Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Vezetékek színjelölése

2023. január 10. | Rátai Attila |  57 573 |

Vezetékek színjelölése

A vezetékek színjelölésénél alapvető, hogy a meglévő színjelölést tilos átjelölni. Rövid írásunkban azokat a helyzeteket ismertetjük, ahol a vezető színe jelölt, ilyenek például a nagy MT vezeték vagy a nagy NYM-J vezeték erei, de megnézzük azt is, hogy mi a helyzet akkor, ha vezetékek erei nem színjelöltek, például YSLY vezetékek egyes típusai esetében.

Nagyon fontos észben tartani: ami barna, az csak barna, ami kék, az csak kék maradhat és így tovább. Először azokat a helyzeteket ismertetjük, ahol a vezető színe jelölt. Ilyenek például a nagy MT vezeték vagy a nagy NYM-J vezeték erei.

A fázisvezető csak barna, fekete, vagy szürke színű vezető lehet, nullavezető csak teljes hosszában kék színű vezető lehet. Ettől el lehet térni abban az esetben, ha az adott szakaszon nincsen nullavezető, ilyen helyzet például a végáramkörök kapcsolt szála. Ez esetben a fázist levisszük a feketén, a kapcsolt szálat pedig a kéken, amit utána rákötünk a lámpa fázisára. Ebben az esetben nincs szükség külön jelölésre, hiszen egy képzett szakember, ha ilyen kötést lát, egyből tudni fogja, hogy mi a helyzet. Nagyon fontos tudni, hogy ezt csak akkor alkalmazhatjuk, ha az adott szakaszon nincs nullavezető. Tehát, azt nem tehetjük meg, hogy például két kék színű vezetéket húzunk le egy gégecsőben, az egyiket a kapcsolt fázisnak, a másikat pedig a nullának!

Nagyon fontos, hogy nem lehet a szürkét átjelölni kékre, ebből az is következik, hogy nulla sínen csakis kizárólag kék színű vezetőt láthatunk csatlakozni.

De mi a helyzet akkor, ha vezetékek erei nem színjelöltek, például YSLY vezetékek egyes típusai esetében? Ilyen vezetékek lehetnek a régebben használt ásványgyapot szigetelésű vezetők is, ahol a technológia miatt nem lehet festeni az érszigetelést, de említhetném még a textilszigetelésű vezetékeket is. Ilyen esetekben a vezetők jelöléséről lehet a sorkapocsban gondoskodni, vagy akár a vezetékereket el lehet látni minden csatlakozási pontnál jelölésekkel.

Nagyon fontos, hogy csak akkor szabad a vezetékeket jelölni, „feliratozni”, hogy ha azt tartósan, az előírásoknak megfelelő módon meg tudjuk oldani!

Nézzük például, hogy az YSLY vezetékek esetében mi a teendő: az ilyen vezetékeknél a fázisvezetők jelölésére használhatjuk a vezeték számkódját. A nullavezetőt minden egyes csatlakozási pontnál megjelöljük kékkel (hiszen a nullavezetőnek használt ér is fekete szigetelésű). Ha olyan vezetéket használunk, amelyben a védővezető szintén nem színjelölt, azt is minden egyes csatlakozási pontnál meg kell jelölnünk Z/S színnel. Amennyiben kék vezetőt használunk PEN-vezetőnek, akkor minden csatlakozási pontnál le kell jelölni Z/S jelöléssel. Azonban, ha Z/S színjelölésű eret használunk PEN-vezetőnek, akkor minden csatlakozási pontnál jelölnünk kell kékkel. Tudjuk, ugye, hogy a PEN-vezető színjelölése Z/S és kék?

Ezektől eltérni, átjelölgetni, teljes hosszában zsugorcsövezni vagy szigetelőszalagozni szigorúan tilos!

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

SzabványokVezetékekVillanyszerelésVillanyszerelő

Kapcsolódó