Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Fotovillamos rendszerek karbantartása

2023. június 14. | VL online |  1684 |

Fotovillamos rendszerek karbantartása

A Magyar Szabványügyi Testület 2023. június 1-jén tette közzé az MSZ EN IEC 62446-2:2020 Fotovillamos (PV-) rendszerek. Vizsgálati, dokumentációs és karbantartási követelmények. 2. rész: Hálózatra kapcsolt rendszerek. Fotovillamos rendszerek karbantartása (IEC 62446-2:2020) szabvány magyar nyelvű változatát.

A szabvány a hálózatra csatlakoztatott PV-rendszerek alapvető megelőző, helyreállító és teljesítménnyel kapcsolatos karbantartási követelményeit és javaslatait határozza meg – írja az mszt.hu. A karbantartási folyamat a következőket fedi le:

  • A rendszerelemek és csatlakozások alapvető karbantartása a megbízhatóság, a biztonság és a tűzmegelőzés szempontjából.
  • Helyreállító karbantartás és a hibaelhárítás eszközei.
  • Munkavédelem.

A dokumentum vonatkozik a várható teljesítmény maximalizálását célzó karbantartási tevékenységekre, mint például a modulok tisztítása és a növényzet kezelése. Összefoglalja a tetőre és földre telepített rendszerek speciális szempontjait. A szabvány nem vonatkozik a szigetüzemű, valamint akkumulátorokat vagy egyéb energiatároló berendezéseket tartalmazó rendszerekre, egyes részei azonban alkalmazhatók lehetnek az ilyen jellegű rendszerek PV-áramköreire.

A dokumentum szintén nem vonatkozik azon váltakozó közép- és nagyfeszültségű berendezések karbantartására, amelyek néha a nagy méretű rendszerek alapvető elemei, mivel ezek követelményei nem jellemzőek a PV-rendszerekre.

A PV-rendszerek karbantartását gyakran belefoglalják az üzemeltetés és karbantartás (O&M) általános szakkifejezésbe. A szabvány nem tér ki az üzleti vagy menedzsmentfolyamatokra (pl. előrejelzés, hálózati árképzési ösztönzők stb.) vagy egyéb olyan megfontolásokra, amelyek túlmutatnak az alapvető rendszerüzemelési követelményeken, biztonságon és teljesítményen.

Annak igazolását, hogy a rendszer teljesíti a megfelelő, tervezésre és létesítésre vonatkozó szabványokat, az 1. rész tartalmazza, és a projekt létesítésekor végzik.

A dokumentum céljai a következők:

  • Egy olyan alapvető karbantartási követelményrendszer meghatározása, amelyben az egyes követelmények a rendszer típusának, tulajdonosának vagy pénzügyi feltételeinek függvényében eltérőek lehetnek.
  • A további, javasolt vagy opcionális karbantartási lépések meghatározása.
  • Azon tényezők meghatározása, amelyekkel meghatározhatók a megfelelő karbantartási időközök.
  • Annak biztosítása, hogy távoli diagnosztikai módszerek alkalmazhatók az időszakos igazoló ellenőrzés, problémaazonosítás és korai hibaészlelés eszközeként.
  • Annak biztosítása, hogy a karbantartással kapcsolatos követelmények teljesítéséhez lehetőség van alternatív eszközök használatára, amelyek figyelembe veszik az innovációt, a gyártóspecifikus módszereket, a megváltozott vevői igényeket stb.

A szabványt, melynek kidolgozásához a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. járult hozzá, együtt kell alkalmazni az MSZ EN 62446-1-gyel.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

EllenőrzésNapelem

Kapcsolódó