Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Jönnek az új rendszerengedélyes szekrények, ám kicsit késik a bevezetés

2021. szeptember 14. | VL online |  2745 |

Jönnek az új rendszerengedélyes szekrények, ám kicsit késik a bevezetés

A 2021/9. lapszám nyomdába adásakor még úgy készültünk, hogy szeptember 1-ével az új igénybejelentések esetén, már csak az új rendszerengedélyes fogyasztásmérőhelyek kerülhetnek beépítésre – azonban mire a lap megjelent, mindez megváltozott.

Szeptember 10-i közléssel a MEE Villamos Energia Társaság arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy egy átmeneti időszak került bevezetésre, amely azt jelenti, hogy 2021. szeptember 1. és október 15. között a régi és az új rendszerengedéllyel rendelkező fogyasztásmérőhelyek is felszerelhetők, illetve ezen időszakon belül energiaigény is beadható a régi szekrényekkel. A részletek ide kattintva ismerhetők meg.

A nyomdából kikerülő szeptemberi lapszám borítóján a SCHRACK hirdetése látható, rajta a szeptember 1-i határidővel, arra kérjük az olvasókat, hogy vegyék figyelembe, a címlap szövegének módosítására semmilyen lehetőségünk nem volt, tekintve, hogy a lap kinyomtatása után értesültünk a változásról.

Az új határidő tehát 2021. október 15.

Cikk a témában

Az új rendszerengedélyes szekrények bevezetéséről korábban már írtunk. Szintén bemutattuk az új rendszerengedélyes fogyasztásmérő-szekrények kialakítását és a rendszerengedélyek felépítését is.

Az újonnan engedélyezett fogyasztásmérő-szekrények a mérőhely telepítésének szempontjait veszik figyelembe, ezen belül a bekötendő vezetékek megfelelő csatlakoztatásának lehetőségét biztosítják. Nem új követelmény, de napjainkban egyre fontosabb, hogy a fogyasztásmérőhely és a csatlakozási pont kiépítése kiviteli terv alapján kezdhető meg. A szeptemberi lapszámban további szempontok alapján adunk áttekintést a fogyasztásmérőhelyek létesítésével kapcsolatos tudnivalókról, a megváltozott követelményekről és a fogyasztásmérőhely létesítésének feltételeiről.

Szintén a szeptemberi számból ajánljuk

Folyamatosan nő a hazai villamosenergia-rendszer szabályozási igénye és költsége, vagyis a termelés és fogyasztás egyensúlyban tartásának ára. Ezt elsősorban a naperőművek dinamikus terjedése és a jól szabályozható konvencionális erőművi kapacitás szűkössége okozza. A trend folytatódása, jelentős és sürgős változtatások nélkül, számos fájdalmas következményekkel járhat: az időjárásfüggő termelők részarányának további növekedése jelentős mértékű és gyakoriságú szabályozási igényeket generál, ami végső esetben akár fogyasztói korlátozásokhoz vezethet, illetve a nagyon drága szabályozási energia következtében a költségek teherviselőinek ellehetetlenülése sem zárható ki. Izgalmas időket él tehát a hazai villamosenergia-rendszer – erről is ejtünk szót a VL 2021/9. számában.

A szeptemberi számunk olvasásához tartalmas kikapcsolódást kíván a szerkesztőség.

Szeptember 13-án jelent meg a VL 2021/9. lapszáma!

Ízelítő a tartalomból:

  • Rajnoha László: Fogyasztásmérőhely létesítésének feltételei
  • Rátai Attila: MSZ HD 60364-5-52:2011 Kisfeszültségű villamos berendezések – A villamos szerkezetek kiválasztása és szerelése. Kábel- és vezetékrendszerek III.
  • Porempovics József: Léptetéses világításvezérlés
  • Hárfás Zsolt: Csúcsdöntések és emelkedő áramárak
  • Kettős váltókapcsolók áttekintő táblázata
  • Kruppa Attila: Néhány gondolat a villámvédelmi biztonsági távolságról

Beleolvasok

Legyen Ön is a VL előfizetője!

4000 előfizető nem téved!

Egy nyomtatott kiadvány nem létezhet előfizetők nélkül, így a mi célunk is az, hogy minél több, a szakmáját szerető, a munkájára igényes villanyszerelőt, az épületvillamossági területen dolgozó szakembert tudhassunk az olvasóink között. Ha Ön is egy ilyen kolléga, akkor szavazzon nekünk bizalmat és a VL-re való előfizetéssel fejezze ki a szakma iránti elkötelezettségét. A VL előfizetési díja egy évre 6500 Ft, amit akár azonnal, bankkártyával is kiegyenlíthet. Ezért az összegért 10 lapszámot juttatunk el Önhöz, ami azt jelenti, hogy egy szám mindössze 650 Ft-ért kerül a postaládájába. Mit kapunk manapság ennyi pénzért? A napi munkavégzéshez elengedhetetlen szakmai ismereteket biztosan nem!

ÉRDEKEL →

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 7990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

ElőfizetésFogyasztásmérőVillanyszerelők LapjaVL

Kapcsolódó