hálózatszerelő szakmákhoz szükséges ismeretek elsajátítása, ez év őszétől, immár Szombathelyen is – olvasható az energiacég közleményében.

A szombathelyi telephelyen a 80-as években épített, de három évtizede bezárt villanyszerelő-képző gyakorlati helyet tették újra alkalmassá a fiatal villanyszerelők képzésére. A jól felszerelt, minden követelménynek megfelelő tanműhely és kiszolgáló helyiségek ideális feltételeket biztosítanak a tanuláshoz. Az újonnan beszerzett eszközök és felszerelések segítségével minden tudás elsajátítható, amire a holnap szakembereinek szüksége van, a hagyományos hálózatszerelési ismeretanyagtól a megújuló energiaforrások terjedésével együtt megjelenő okos berendezések üzemeltetéséig. Az ismeretbővítést és a gyakorlati tapasztalatszerzést segíti, hogy az E.ON szerelőinek napi használatban lévő előkészítő műhelye és eszközei is elérhetőek a tanulók számára, a második félévtől pedig a diákok egy csökkentett oszlopmagasságú szabadtéri tanpályán, terepen is gyakorolhatnak majd.

Az energiavállalatnál évtizedes hagyománya van a villanyszerelő-képzésnek, az utóbbi időben pedig a térség kisebb elektromos vállalkozásai is keresni kezdték az utánpótlás biztosításának lehetőségét, ami szintén a szombathelyi szakoktatás újraindítása mellett szólt. Az E.ON év elején vette fel a kapcsolatot a kamarával és a helyi szakképzési centrummal, hogy képzőhelyként csatlakozzon a duális képzésbe. A jelentős igényeket mutatja, hogy már az első évben a tervezett létszámmal indulhatott el a képzés.

Folyik az oktatás az E.ON szombathelyi tanműhelyében

„Az E.ON a munka világára jellemző juttatásokat biztosít a duális képzésben részt vevő diákok számára, ezzel is jelezve, hogy értékként tekint gyarapodó tudásukra és egyre professzionálisabb munkájukra. A képzésbe bekapcsolódók – országosan ma már több százan – olyan hiányszakmákat sajátíthatnak el, amelyek révén biztos egzisztenciára és kedvező karrierkilátásokra számíthatnak. Egy vállalat egyik legmeghatározóbb értéke a munkatársak szakmai hozzáértése, magasszintű képzettsége és naprakészsége, éppen ezért a legjobb befektetés a tudásba invesztálni. A hozzánk érkező fiatalok számára biztosítjuk a feltételeket, hogy naprakész gyakorlati tudással léphessenek át a munka világába, ahol piacképes ajánlattal várjuk őket – fogalmazott Haraszti Judit, az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. vezérigazgatója.

Az E.ON Szombathely mellett Budapesten, Győrben, Tatabányán, Veszprémben, Szekszárdon, Keszthelyen, Siófokon és Pécsen működtet duális képzést, ahol a diákok a szakmai tananyagon túl megismerkedhetnek az E.ON munkavégzési és munkabiztonsági kultúrájával is. A tanulók többsége a 15-20 év közötti korosztályhoz tartozik, felkészülésüket egy szakoktató mentor segíti. A gyakorlati oktatást a vállalat nagyrészt tanműhelyi körülmények között valósítja meg, emellett azonban a diákoknak év közben és a nyári gyakorlat alatt is lehetőség van terepi munkavégzésre. A legjobbaknak a képzés végeztével lehetőségük nyílik rá, hogy az E.ON kötelékében folytassák a szakmai pályafutásukat.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

VillanyszerelésVillanyszerelő

Kapcsolódó