Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Milyen nyilatkozatot tehet a felülvizsgáló

a lakáseladás során végzett felülvizsgálat alkalmával

2021. március 9. | VL online |  4889 |

Milyen nyilatkozatot tehet a felülvizsgáló

A Villamos Műszaki Biztonsági Szabályzat 2020. július 31-én életbe lépett változása jelentős mértékben érinti az ingatlanpiacot és a villamos szakmát is, ugyanis a jogszabályváltozás lakások eladása vagy bérbeadása esetén – bizonyos feltételek mellett – kötelezően előírja az ingatlan villamos hálózatának felülvizsgálatát.

A változásról előző lapszámunkban is írtunk és jelen számunkban is foglalkozunk a témával, azonban sajnálatosnak véljük, hogy a Villanyszerelők Lapján kívül egyetlen médium vagy villamosszakmai szervezet sem szólalt meg az ügyben, nem próbálja a nyilvánosság felé kommunikálni ezt a szakmánk számára roppant előnyös és fontos változást.

A VL márciusi számban olvasható cikkünkben egy példaeseten keresztül mutatjuk be, hogy egy lakáseladás esetén végzett villamos biztonsági felülvizsgálat milyen hibákat, rendellenességeket tárhat fel. A fotókkal illusztrált cikkben arra is mutatunk példát, hogy a felülvizsgáló milyen tartalmú nyilatkozatot tehet az elvégzett vizsgálat kapcsán.

A 2021/3. lapszámunkban egy új cikksorozatot is indítunk, amelyben elektromos eredetű gyulladásokat fogunk megvizsgálni egy tűzvizsgáló szakértő segítségével. Aki villanyszerelőként tisztában van a gyulladások lehetséges okaival, az a tudásának a birtokában már választhat a hanyag vagy szabályos, a megszokott vagy a magasabb védelmet nyújtó munkavégzés, technológia között, és több érve lesz a laikus megrendelővel a biztonságosabb megoldás elfogadtatására. Sajnos a tűzvizsgálati tapasztalatok azt mutatják, hogy nagyon sokan nem érzik át ennek a felelősségét.

A márciusi VL-ben folytatjuk a  1/2020. (I. 16.) MEKH rendelet előírásainak megvalósítását ismertető cikksorozatunkat. A villamos készülékek és mérőeszközök gyártóinak termékkínálatában számos megoldás létezik a rendelet előírásainak való megfelelésre, ezeket részletezzük a témának szentelt sorozatban. ­A mérőkészülékekkel és áramváltókkal történő mérésről szólt a 2020/12. számban olvasható cikkünk. A készülékekbe épített belső mérésekkel (pl. megszakító kioldóegysége) foglalkozott a 2021/1-2. lapszámunk írása. Legújabb cikkünk az egyéb más mérési megoldásokkal, például új típusú vezeték nélküli mérőeszközök bemutatásával foglalkozik.

Március 8-án megjelent a VL 2021/3. lapszáma!

Ízelítő a tartalomból:

  • Király András: Villamos eredetű gyulladások a tűzvizsgáló szakértő szemével
  • Benyák László: Eladták a lakást, villamos biztonsági felülvizsgálat szükséges
  • Kozma László: Megfelelés a MEKH rendeletnek miniatürizált, vezeték nélküli mérőeszközökkel
  • Hordozható hálózati analizátorok áttekintő táblázata
  • Németh Gábor: Minden, amit a hordozható villamoshálózati analizátorokról tudni érdemes
  • Porempovics József: Kitámasztás elleni védelem
  • Rátai Attila: MSZ HD 60364-4-42 – Kisfeszültségű villamos berendezések – Biztonság – Túláramvédelem II.

Legyen Ön is a VL előfizetője!

4000 előfizető nem téved!

Egy nyomtatott kiadvány nem létezhet előfizetők nélkül, így a mi célunk is az, hogy minél több, a szakmáját szerető, a munkájára igényes villanyszerelőt, az épületvillamossági területen dolgozó szakembert tudhassunk az olvasóink között. Ha Ön is egy ilyen kolléga, akkor szavazzon nekünk bizalmat és a VL-re való előfizetéssel fejezze ki a szakma iránti elkötelezettségét. A VL előfizetési díja egy évre 6500 Ft, amit akár azonnal, bankkártyával is kiegyenlíthet. Ezért az összegért 10 lapszámot juttatunk el Önhöz, ami azt jelenti, hogy egy szám mindössze 650 Ft-ért kerül a postaládájába. Mit kapunk manapság ennyi pénzért? A napi munkavégzéshez elengedhetetlen szakmai ismereteket biztosan nem!

ÉRDEKEL →

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

FelülvizsgálatVillanyszerelők Lapja

Kapcsolódó