Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Napelemrendszerek vizsgálati, dokumentációs és karbantartási követelményei

2022. március 16. | VL online |  2936 |

Napelemrendszerek vizsgálati, dokumentációs és karbantartási követelményei

2022. március 1-jén megjelent az MSZ EN 62446-1:2022 Fotovillamos (PV-) rendszerek. Vizsgálati, dokumentációs és karbantartási követelmények. 1. rész: Hálózatra kapcsolt rendszerek. Dokumentáció, üzembe helyezési vizsgálatok és szemrevételezés (IEC 62446-1:2016 + AMD1:2018) szabvány magyar nyelvű egyesített változata.

A szabvány azokat az információkat és dokumentációkat határozza meg, amelyeket át kell adni az ügyfélnek a hálózatra kapcsolt PV-rendszerek telepítését követően. Továbbá leírja az elvárt üzembe helyezési vizsgálatokat, a szemrevételezési feltételeket és dokumentációkat, amelyekkel igazolható a rendszer biztonságos telepítése és helyes működése. A szabványban ismertetettek alkalmazhatók időszakos vizsgálatokhoz is.

A szabvány a hálózatra kapcsolt PV-rendszerek rendszertervezői és létesítői számára szolgál sablonként, amellyel hatékony dokumentáció biztosítható az ügyfelek számára. Az üzembe helyezési vizsgálatok és szemrevételezési feltételek részletezésével továbbá segítséget nyújt a hálózatra kapcsolt PV-rendszerek telepítés utáni igazoló ellenőrzésekor/szemrevételezésekor, valamint a későbbi szemrevételezések, karbantartások vagy változtatások során. Meghatározza a különböző PV-rendszerekhez várható különböző vizsgálati rendeket, ezzel biztosítva, hogy az alkalmazott vizsgálati rend megfelelő az adott rendszer méretéhez, típusához és összetettségéhez.

A szabvány olyan, hálózatra kapcsolt napelemes rendszerekre vonatkozik, amelyek nem alkalmaznak energiatárolást (pl. akkumulátorokat) vagy hibrid rendszereket. A dokumentum nem vonatkozik a koncentrátoros napelemes (CPV-) rendszerekre, azonban számos része alkalmazható ezek esetén is – olvasható az MSZT tájékoztatásában.

A szabvány részletes ismertetése ebben a cikkünkben olvasható.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

DokumentálásNapelem

Kapcsolódó