Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Amikor még újdonság volt a kisautomata

2024. február 1. | VL online |  2125 |

Amikor még újdonság volt a kisautomata

A Villamosság című szaklap 1965 júliusi számában jelent meg egy írás, amely a külföldön újonnan megjelenő „biztosító-szerelvényeket” veszi górcső alá, amelyek a cikk írója szerint műszaki megoldások és formaképzés területén is a hazai típusok előtt jártak.

A cikk, amit az alábbiakban korhű megfogalmazással idézünk, a ma ismert DIN-sínre pattintható, moduláris kialakítású eszközök előfutárait mutatja be, és a műanyagok előretörését prognosztizálja az elosztószekrények terén.

A Siemens, az AEG, a Brown-Boveri es az Elin gyárak a méreteket koordinálva (tipizálás?) forgalomba hozták a kisméretű, keskeny kivitelű, 380 V és 25 A-ig használható kisautomatákat.

Ezeknek az áramerősség-lépcsőzése a szokásos, szélessége viszont mindössze 17,5 mm. Törzsrészük magassága 45 mm. Felerősítésük a tartó idomacél szerkezetre rápattintással történik. Természetes, hogy a kisméretű automaták lehetővé teszik viszonylag sok védendő áramkör szerelvényeinek kis helyigenyű, kisméretű szekrényben való elhelyezését.

Plombálható műanyag védőfedővel ellátott III-sarkú W-automata

Ilyen készülékekkel nyilvánvalóan könnyebben megoldja feladatát a tervező és szerelő szakember, mert könnyebben alkalmazkodik a viszonylag szűk elhelyezési lehetőségekhez. Szívesen alkalmaz automatás védelmet tudva, hogy ez célszerűbb, mint az olvadóbiztosítós megoldás és férőhelyigénye is kisebb annál. További előny, hogy az automatákat egymás mellé sorolva, közös billentőkar alkalmazásával két és háromsarkú kapcsoló-automatákat képezhetnek ki.

A biztosítószekrények alapjában idomacél vázzal és szerelvénytartó felerősítő szerkezettel, valamint acéllemez ajtóval készültek. Újabban előtérbe kerülnek a műanyag szekrényes, műanyag vázas és ajtós megoldások. Ezek rendkívül könnyűek, érintésvédelmi és balesetelhárítási szempontból megnyugtatóak, sőt esztétikai megjelenésük is jobb, mint a fémszerkezeteké. A nagytömegben gyártott préselt műanyagszekrények és tartozékai olcsó áron kerülnek forgalomba és így a műszaki fejlesztés egyben

A Siemens STAB típusú műanyag biztosítószekrény egyes elemei összeszerelés előtt

Meg kell említeni, hogy minden biztosítószekrényt belső záró-védő műanyag-lemezekkel látnak el. Ezekből csupán a biztosítófejek es az automaták törzsrészének homlokoldala, tehát a szakképzetlen személyek által is kezelhető részek emelkednek ki. A záró-védő lemez védi és eltakarja a kötéseket, az érinthető fémrészeket, áramvezető síneket és csavarokat, sőt védelmet nyújt a szennyeződés és porosodás ellen is. 

Lényeges szempontkent megemlítendő meg, hogy a biztosítószekrényekben a túláramvédő kisautomaták vagy biztositok mellett megtalálhatók az érintésvédelmi hibaáram-kapcsolok is … e készülékeket is bevonták a méretkoordinációba. Felerősítésük, törzsrész-magasságuk és mélységi méretük megegyezik a kisautomatákéval és így azok mellé sorolva felszerelhetők, illetve beépíthetők a biztosítószekrényekbe.

A műanyag biztosítószekrény beépítése után a műanyagból préselt ajtó egyszerűen felerősíthető

Az elmondottakból azt a következtetést kell levonni, hogy kezdve az automaták méretcsökkentésén, minőségjavításán és felerősítési módjuk korszerűsítésén, foglalkoznunk kell a gazdaságos, kis helyigényű, korszerű biztosítószekrények kialakításával és ezen a téren is fokozott mértékben alkalmaznunk kell a műanyagokat.

Borítóképen: A Siemens W-típusú automaták bekötését, a munka gyorsítását elősegíti az előregyártott tápsín, amely az ábra alsó részén látható.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Áram-védőkapcsolóKismegszakítóVillanyszerelés

Kapcsolódó