Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Építési engedélyt kapott a paksi 5. blokk reaktorépülete és a nukleáris sziget

2022. szeptember 7. | VL online |  566 |

Építési engedélyt kapott a paksi 5. blokk reaktorépülete és a nukleáris sziget

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) 2022. augusztus 25-én kiadta a Paksi Atomerőmű 5. és 6. blokkjának létesítési engedélyét, ami után meg is kezdődtek a talajmunkálatok, augusztus 30-án pedig a reaktorépületére és az ún. nukleáris sziget további hat épületére vonatkozó építési engedélyeket postázta a hivatal.

A létesítési engedély után megérkezett az építési engedély is

Az Országos Atomenergia Hivatal 2022. augusztus 30-án kiadta az ötös blokk reaktorépületére és az ún. nukleáris sziget további hat épületére vonatkozó építési engedélyeket. Ez a létesítési engedély megszerzését követően újabb komoly mérföldkő a beruházás életében, hiszen ezzel maradéktalanul teljesültek a projekt második fázisba lépésének engedélyezési feltételei (a társaság korábban megszerezte már az olvadékcsapdák és a reaktortartályok gyártási engedélyét is).

A reaktorépület a blokk főépülete, amely a reaktortartály, a fővízkör, a gőzfejlesztők, a kiégett fűtőelemek pihentetőmedencéje és az üzemzavari hűtést biztosító rendszerek, valamint kiszolgáló, segéd- és ellenőrző rendszerek elhelyezésére szolgál. A speciális, kettősfalú konténment kialakítású reaktorépület feladata, hogy a nukleáris energiatermelés során a környezetet ne érje kedvezőtlen hatás, és masszív kialakítása egyben biztosítja a technológiai rendszerek védelmét is a környezeti vagy emberi eredetű veszélyekkel szemben.

Az 52,4 méter átmérőjű külső konténment vasbeton szerkezetű, magassága 72 m. A külső konténment változó, egyes helyeken több méter falvastagságú. A belső konténment 44 m belső átmérőjű, hengeres alapterületű épület, amelyet kupola zár le. A belső konténment falának vastagsága a hengeres részen 1,2 m. Az előfeszített vasbetonból készített falakat belülről 6 mm vastagságú szénacél burkolat fedi, amely biztosítja a konténment belső terének környezettől történő hermetikus elzárását.

Ugyanezen a napon építési engedélyt kapott további hat épület is a reaktorépület körül, amelyek a blokk úgynevezett „nukleáris szigetét” alkotják. Az épületekben kerülnek elhelyezésre a nukleáris energiatermelés reaktorépületben elhelyezkedő fő technológiai folyamatának kiszolgáló- és segédrendszerei, valamint az üzemeltetés irányítását és biztonsági felügyeletét biztosító rendszerek, vezénylők. 

A hat épület:

  • vezénylőépület
  • segédépület
  • technológiai kiszolgáló épület
  • biztonsági épület
  • tolózár szerelvényház
  • konténment beszállító építmény

Az épületek a bennük lévő technológiai rendszerek biztonsági funkciói alapján biztonsági és földrengésvédelmi besorolást kaptak. Kialakításuk ezeknek megfelelően biztosítja a munkavállalók és a környezet védelmét a radioaktív sugárzás okozta hatásoktól, illetve a bennük lévő technológiai rendszerek megóvását a környezeti és emberi eredetű veszélyekkel szemben.

A fenti hírhez kapcsolódó információ, hogy távozik posztjáról Süli János, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára. Megbízatása szeptember 5-i hatállyal szűnt meg – derült ki A Magyar Közlönyből.

Forrás: www.paks2.hu

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 7990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

AtomerőműPaksi Atomerőmű

Kapcsolódó